Δύο εκθέσεις του State Department

Δημοσιεύθηκε: 18/03/2017 15:16 Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2017 17:59 Από: Tachydromos

Την Παρασκευή και το Σάββατο της περασμένης εβδομάδας δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο εκθέσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος του State Department. Η πρώτη αφορά στην κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών σε όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου κατά την άποψη και οπτική γωνία των ΗΠΑ και η δεύτερη αφορά σε ζητήματα διακίνησης ναρκωτικών, καταπολέμησης του φαινομένου και απαγόρευσης της διαδικασίας ξεπλύματος χρήματος που προκύπτει απ’ αυτό.

Και οι δύο Εκθέσεις έχουν εκτενείς αναφορές στην Αλβανία και αγγίζουν ζητήματα που μας αφορούν. Ειδικά στη δεύτερη, αυτή που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και τον τρόπο πως οι διακινητές και έμποροι ναρκωτικών νομιμοποιούν τα έσοδα απ’ την παράνομη δραστηριότητα, υπάρχουν πολύ ανησυχητικά ευρήματα. Δικαιώνεται, δυστυχώς η ανησυχία που οι οργανώσεις του ΚΕΑΔ στην περιοχή αλλά και η κοινότητα ευρύτερα φέρνει στο φως της δημοσιότητας, πιο έντονα τους τελευταίους μήνες σχετικά με τα κυκλώματα που με κρατική κάλυψη παραβιάζουν εκκλησιαστικές και μοναστηριακές εκτάσεις στην περιοχή Χιμάρας – Αγ. Σαράντα. Ούτε λίγο- ούτε πολύ η έκθεση αυτή που είναι προϊόν πολύ εξειδικευμένης έρευνας ομολογεί ότι απ’ τις βασικές δραστηριότητες των οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών στην Αλβανία είναι αυτό του ξεπλύματος δια επενδύσεων στο real estate στην παραλιακή περιοχή!!!

Οι αμερικάνικες κυβερνητικές υπηρεσίες στην Έκθεση επισημαίνουν την αύξηση της καλλιέργειας της Ινδικής κάνναβης στην Αλβανία αλλά και την ισχυροποίηση των κυκλωμάτων που ασχολούνται με τη διακίνηση τους που τα έχει καταστήσει απ’ τα καλύτερα οργανωμένα και υπολογίσιμα πλέον στην Ευρώπη. Η Έκθεση προσεκτικά μεν αλλά ουσιαστικά ομολογεί την ανεπάρκεια της προσπάθειας των διωκτικών αρχών στην καταπολέμηση του φαινομένου ενώ εντοπίζει πολλά κενά στην προσπάθεια παρεμπόδισης για την διοχέτευση των χρημάτων αυτών στην εγχώρια οικονομία…

Σε ότι αφορά στην Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες η Έκθεση γενικότερα διαπιστώνει προβλήματα που αφορούν στην εκτεταμένη διαφθορά στο δημόσιο βίο, την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, στην έλλειψη επαρκούς παρακολούθησης των συνόρων και ανεπαρκή πολιτική ασύλου και φιλοξενίας ξένων κ.α. Ειδικά δε και για μια χρονιά ακόμη η Έκθεση παρατηρεί την χαμηλών ρυθμών και με πολλά κενά διαδικασία επαναπόδοσης των δημευθέντων κατά την κομουνιστική περίοδο ιδιωτικών και θρησκευτικών ιδιοκτησιών. Ειδικά αναφέρει μεγάλο αριθμό περιπτώσεων αλβανών πολιτών που έχουν κερδίσει δικαστήρια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ακριβώς διότι η αλβανική νομοθεσία είναι ακατάλληλη ή το γενικότερο σύστημα αναγνώρισης και απόδοσης της περιουσίας που είχε δημευθεί αντιβαίνει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πρακτικής στο πεδίο.

Στο κεφάλαιο περί μειονοτήτων το οποίο ως επί το πλείστον είναι περιορισμένο φέτος σε ότι αφορά στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα επισημαίνει πάντως δύο ουσιαστικά για τον πολιτικό της αγώνα ζητήματα. Πρόκειται γι αυτό της αναγνώρισης δικαιωμάτων και βασικά αυτό του αυτοπροσδιορισμού με ότι αυτό συνεπάγεται σε περιοχές εκτός απ’ αυτές που το κομουνιστικό καθεστώς έχει αυθαίρετα χαρακτηρίσει. Το δεύτερο δε συνδέεται άμεσα με το πρώτο και αναφέρεται στο δικαίωμα χρήσης στο δημόσιο βίο, τις επιγραφές και άλλα παρεμφερή της μητρικής ελληνικής γλώσσας. Είναι δύο θέματα τα οποία ουσιαστικά έχουν απασχολήσει τη δράση του ΚΕΑΔ και οι επισημάνσεις της Έκθεσης του State Department -2016 δύναται αξιοποιηθούν τόσο για δήμους και κοινότητες στο νότο με αναγνωρισμένη την υφή της κοινωνίας ως Ελληνική αλλά και για την σταθεροποίηση κοινοτήτων στην Κορυτσά, την Άρτα –Αυλώνας κ.α. που δεν έχει συνομολογηθεί ο χαρακτήρας τους.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon