Ο Πολιτισμός μέσο συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε: 18/03/2017 15:16 Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2017 17:59 Από: Tachydromos

Η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου συμμετείχε, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στην 3η Συνδιάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού των χωρών της ΝΑ Ευρώπης (CoΜoCoSEE) που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, υπό την προεδρία του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας. Το θέμα ήταν «Η συμβολή του πολιτισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη» και ο βασικός στόχος, η περαιτέρω περιφερειακή πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των χωρών, όπως η Αλβανία, η Ελλάδα, η Σερβία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Μολδαβία, η Σλοβενία, η ΠΓΔΜ και η Τουρκία.

Ως εκπρόσωπος της Ελλάδας η υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η προσφυγική κρίση παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα για όλα τα κράτη της ΝΑ Ευρώπης. Σε αυτό το πεδίο η Ελλάδα απέδειξε πως οι πανανθρώπινες αξίες, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των πολιτισμών και όλων των λαών είναι ζητήματα αλληλένδετα. Η οικονομική κρίση παραμένει ένα εμπόδιο στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τις δεκάδες χιλιάδες των προσφύγων που έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για πολιτικές ανθρωπιστικά προσανατολισμένες που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση τους στις κοινωνίες μας. Στην κατεύθυνση αυτής της προσπάθειας ο πολιτισμός είναι κατά τη γνώμη μας ένα μέσο καθοριστικό. Εκπέμπει ένα ζωντανό μήνυμα για τη σημασία μιας ειρηνικής και φιλικής συνύπαρξης όλων μας, όχι μονάχα στην ΝΑ Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική Κυβέρνηση ενθαρρύνει τη Συνδιάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού να στηρίξει τις πολιτικές για κοινά προγράμματα που θα προστατεύουν την πολιτισμική ετερότητα των προσφύγων».

Στο περιθώριο των συναντήσεων, η Ελληνίδα Υπουργός επισκέφθηκε το Αρσάκειο Σχολείο Τιράνων, τον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως και το Παρεκκλήσι του στα Τίρανα.

Το κτιριακό συγκρότημα που αποτελεί αρχιτεκτονικό και αισθητικό επίτευγμα, χαρακτηρίζεται ως σύμβολο ενότητας και αναγέννησης της Αλβανίας. Εκείνο, όμως που εντυπωσιάζει και είναι καινοτόμο έργο, είναι η εικονογράφηση που επιτελείται στην Capella (παρεκκλήσιο) της Γέννησης. Η υπουργός ξεγανήθηκε στο Παρεκκλήσι από τον βραβευμένο, με το Διεθνές Βραβείο «Giuseppe Sciacca», αγιογράφο κ. Χρήστο Παπανικολάου.

Ο κ. Χρήστος Παπανικολάου εξήγησε στην υπουργό την, πραγματικά, πρωτότυπη τεχνική που εφαρμόζει, τη «γραμμική φωτοσκίαση σε μονοχρωμία» τομή στον χώρο της βυζαντινής ζωγραφικής. Η τεχνική αυτή, η οποία είναι ενταγμένη στην παραθετική ζωγραφική, έχει την ιδιαιτερότητα ότι, οι εκατομμύρια γραμμώσεις με τις οποίες αναδεικνύεται ο όγκος στη σύνθεση, δεν προκύπτουν από ένα πενάκι, αλλά είναι πινελιές. Η κ. Κονιόρδου θαύμασε τις εργασίες τόσο στο Παρεκκλήσι όσο και τον Ναό και _σύμφωνα με τους συνομιλητές της απεδείχθη γνώστης της βυζαντινής αγιογραφίας. Επίσης επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι το έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστάσιου.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο, το Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Τιράνων όπου τη συνόδευε η Αλβανίδα ομόλογός της κυρία Μιρέλα Κουμπάρο όπου συνομίλησε με τη διευθύντρια κυρία Ζάνα Τσέλα, καθώς και το Εθνικό Θέατρο Αλβανίας όπου συνομίλησε με τον διευθυντή του κ. Χέρβιν Τσούλι, αλλά και με σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Στη συνάντηση με τον κ. Τσούλι συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών Ελλάδας και Αλβανίας και η Λυδία Κονιόρδου προσκάλεσε το καλλιτεχνικό δυναμικό της Αλβανίας να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Αντίστοιχα κατά την επίσκεψη της Ελληνίδας Υπουργού στο Θέατρο 'Όπερας και Μπαλέτου των Τιράνων συζητήθηκε η προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και ελληνο-αλβανικών συμπαραγωγών που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης όπως η σημερινή.

Tovima.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon