Αλβανός «ιστορικός»: Το 1997 η Τουρκία δεν άφησε την Ελλάδα να εισβάλει στην Αλβανία – Κι όμως, εισβάλαμε!

Δημοσιεύθηκε: 04/04/2017 19:15 Τελευταία Ενημέρωση: 04/04/2017 19:14 Από: Tachydromos

Η Τουρκία σταμάτησε «ελληνική εισβολή» το 1996-1997 στην Αλβανία, ισχυρίζεται ο Αλβανός ιστορικός Σαλί Καμπάσι (Sali Kabashi) σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε πολλές ιστοσελίδες της Αλβανίας και του Κοσόβου μέσα στο Σαββατοκύριακο και αναδημοσιεύεται από το Βαλκανικό Περισκόπιο.

«Όταν το 1997 (κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Αλβανία), η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει στρατεύματα στο νότιο τμήμα της χώρας, δήθεν για την προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, τότε η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε στους Έλληνες ότι μια στρατιωτική επίθεση στην Αλβανία θα πρέπει να εξετασθεί από την τουρκική κυβέρνηση ως επίθεση στην Τουρκία, υποχρεώνοντας την ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει δημόσια ότι δεν θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στην Αλβανία γιατί θα δεχόταν επίθεση από τον ιστορικό εχθρό της την Τουρκία», γράφει ο «ιστορικός» και πραγματικά δυσκολευόμαστε να βρούμε πότε η ελληνική κυβέρνηση έκανε τέτοια δήλωση.

Ο ίδιος συνεχίζει τη μυθιστορία του ισχυριζόμενος ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1996-97 στην Αλβανία, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Alba» η Τουρκία ανέπτυξε 900 στρατιώτες στην Αλβανία για τους Αλβανούς και την κρατική προστασία της χώρας από τις ελληνικές σοβινιστικές τάσεις.

»Η Τουρκία κατηγόρησε τους Έλληνες ότι προκαλούν εξέγερση στην Αλβανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την Τουρκία, καμία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ δεν αντέδρασε για την προστασία, την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Αλβανίας».

Ο Αλβανός ψευδοϊστορικός σαφώς και αποκρύπτει ότι πριν 20 χρόνια η Ελλάδα έστειλε στρατεύματα στην Αλβανία.

Η ανάπτυξη της ΕΛΔΑΛ στην Αλβανία

Για την αντιμετώπιση της κρίσης, που ξέσπασε τον Μάρτιο του 1997 στην Αλβανία, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας Πολυεθνικής Δύναμης Προστασίας, για τη διευκόλυνση της ασφαλούς και έγκαιρης διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τον Απρίλιο του 1997, μεταφέρθηκε στην Αλβανία η πρώτη Ελληνική Δύναμη Αλβανίας (ΕΛΔΑΛ), συνολικής δύναμης 803 ανδρών και 224 οχημάτων με αποστολή την εξασφάλιση των κυρίων σημείων εισόδου στην περιοχή των επιχειρήσεων και την παροχή ασφαλούς περιβάλλοντος δράσης στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της Δύναμης Προστασίας, άρχισε η αποχώρηση της ΕΛΔΑΛ, η οποία μερικώς ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1997.

Μετά από διμερή συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας παρέμεινε στο Στρατόπεδο ISHBERISH, Ελληνική Αποστολή Συνδέσμων – Συμβούλων και νέα Ελληνική Δύναμη (συνολικά 205 στελέχη), με κύρια αποστολή την υποβοήθηση της αναδιοργάνωσης των Αλβανικών ΕΔ.

Η ΕΛΔΑΛ κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κόσοβο, ενισχύθηκε με τμήμα Μηχανικού, 1 ελικόπτερο CH-47D και ιατρικό προσωπικό.

Σήμερα και στο πλαίσιο της ανακατανομής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, η Ελλάδα συμμετέχει στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στα Τίρανα, με αριθμό επιτελών και Λόχο Υποστήριξης του Στρατηγείου, δύναμης 50 περίπου στελεχών.

Μια χαρά λοιπόν «εισέβαλε» η Ελλάδα στην Αλβανία, βοήθησε στην αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα και όταν ολοκλήρωσε την αποστολή της η ΕΛΔΑΛ αποχώρησε.

Ttibune.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon