Άναψε η Φλόγα της Ελπίδας: Πατραδόθηκε στην Αυστρία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Δημοσιεύθηκε: 18/03/2017 15:16 Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2017 17:59 Από: Tachydromos

Το ιερό σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπιακή Φλόγα, άναψε στο Ζάππειο Μέγαρο, σε μία λαμπρή τελετή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Η Ελλάδα παρέδωσε τη Φλόγα της Ελπίδας στην Αυστρία (Γκρατς, Σλάντμπινγ-Ρόρμοος, Ραμσάου) όπου από τις 14 έως τις 25 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι ΧΙ Παγκόσμιοι Χειμερινοί Αγώνες Special Olympics. Η πρωθιέρεια Ηλιάνα Συμεωνίδου παρέδωσε τη Φλόγα στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων Αυστρία 2017, Γιούργκεν Βίντερ, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε στους Λαμπαδηδρόμους Νίκο Τουλίκα από την Ελλάδα και Γιόχαν Γκράντερ από την Αυστρία. Η υπουργός Τουρισμού,Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας ανάμεσα σε πολλούς υψηλούς προσκεκλημένους.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης επισήμανε: «Καλωσορίζω τους ξένους φίλους μας στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και των ανθρώπινων αξιών. Για να εκκινήσουμε για ακόμη μία φορά κάτω από τον ήλιο της Ελλάδας μια ακόμη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Μια γιορτή που ίσως να είναι και μεγαλύτερη και σημαντικότερη από όλες τις άλλες. Γιατί μέσα σε αυτή συμπυκνώνονται όλες οι αξίες του αθλητισμού: η χαρά της συμμετοχής, η κατάργηση των στερεοτύπων, οι ίσες ευκαιρίες για όλους, το δικαίωμα στη ζωή.

Σε μια εποχή που λόγω της οικονομικής κρίσεις έχει στρέψει την κοινωνία στον ατομισμό με σκοπό την επιβίωση υπάρχουν κάποια παιδιά που μας δείχνουν έναν διαφορετικό δρόμο. Το δρόμο του αγώνα για τη ζωή, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, για το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Και κάποιοι γονείς, οι οποίοι ορθώνονται σαν φάροι, που δίνουν τη δική τους μάχη. Μια μάχη για τα δικαιώματα των παιδιών τους απέναντι σε μία κοινωνία σκληρή και σε μια κοινωνία, σε μια πολιτεία αποκαμωμένη από την κρίση. Παρ’ όλα αυτά σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ: αθλητές, προπονητές, γονείς, φορείς και Πολιτεία για να γιορτάσουμε, για να τιμήσουμε τα παιδιά μας και να χαρούμε μαζί τους.

Για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλον τον κόσμο: Αθλητισμός δεν είναι τα ρεκόρ, δεν είναι οι νίκες, δεν είναι τα μετάλλια. Αθλητισμός είναι η χαρά της συμμετοχής, είναι το μέσο της κοινωνικοποίησης, είναι ο δρόμος μέσα από τον οποίο περνάει η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας για το σεβασμό στα δικαιώματα των συνανθρώπων μας. Είναι αυτή η Φλόγα, η οποία θα ανάψει εδώ πέρα και θα σηματοδοτεί ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά και όλοι ίσοι. Στο σημείο αυτό θα ήθελα από καρδιάς να συγχαρώ το κίνημα των Special Olympics για την προσφορά του στην κοινωνία μας και το όραμα που προσφέρει σε όλους μας. Αλλά και το ελληνικό τμήμα, κυρίως τον πρέσβη κύριο Κοδέλλα για τις προσπάθειές του σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες, αλλά και την άψογη συνεργασία που συνεχώς έχουμε. Καλή επιτυχία, λοιπόν στα παιδιά μας. Η χαρά τους, το χαμόγελό τους είναι το δικό μας μετάλλιο. Καλή επιτυχία στην Αυστρία, η οποία θα αγκαλιάσει τους αθλητές όλου του κόσμου δίνοντας το μήνυμα σε μία υφήλιο που ταλανίζεται και σε κοινωνίες που συντηρικοποιούνται ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα στη χαρά και στη ζωή».

Ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas και Πρέσβης επί τιμή Διονύσιος Κοδέλλας είπε μεταξύ άλλων: «Οι αθλητές και οι αθλήτριές μας με τις προσπάθειές τους, με την αποφασιστικότητά τους και με τον ενθουσιασμό τους μας διδάσκουν πως τίποτα στη ζωή δεν είναι αξεπέραστο. Πως κανένας δρόμος δεν είναι αδιάβατος, καμία κορυφή δεν είναι απρόσιτη. Γιατί αυτοί πιο πολύ απ? όλους, από πολύ νωρίς, έχουν νιώσει ότι στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται». «Η Αυστρία έχει την τιμή να φιλοξενεί για δεύτερη φορά ήδη από το 1993 τους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Special Olympics. 2.700 αθλητές και αθλήτριες από 107 χώρες θα ταξιδέψουν στην Αυστρία για να συμμετάσχουν στους Αγώνες. Ευχή μας είναι αυτοί οι πιο συναισθηματικοί Αγώνες ανά τον κόσμο για αυτή τη χρονιά».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Special Olympics Ευρώπης – Ευρασίας, Ντέιβιντ Εβανγκελίστα για να ακολουθήσει η παράδοση ενθυμημάτων των Αγώνων από νεαρούς αθλητές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Συγκίνηση, δέος και κατάνυξη ένιωσαν οι παρευρισκόμενοι κατά το τελετουργικό Αφής της Φλόγας της Ελπίδας, ενώ μετά την παράδοση της Φλόγας, ο Στέφανος Κορκολής έπαιξε στο πιάνο τον Ύμνο των Special Olympics, τον οποίο έχει μάλιστα συνθέσει ο ίδιος ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας. Ακολούθησε η Λαμπαδηδρομία, με μήκος διαδρομής 8,5 χιλιόμετρα από το Ζάππειο μέχρι την Πρεσβευτική κατοικία Αυστρίας, στο Ψυχικό. Ο φρουρός της Φλόγας, Nίκος Αγγελάκης, μέλος του τμήματος Φυσικής Αγωγής της Αστυνομίας, θα συνοδεύσει τη Φλόγα στο ταξίδι της μέχρι την Αυστρία.

Στη Λαμπαδηδρομία έλαβαν μέρος αθλητές των Special Olympics με την υποστήριξη-ενθάρρυνση και συμμετοχή Ελλήνων Αστυνομικών, οι οποίοι είναι οι Φύλακες της Φλόγας και οι οποίοι έχουν τη Διεθνή ονομασία «Law Enforcement Torch Runners LETR» καθώς και Μαθητές Δημοσίων και Διεθνών Ιδιωτικών Σχολείων και Εθελοντών Special Olympics Hellas. Στην τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας παρέστησαν η πρέσβειρα της Αυστρίας Άντρια Ικιτς Μπομ, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, του Βατικανού Εντουαρντ Τζόζεφ Άνταμ, της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος, του Μαρόκου Σαμίρ Αντάιρ, της Ισπανίας Αλφόνσο Λουτσίνι Ματέο, της Ιαπωνίας Μασού Μισιμπαγιάσι, η πρέσβειρα της Αργεντινής Καρολίνα Πέρες Κόλμαν και της Σουηδίας Σαρλότ Βράνγκμπεργκ.

Εκτός από τις πολυάριθμες διπλωματικές αντιπροσωπείες, την τελετή παρακολούθησαν άνθρωποι της πολιτικής ζωής της Ελλάδας ανάμεσα στους οποίους ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ψινάκης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης, ο δήμαρχος Βόλου κ. Μπέος και ο δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γκιώνης.

Παρούσα ήταν η Πρέσβειρα της UNESCO και Πρόεδρος της Επίτιμης Επιτροπής των Special Olympics Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ενώ το «παρών» έδωσαν και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο επίτιμος πρόεδρος Special Olympics Hellas Ανδρέας Ποταμιάνος, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Τρυφωνόπουλος, ο πρέσβης επί τιμή και σύμβουλος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Βασίλης Κασκαρέλης. Τον Μέγα χορηγό, Aegean Airlines εκπροσώπησε η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Τύπου Σταυρούλα Σαλούτση.

Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι των Σωμάτων Ελληνικού Οδηγισμού, των Ελλήνων Προσκόπων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Τα Special Olympics της χώρας μας, στη μεγάλη αυτή διοργάνωση της Αυστρίας θα συμμετάσχουν με 25μελή αποστολή με τους αθλητές μας να λαμβάνουν μέρος στο Αλπικό Σκί (Alpine Skiing), στο Σκί Αντοχής (Cross Country Skiing), σε Αγώνες ταχύτητας με χιονοβατήδες (Snow Shoeing).

Πηγή: mignatiou.com

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon