Τα ελληνικά μάτια του διαστήματος - Γράφει ο Α Π Αλέξανδρος Νεστούρης

Δημοσιεύθηκε: 18/03/2017 15:16 Τελευταία Ενημέρωση: 18/03/2017 17:59 Από: Tachydromos

Ο Στέλιος Μπολλάνος, δεν φανταζόταν ποτέ ότι, θα είναι από τους πρώτους Έλληνες που θα έβαζαν στο χάρτη του διαστήματος την χώρα μας. Το κατάφερε ιδρύοντας μια καινοτόμο εταιρία, η οποία κατασκευάζει εξαρτήματα, ειδικά για δορυφόρους της γης. Ασχολείται με την δορυφορική παρατήρηση της, για τυχόν μετατοπίσεις σταθερών σημείων της γης και την εξερεύνηση πλανητών. Η δυνατότητα που έχει για πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, την καθιστά αξιόπιστη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ιστορία του συνιδρυτή της Planetek Hellas ξεκινάει το 1991.Οι γονείς του αποφάσισαν να μεταναστεύσουν για βιοποριστικούς λόγους, από την Χειμάρρα (μια κωμόπολη στην νότια αλβανία όπου ζει μια συμπαγής ελληνική μειονότητα) στην χώρα μας. ¨Η οικογένεια μου δεν είχε πολλά να μας δώσει, το μόνο που είχε σίγουρα, ήταν οι δυνατότητες, να μεγαλώσουμε σε ένα περιβάλλον, όπου πρωτίστως να λάβουμε την καλύτερη παιδεία, σε σχολικό και πανεπιστημιακό επίπεδο ¨ δηλώνει ο κ.Μπολλάνος. Μεγάλωσε και πήγε σχολείο στην Αθήνα. ¨Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην αρχή είναι οι ίδιες που αντιμετωπίζει ένας ¨ξένος¨ με την έννοια του τόπου, όπως θα μπορούσες να πεις για έναν Κύπριο, όχι όμως στην εθνική καταγωγή¨ λέει. Το 2004 τελείωσε τις σπουδές του στον κλάδο της διοίκησης επιχειρήσεων. Την ίδια χρονιά ταξιδεύει στην Ιταλία, με σκοπό την πρακτική του άσκηση μέσω ενός market plan για την Planetek Italia. Αυτό που τον ώθησε, να κάνει την πρακτική του άσκηση, σε μια εταιρεία που ειδικεύεται στην διαστημική τεχνολογία, ήταν το άγνωστο. ¨Μην σε παραξενεύει καθόλου αυτό που λες,ότι δεν καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που κάνουμε, γιατί αυτός ήταν ο βασικός λόγος που πήγα στην Ιταλία ,δεν μπορούσα να καταλάβω τι κάνανε(γέλια)¨εκμυστηρεύεται.

Ο Στέλιος Μπολλάνος, επιστρέφει στην Ελλάδα το 2006. Σε ηλικία, μόλις εικοσιπέντε ετών, δεν χάνει καθόλου χρόνο. Αποφασίζει να ξεκινήσει μια έρευνα αγοράς και προτείνει στην Planetek Italia, να συνιδρύσουν την Planetek Hellas το 2006.Έτσι έγινε η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που ξεκίνησε να δραστηριοποιείτε στον χώρο του διαστήματος. ¨ Όλο το κεφάλαιο ήταν δικό τους αρχικά, εγώ με τον χρόνο που ξόδευα, πήρα την συμμετοχή μου στα ιδρυτικά μερίδια της εταιρείας¨ αναφέρει. Απο το 2006 μέχρι και σήμερα, ο κ.Μπολλάνος εκτός από συνιδρυτής είναι και διευθυντής της Planetek Hellas.Πριν από έναν μήνα περίπου, η εταιρεία απέσπασε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών το βραβείο "Βιώσιμης - Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας 2016".

Μια από τις καινοτόμες τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η εταιρία, είναι ένα εξάρτημα, το οποίο θα συμπιέζει τις φωτογραφίες που βγάζει ο δορυφόρος, έτσι ώστε, στο χρόνο που είναι συνδεδεμένος με τη γη, να προλαβαίνει να στέλνει τα συμπιεσμένα αρχεία.¨ Έχουμε υπογράψει ένα συμβόλαιο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό του Διαστήματος να συμμετάσχουμε και να ηγούμαστε στην μελέτη, που σημαίνει στην εκκίνηση της ιδέας, ώστε να κατασκευάσουμε έναν δορυφόρο που θα μπαίνει αυτό το εξάρτημα.¨ αναφέρει ο διευθυντής της Planetek Hellas. Την εμπιστοσύνη στην εταιρεία δείχνουν κορυφαίοι ευρωπαϊκοί φορείς, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Εκτελεστικής Υπηρεσίας για την Έρευνα αλλά και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία. ¨Αυτή η αναγνώριση δεν έρχεται από την μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να προβάλεις την εταιρία όπως μπορείς. Θέλει πολύ δουλειά και τρέξιμο¨ λέει ο συνιδρυτής της εταιρείας.

Ο κ.Μπολλάνος ήταν ένας από τους επιχειρηματίες που συνάντησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην επίσκεψη της στην Ελλάδα. Η συνάντηση έγινε θέλοντας να στηρίξει και να ανακοινώσει κάποιες συνεργασίες, μεταξύ γερμανικών και ελληνικών φορέων. Ωστόσο, αυτό που θυμάται από τη συνάντηση, είναι η στιγμή, που χαιρέτησε τον πρώην πρωθυπουργό κ.Σαμαρά ¨Με αναγνώρισε από το επίθετο μου, όσο αναφορά την καταγωγή μου, και μου λέει ¨Από τα ιερά;¨ εννοώντας τα χώματα της Βορείου Ηπείρου. Το πιο σημαντικό από τη συνάντηση που θυμάμαι(γέλια)¨.

Ο διευθυντής της Planetek Hellas δηλώνει ότι, είναι ευχαριστημένος από την πορεία της εταιρείας και τους καλούς συνεργάτες της, έτσι βάζει στόχους για το μέλλον. Ένας από αυτούς, είναι να κάνει παγκόσμια, μια πλατφόρμα που έχει την δυνατότητα να παρατηρεί με εξαιρετική ακρίβεια χιλιοστών, τυχόν μετατοπίσεις σταθερών σημείων της γης. ¨Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι για αγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου και για οδικά δίκτυα¨ επισημαίνει.

Ο Στέλιος Μπολλάνος με αισιόδοξο ύφος μας τονίζει ότι ¨Ο άνθρωπος πρέπει να κάνει αυτό που θέλει. Για να μην νιώθει ότι είναι αγγαρεία, πρέπει να είναι σε αρμονία με τον εαυτό του.Η σκληρή δουλειά,η προσπάθεια, αλλά και η τύχη παίζουν τον ρόλο τους¨ .Η εταιρία αναμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ιδιωτικούς Ευρωπαϊκούς φορείς στον τομέα της γεωπληροφορικής. Η Planetek Hellas δίνει την ευκαιρία στην χώρα μας, να γίνει γνωστή παγκοσμίως, σε έναν τομέα που μέχρι πρότινος, δεν γνωρίζαμε ότι μπορούμε.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon