Απολωνία: λεηλασίας πολιτιστικής κληρονομιάς συνέχεια

Δημοσιεύθηκε: 18/03/2017 15:16 Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2017 17:59 Από: Tachydromos

Είναι λεπτομέρεια που αφορά ολίγους ευαίσθητους το γεγονός ότι μέλη της κυβέρνησης προσβάλουν τη διάσταση του αρχαιολογικού πάρκου της Απολωνίας και καπηλεύονται τη σημασία του για πολιτικές εκδηλώσεις πάνω στα ευρήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Σοκαριστικές είναι οι ομολογίες τους για σειρά συμβάντων όχι μόνο λαθροανασκαφών στο χώρο αλλά και κλοπών ιερών εικόνων και άλλων κημειλίων από οργανωμένο μουσείο.

Συγκεκριμένα σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σ. Ταχίρι και η Υπουργός Πολιτισμού Μ. Κουμπάρο διοργάνωσαν συνάντηση με κατοίκους της περιοχής Πογιάν της Μουζακιάς μέσα στο αρχαίο θέατρο για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα πρόσφατης αστυνομικής επιχείρησης. Προ ημερών η αστυνομία είχε δηλώσει τη σύλληψη μελών σπείρας που διενεργούσε λαθραίες αρχαιολογικές ανασκαφές και συγκέντρωνε ευρύματα με στόχο την παράνομη εμπορία τους εντός και εκτός της χώρας. Σήμερα με ή χωρίς συναίσθηση της σοβαρότητας της δήλωσης της η Υπουργός ομολόγησε ότι η σπείρα είχε στην κατοχή της και ιερές εικόνες ανεκτίμητης αξίας πνευματικής και καλλιτεχνικής. Πιθανολογείται ότι οι εικόνες αυτές είχαν κλαπεί απ τη Βυχζαντινή Μονή της Παναγίας που χρησιμοποιείται πλέον ως μουσείο και εκθετήριο ευρυμμάτων.

Η επίσκεψη των Υπουργών ήταν προς καθυσυχασμό της κοινής γνώμης αλλά μάλλον με την ομολογία της εντείναν τις ανυσηχίες. Ας σημειωθεί ότι όλος ο γεωγραφικός χώρος που εκτείνονταν η αρχαιοελληνική πόλη της Απολωνίας είναι χαρακτηρισμένος ως Αρχαιολογικό Πάρκο και ως εκ τούτου φυλάσσεται ειδικά. Ιδαίτερη φύλαξη υπάρχει και για το χώρο της Μονής - Μουσείο. Τα ερωτηματικά λοιπόν είναι πολλά και δεν απαντήθηκαν απ τους ιθύνοντες.

Τα προηγούμενα χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες εκτελούν ανασκαφές Γαλλικές αρχαιολογικές αποστολές...τους δε χειμερινούς οι λαθροανασκαφείς της εγχώριας μαφίας των έργων τέχνης και ιστορικής αξίας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon