Μια «ωραία ατμόσφαιρα» στα Βαλκάνια – «Πλακώνονται» Σκοπιανοί με Αλβανούς

Δημοσιεύθηκε: 18/03/2017 15:16 Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2017 17:59 Από: Tachydromos

Οι Σκοπιανοί θεωρούν (και όχι αδίκως εδώ που τα λέμε) ότι οι Αλβανοί, δηλαδή ο Έντι Ράμα, εμπλέκονται στα εσωτερικά των Σκοπίων και θέλουν να τους «χαλάσουν» την ψευδομακεδονία τους.

Θεωρούν ότι υπάρχει σχέδιο να μετατραπούν τα Σκόπια σε σλαβοαλβανικό κράτος (που στην πραγματικότητα τέτοιο είναι, αφού οι Αλβανοί αποτελούν το 25% των Σκοπιανών πολιτών), πράγμα που απειλεί τη «μακεδονική» τους ταυτότητα (αυτή που πασχίζουν να αποδείξουν δηλαδή) και ότι το δεύτερο σε δύναμη κόμμα, το σοσιαλδημοκρατικό SDSM, που τα έχει συμφωνήσει με τα αλβανικά κόμματα ώστε να το υποστηρίξουν για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα τους χαλάσει το «μακεδονικό» τους παραμύθι.

Πώς θα χαλάσει το «μακεδονικό» παραμύθι; Τα αλβανικά κόμματα ζητούν να αναγνωριστεί η αλβανική γλώσσα ως επίσημη των Σκοπίων.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υποσχέθηκε να την αναγνωρίσει ως επίσημη γλώσσα των Σκοπίων με αντάλλαγμα την υποστήριξη των Αλβανών βουλευτών.

Εάν τα Σκόπια όμως αναγνωρίσουν τα αλβανικά ως επίσημα γλώσσα τότε τι… «Μακεδονία» είναι;

Βεβαίως και δεν είναι καμία «Μακεδονία», αφού αφενός μεν οι Σκοπιανοί δεν είναι «Μακεδόνες», αφετέρου η λεγόμενη «μακεδονική» τους γλώσσα είναι τα… βουλγάρικα.

Μάλιστα, οι απατεώνες των Σκοπίων έχουν «βαφτίσει» τη βουλγάρικη διάλεκτο που μιλάνε… «μακεδονική» γλώσσα.

Αλλά εάν αποδεχθούν ότι εκτός από τα βουλγαροσκοπιανά το κρατίδιό τους έχει και επίσημη γλώσσα την αλβανική, τότε για ποια «Μακεδονία» μιλάνε; Καταρρέει το παραμύθι τους παταγωδώς.

Στο μπάχαλο που επικρατεί στα βόρεια σύνορά μας μεταξύ των δύο κρατιδίων, Αλβανίας και Σκοπίων, που έχει ως αποτέλεσμα τα Σκόπια να παραμένουν δίχως εκλεγμένη κυβέρνηση, δόθηκε νέα συνέχεια την Πέμπτη όταν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός των Σκοπίων, Έμιλ Ντιμιτρίεφ, απάντησε επισήμως στο μήνυμα του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σχετικά με την απόφαση του Προέδρου των Σκοπίων να μην αναθέσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον Ζάεφ, πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού SDSM.

Ο Έντι Ράμα, αντιδρώντας στην απόφαση του Σκοπιανού Προέδρου Ιβάνοφ, έγραψε στο Facebook:

«Η αλβανική γλώσσα, κ. Πρόεδρε, δεν είναι του εχθρού, αλλά ενός λαού που αποτελεί μέρος της Μακεδονίας. Χωρίς τους Αλβανούς δεν υπάρχει “Μακεδονία”, αγαπητέ Πρόεδρε!».

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός των Σκοπίων απάντησε στο Facebook του Ράμα:

«Αξιότιμε κ. Ράμα, η συνεχής ανάμειξή σας στις εσωτερικές υποθέσεις της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι πολύ επιζήμια για τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες. Πιστέψτε, αυτό δεν βοηθά κανέναν.

»Δεν βοηθά την Αλβανία, της οποίας οι πολίτες αναμένουν από εσάς να καταπιαστείτε με τις αδυναμίες στην διακυβέρνηση και στην οικονομία.

»Δεν βοηθά την ΕΕ, διότι τους είναι σαφές πλέον ότι αναζητάτε μόνον προσχήματα για αντιπαραθέσεις έξω ώστε να μην γίνεται αναφορά σε αυτό που είσαστε ή σε αυτά που δεν έχετε κάνει στη χώρα.

»Δεν βοηθά ούτε τη “Μακεδονία”, της οποίας οι πολίτες θέλουν κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα στα υφιστάμενα σύνορα.

»Οι πολίτες αυτοί πληρώνουν το τίμημα για τις υποτιθέμενες φιλοδοξίες σας να επαναπροσδιορίσετε τη “Μακεδονία” αντί να μεταρρυθμίσετε την Αλβανία στα υφιστάμενα σύνορα.

»Δεν βοηθά ούτε τα κόμματα στη “Μακεδονία” ως προς τα οποία συμπεριφέρεστε κηδεμονικά και υποτιμητικά.

»Είμαι πεπεισμένος ότι και δίχως την ανάμειξή σας θα εξεύρουμε λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε..

»Δεν είναι διόλου σωστό να ανάβετε εθνικιστικές φωτιές.

»Το εύρος χρήσης της αλβανικής στη “Μακεδονία” είναι πολύ μεγάλο.

»Η αλβανική γλώσσα, όπως και η τουρκική, η σερβική, η βλάχικη, η γλώσσα των Βόσνιων και των Ρομά, από κοινού με τη “μακεδονική” γλώσσα, αποτελούν μέρος τους πολιτισμού και του πλούτου της “Μακεδονίας”.

»Εξασφαλίζουμε σημαντικούς πόρους για την προβολή της γλώσσας και του πολιτισμού των (εθνοτικών) κοινοτήτων μας. Θα είναι καλό να ακολουθήσετε το παράδειγμά μας προς αυτή την κατεύθυνση..».

Εν τω μεταξύ αντίδραση επί της απόφασης Σκοπιανού Προέδρου να μην αναθέσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον πρόεδρο του SDSM, υπήρξε και εκ μέρους του Προέδρου του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Κοσόβου, αλβανικό κρατίδιο που αυτοανακηρύχτηκε ανεξάρτητο σε έδαφος σερβικής επαρχίας στα βόρεια των Σκοπίων, σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, τόνισε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια είναι άκρως ανησυχητικές.

«Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ, με την εχθρική του στάση έναντι των Αλβανών που συνιστούν το 1/3 των πολιτών αυτής της χώρας, παραβιάζει το Σύνταγμα και τους Νόμους..

»Στο τέλος, οι Αλβανοί θα πρέπει να πάρουν την τύχη των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους», έκρινε ο Χάσιμ Θάτσι, καταγγέλοντας τον Πρόεδρο των Σκοπίων ότι «έθαψε τη δημοκρατία, μη σεβόμενος την βούληση των πολιτών, το Σύνταγμα και τους Νόμους, ενώ έθαψε και την Συμφωνία της Αχρίδας».

Ο Χάσιμ Θάτσι είναι μια ακόμα εξαίρετη προσωπικότητα των Βαλκανίων, υπήρξε ο αρχηγός του αλβανικού αντάρτικου στρατού UCK, που χρηματοδοτήθηκε από τη CIA, εκείνη την «υπέροχη» δεκαετία του 1990 που διαμελιζόταν η Γιουγκοσλαβία σε πολλά «δουκάτα» μεταξύ Γερμανών και Αμερικανών.

Από το όλο μπάχαλο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η Ρωσία, που σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της εξέφρασε την «ανησυχία της για την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την ωμή εξωτερική ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας».

Ενώ οι παρεμβάσεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια ποτέ δεν ήταν «ωμές», πάντα γίνονταν με «τρόπους» και «ευγένεια».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι μέλη της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ επιχειρούν να επιβάλουν στα Σκόπια την «αλβανική πλατφόρμα» που διαμορφώθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού στα Τίρανα [του Ράμα] και με την οποία σχεδιάζεται ο χάρτης της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας και εκφράζονται εδαφικές βλέψεις προς μεγάλες περιοχές του γειτονικού Μαυροβουνίου, της Σερβίας, των Σκοπίων και της Ελλάδας.

Είναι συγκινητικό ότι η Ρωσία, που δική της ιδέα ήταν αρχής εξαρχής η «ψευδομακεδονία», νοιάζεται για την εδαφική μας ακεραιότητα που απειλείται από τον στρατό 8.000 ανδρών και γυναικών (αυτός είναι κι όλος) της Αλβανίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Αλβανία δεν έχει ούτε ένα πολεμικό αεροπλάνο, έχει όμως 39 ελικόπτερα.

Οι Ρώσοι, που πάντα «αγαπάνε» Σερβία, φρόντισαν να αναφερθούν και στο Κόσοβο.

Η ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ τονίζει ότι «αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι εδώ εμπλέκεται και το μονομερώς ανακηρυχθέν ανεξάρτητο Κόσοβο. Εμείς κρίνουμε ότι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο και αποσκοπεί στην καταστροφή της κρατικής υπόστασης της “Μακεδονίας” και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων στο σύνολό τους.

»Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στη “Μακεδονία”, στις 11 Δεκεμβρίου 2016, κατόπιν επίμονων προσπαθειών της ΕΕ και των ΗΠΑ, διεξήχθησαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις οποίες νίκησε το κυβερνών κόμμα υπό την ηγεσία του Νίκολα Γκρούεφσκι.

»Τώρα η Δύση, με την βοήθεια της αλβανικής μειονότητας και των επιτακτικών αιτημάτων της, επιχειρεί να φέρουν στην εξουσία την αντιπολίτευση στα Σκόπια, γεγονός που οδηγεί στη διάβρωση των συνταγματικών θεμελίων της χώρας».

Δηλαδή, η Ρωσία στηρίζει τον ανθέλληνα ελληνικής καταγωγής γενίτσαρο Γκρουέφσκι απέναντι στον ανθέλληνα ελληνικής καταγωγής γενίτσαρο Ράμα. Όμορφα.

Η μεγαλύτερη βεβαίως ανησυχία των Σκοπιανών είναι ένας πιθανός διαμελισμός του κρατιδίου τους. Ο Γκρουέφσκι τουλάχιστον, αυτός ο «απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», αυτό αφήνει να εννοηθεί.

Tribune.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon