Μηνύματα Οικουμενικού Πατριάρχη και Τσίπρα: Ολοκληρώθηκε η τελετή στον Πανάγιο Τάφο

Δημοσιεύθηκε: 22/03/2017 14:39 Τελευταία Ενημέρωση: 22/03/2017 14:39 Από: Tachydromos

Μήνυμα συνύπαρξης των τριών χριστιανικών κοινοτήτων στους Αγίους Τόπους είναι η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μετά την παρουσίαση του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο ενίσχυσης και ανάδειξης του Πανάγιου Τάφου, της ακτινοβολίας του και του μηνύματός του.

«Όταν ενημερώθηκα γι’ αυτό το μεγάλο έργο, είδα σαν μια μεγάλη πρόκληση τη διατήρηση αυτού του μνημείου και συμβόλου» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τέλεσε ιστορικό έργο, υπογραμμίζοντας: «Αισθάνομαι διπλά περήφανος ως εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας και ως απόφοιτός του».

«Πρόκειται για ένα έργο ενίσχυσης και ανάδειξης του Πανάγιου Τάφου, της ακτινοβολίας του και του μηνύματός του. Είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε ένα μνημείο τόσο μεγάλης σημασίας και τις αξίες που πρεσβεύει» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων. Ο πρωθυπουργός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και των Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο μετέβησαν Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου έγινε η παρουσίαση του έργου από την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.

Ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο και τον περασμένο Δεκέμβριο όταν, αναφερόμενος στις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, είχε κάνει λόγο για “ένα έργο που θα μείνει στην ιστορία”.

Να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε λιμένες ευημερίας, ευχήθηκε στον Αλ. Τσίπρα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία κατά την παράδοση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε στον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα, με αφορμή την πρόσφατη ονοματική του εορτή, ενίσχυση και καρτέρηση, ώστε να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε καλούς λιμένες, σε λιμένες ευημερίας.

Δήλωση της Αντωνίας Μοροπούλου για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου

«Είμαστε υπερήφανοι σήμερα που παραδίδουμε το Ιερό Κουβούκλιο αποκαταστημένο στις χριστιανικές κοινότητες», τόνισε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, που εργάστηκε για την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η εμπειρία και οι προκλήσεις του έργου ήταν μοναδικές, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η ανάδειξη των αξιών του. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρει ο κόσμος είναι ότι ανοίγοντας τις ιστορικές τοιχοποιίες, αλλά και τον Τάφο του Χριστού, είδαμε τη συνέχεια από την Κωνσταντίνια, την Βυζαντινή, την Σταυροφορική, την Αναγεννησιακή, αλλά και την περίοδο του Κομνηνού», επισήμανε η κ. Μοροπούλου.

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα μετά τις αρχαιομετρικές μετρήσεις ότι η πρώτη πλάκα, η γκρίζα πάνω στον Τάφο του Χριστού είναι Κωνσταντίνια, ενώ η άσπρη μαρμάρινη, πλάκα από πάνω, είναι τις ύστερης σταυροφορικής περιόδου».

Migmatiou.com

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon