«Τα δίνουν όλα» στην ΕΛ.ΑΣ. για πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος

Δημοσιεύθηκε: 18/03/2017 18:42 Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2017 18:42 Από: Tachydromos

• Το καυτό ζήτημα της ασφάλειας των παραμεθόριων χωριών της Ηπείρου, βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης σε Γιάννενα και Κακαβιά με υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων. Κι αυτό λίγα μόλις 24ωρα μετά την σύσκεψη της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα, με θέμα την αστυνόμευση των ορεινών περιοχών της Ηπείρου, στην οποία το «παρών» έδωσε και ο ίδιος ο Γ.Γ. Δημ. Τάξης, όπου ενημερώθηκε «από πρώτο χέρι» (στην σύσκεψη συμμετείχαν και οι Δήμαρχοι Κόνιτσας και Πωγωνίου) για την πλήρη εγκατάλειψη που νιώθουν οι ακρίτες μας από την Πολιτεία.

Βέβαια, το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. Ηπείρου στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος, όσο και της μικροεγκληματικότητας, παρά τις αντιξοότητες και την τεράστια ευθύνη που έχει επωμιστεί (μιας και στο διασυνοριακό έγκλημα παλεύει σχεδόν μόνη της, αφού η γειτονική Αλβανία, αποδεικνύεται, δυστυχώς, απλός παρατηρητής !) καταφέρνει τεράστιες επιτυχίες σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση από την Πολιτεία.

Βάρος στα ναρκωτικά!

Το μεγαλύτερο βάρος έχει πέσει αναμφίβολα στην διακίνηση ναρκωτικών, αφού οι ποσότητες που εντοπίζονται είναι… ασύλληπτες! Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά. Μόλις πριν λίγες μέρες, σε μια μόνο επιχείρηση, ανακαλύφθηκε ένας τόνος χασίς (!) μέσα σε τοιχώματα νταλίκας στο Συνοριακό Σταθμό Κακαβιάς. Χώρια τις, σχεδόν σε καθημερινή βάση, κατασχέσεις φορτίων δεκάδων κιλών χασίς, όλα προερχόμενα από την γειτονική Αλβανία. Πράγματι οι αστυνομικοί μας επιδεικνύουν εξαιρετική επιχειρησιακή ικανότητα και αξίζουν τα εύσημα που τους απένειμε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας. Όμως, για να συνεχίσουν να παλεύουν με το οργανωμένο έγκλημα, θα πρέπει και η Πολιτεία να τους ενισχύσει με προσωπικό και μέσα ή τουλάχιστον να κάνει ορθή ανακατανομή του έμψυχου δυναμικού. Δεν νιώθουν ασφαλείς!

Και μπορεί ο Γ.Γ. Δημ. Τάξης κ. Αναγνωστάκης από τον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς, όπου βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης να προέτρεψε τους ακρίτες μας να νιώθουν ασφαλείς, ωστόσο οι ίδιοι δεν μπορούν να συμμεριστούν το κάλεσμά του, όταν αναγκάζονται να κοιμούνται με τα όπλο στο μαξιλάρι, λόγω των συχνών επιθέσεων κακοποιών στα χωριά τους. Τα αιτήματα προς την κεντρική εξουσία, για ενίσχυση της φύλαξης των παραμεθόριων χωριών τόσο από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και από τις Οργανώσεις Αποδήμων είναι διαρκή, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να λαμβάνονται και σοβαρά υπόψιν.

Πάντως ο κ. Αναγνωστάκης στο αίτημα κατοίκων και φορέων να επαναλειτουργήσουν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης υπογράμμισε, όπως αναφέρει το epirusgate, πως το νέο οργανόγραμμα της αστυνομίας έγινε με γνώμονα τις ανάγκες της κάθε περιοχής, με κριτήρια και παραμέτρους. Το κενό της συνοριοφυλακής όπως είπε, έχει καλυφθεί από άλλα σώματα που δημιουργήθηκαν και στα οποία ενσωματώθηκαν οι συνοριακοί φρουροί, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις κινητές αστυνομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και τον τοπικό αστυνόμο.

Αίτημα για Τοπικό Αστυνόμο

Σχετικά με τον θεσμό του Τοπικού Αστυνόμου σήμερα λειτουργεί μόνο στο Δήμο Νικολάου Σκουφά Άρτας.

Την επέκταση του θεσμού και στο Δήμο Πωγωνίου και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Καλπακίου, που αποτελεί και την έδρα του Δήμου, ζητά από το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Καψάλης.

«Η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Καλπακίου δημιούργησε πολλά κενά και οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, εξαναγκάζονται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν, δεδομένου ότι οι κοντινότερες υπηρεσίες βρίσκονται στα Γιάννενα (Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων) και στο Δελβινάκι (Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου). Οι αρμοδιότητες του Τοπικού Αστυνόμου αναμένεται να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των οποίων αποτελεί πάγια διεκδίκηση για τη Δημοτική Αρχή Πωγωνίου», τονίζεται μεταξύ άλλων στη σχετική επιστολή του Δημάρχου. Και ενημερώνει τον Γ.Γ. ότι ο Δήμος μπορεί να διαθέσει ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Δημαρχείο Καλπακίου για τη στέγαση του γραφείου του Τοπικού Αστυνόμου.

Σύσκεψη στα Γιάννενα

Τον Γενικό Γραμματέα υποδέχτηκαν στα Γιάννενα ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. , όπου μίλησε ο κ. Αναγνωστάκης στους Διευθυντές των Δ/νσεων Αστυνομίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και στους διοικητές των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων.

Και με συνδικαλιστές

Στη συνέχεια είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, τον Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Αξιωματικών Ηπείρου. Κατά την συνάντηση οι εκπρόσωποι των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσής τους ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών και τη διαχείριση των κατασχεθέντων οχημάτων. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο καθολικό αίτημα για τοποθέτησή τους από τις καταργηθείσες Υπηρεσίες, σε Υπηρεσίες της επιλογής τους, όπως και στην κατηγορηματική θέση της Ε.Α.Υ.Ι. για την αύξηση των οργανικών θέσεων στη Δ.Α. Ιωαννίνων, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του νομού Ιωαννίνων, της ίδρυσης νέων Υπηρεσιών και της βαριάς μορφής εγκληματικότητας που αντιμετωπίζει.

Παράλληλα, τέθηκαν και οικονομικά θέματα, ζητώντας την προστασία του χαμηλόμισθου προσωπικού από πιθανές νέες μειώσεις των αποδοχών τους.

Proinoslogos.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon