Συνέντευξη Ντούλε στο Top Chanel [ΒΙΝΤΕΟ]

Δημοσιεύθηκε: 18/03/2017 15:16 Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2017 17:59 Από: Tachydromos

Σε πολιτική εκπομπή μεγάλης ακροαματικότητας ήταν καλεσμένος ψες ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Βαγγέλης Ντούλες, βουλευτής. Παραχώρησε συνέντευξη για όλη την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα, εστιάζοντας ειδικά στις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν ήδη δημιουργήσει δυσκολίες τόσο σε ότι αφορά σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής όσο και εξωτερικής ειδικά με τους γείτονες. Η εκτίμηση που προκύπτει είναι ότι η όλη συζήτηση παρακολουθήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα ΜΜΕ εστιάζουν στις τοποθετήσεις του. Άλλη μια φορά είναι ξεκάθαρο το συμπέρασμα ότι οι θέσεις του πολιτικού σχήματος που εν πολοίς εκφράζει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ανεξαρτήτως του αριθμητικού μεγέθους του εκλογικού του σώματος έχουν ιδιαίτερη σημασία στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στην Αλβανία. Καθόλου δε τυχαίο ότι η επιμονή του δημοσιογράφου της εκπομπής είχαν στόχο τόσο τη διαλεύκανση των υποθέσεων που έχουν οδηγήσει το ΚΕΑΔ στη διάλυση της συμμαχίας με το ΣΚ και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα όσο και για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η προσέγγιση με το κεντροδεξιό ΔΚ της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ντούλες είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τόσο τα ζητήματα αρχών για τα οποία υπήρξαν έντονες διαφορές με τους κυβερνητικούς χειρισμούς του κ. Ράμα αλλά και θέματα του πολιτικού παρασκηνίου και της μικροπολιτικής του ΣΚ που έχουν οδηγήσει στην γνωστή πλέον πολιτική ρήξη. Στα ζητήματα αρχών ξεχωρίζουν αυτά του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας της ΕΕΜ, ζητήματα της εδαφικής μεταρρύθμισης, της καθυστέρησης θεσμοθέτησης εκλογικού νόμου που θα εγγυάται ίσες και δίκαιες εκλογές, θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και ειδικά της ήρεμης συνεργασίας με την Ελλάδα, διαφθοράς και καταπολέμησης της φτώχειας κλπ. Σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ του ΣΚ και ΚΕΑΔ αποκάλυψε ότι υπήρχε υστεροβουλία ήδη απ’ τις εκλογές του 2013 όταν επιχειρήθηκε ακόμη και η δική του μη εκλογή με καλπονοθείες. Στη συνέχεια υιοθετήθηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό δυνάμεις με ξεκάθαρο ανθελληνικό και εθνικιστικό προσανατολισμό και δράσεις, χωρίς να υφίσταται λόγος καθώς οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες επαρκούσαν, αλλά μάλλον ως σήμα ότι το ΚΕΑΔ δεν ήταν πια επιθυμητό στην κυβερνητική συμμαχία. Ευθέος ο κ. Ντούλες επέρριψε ευθύνες στο Ράμα ότι αυτό εντάσσεται στην υιοθέτηση από πλευράς του ατζέντας ρήξης με την Ελλάδα.

Ερμήνευσε ξεκάθαρα το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ στο Ιόνιο όπου η Κυβέρνηση λειτουργεί υπέρ τρίτου βλάπτοντας ουσιαστικά τα συμφέροντα της ίδιας της Αλβανίας. το ίδιο ξεκάθαρος ήταν και σε ζητήματα που η ιστορία τα έχει κλείσει όπου η ανακίνηση τους δεν εξυπηρετούν παρά τη δημιουργία κλίματος έντασης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Θέτοντας επίσης ως ζήτημα αρχής το θέμα εξυγίανσης του κοινοβουλευτισμού και την ανάγκη να μην υπάρχουν μεταγραφές και μετατοπίσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια της θητείας της βουλής έδειξε συγκεκριμένα ως παράδειγμα προς αποφυγή το κόμμα του Ιντρίζι και τον ίδιο προσωπικά.

Ξεκάθαρες για ακόμη μια φορά ήταν οι τοποθετήσεις του κ. Ντούλε για τη Χιμάρα και εν γέννει την ΕΕΜ που ακόμη αντιμετωπίζεται με στερεότυπα που η ίδια η κοινωνία και οι καιροί τα έχουν ξεπεράσει.

Ασκώντας την αυστηρή αυτή κριτική προς την Κυβέρνηση του κ. Έντι Ράμα ξεκαθάρισε και το επίπεδο της προσέγγισης του ΚΕΑΔ με το ΔΚ της αντιπολίτευσης που παρατηρείται τελευταία. Αυτό αφορά κυρίως στο ζήτημα της ανάγκης θεσμοθέτησης και διασφάλισης εφαρμογής εκλογικού πλαισίου που θα οδηγήσει σε πιστευτά εκλογικά αποτελέσματα. Πρόκειται για το θέμα που δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Αλβανία. Η αντιπολίτευση δηλώνει αποφασισμένη να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή εκλογών χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο πεδίο αυτό φοβούμενη την εξαγορά των ψήφων και τη χρήση παράνομων τρόπων στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Το ΚΕΑΔ κατά τις δηλώσεις του Προέδρου του όντας διαχρονικά θύμα της καλπονοθείας δεν δύναται να μην είναι με την πλευρά αυτών που αγωνίζονται για δίκαιες και διαφανείς εκλογικές διαδικασίες. Ως εκ τούτου πρόκειται για σύμπραξη συγκεκριμένου στόχου με το ΔΚ και όχι ακόμη σε κατάληξη συμμαχίας ή προεκλογικής και εκλογικής συνεργασίας.

Στη διάρκεια της εκπομπής – συνέντευξης μίλησε επίσης και για την επίσκεψη του στις ΗΠΑ και τη συμμετοχή τόσο σε εκδηλώσεις της Ελληνικής ομογένειας για να τιμήσει πρόσωπα μέλη της που αναλαμβάνουν θέσεις στη νένα διοίκηση Τραμπ όσο και στην ορκωμοσία του Προέδρου. Ας αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι είχε κάνει πολιτικό σχόλιο ότι οι επαφές Ντούλε στο Λευκό Οίκο με τη συνδρομή παραγόντων της Ελληνικής ομογένειας στόχο είχε τη βελτίωση της θέσης του ΔΚ ώστε να διευκολυνθεί η ανατροπή Ράμα απ’ την εξουσία.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon