Το 1ο Ελληνο – Αλβανικό Εργαστήρι στον αγροτικό τομέα

Δημοσιεύθηκε: 06/04/2017 09:56 Τελευταία Ενημέρωση: 06/04/2017 09:55 Από: Tachydromos

Το 1ο Ελληνο – Αλβανικό Εργαστήρι στον αγροτικό τομέα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κορυτσά, υπό την μέριμνα της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, του Αλβανικού Υπουργείου Γεωργίας και πολλών ελληνικών επιχειρήσεων.

Στόχος είναι η συνεργασία, η τεχνική υποστήριξη, η μετάδοση γνώσεων και εμπειρίας των Ελλήνων γεωργών προς τους Αλβανούς γεωργούς ώστε να γίνει πιο εύκολη η πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε Μέσα από την συνεργασία αυτή θα προκύψει πολλαπλό όφελος και για τις δύο πλευρές. Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης η συνάντηση αυτή αποτελεί και επιβεβαίωση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο λόγος που εκφώνησε η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ Ε Σουράνη στο ο Ελληνο – Αλβανικό Εργαστήρι στον αγροτικό τομέα

• Είναι ιδιαίτερη χαρά να σας καλωσορίζω σήμερα στο 1ο εργαστήρι ελληνο-αλβανικής συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, μια πρωτοβουλία, που σκοπό έχει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών, που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω πεδία ανάπτυξης της μεταξύ τους συνεργασίας.

• Είναι καιρός που σκεφτόμαστε με τον Υπουργό τον κ. Panariti να διοργανώσουμε μια εκδήλωση σαν τη σημερινή γιατί διαβλέπουμε πραγματικά πολλές προοπτικές συνεργασίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τον κ. Υπουργό, όσο και τις εταιρείες Γκλαβάκη, Κιτάντζη, Agrostis και Anthesis, που θερμά υποστήριξαν την υλοποίηση αυτού του 1ου εργαστηρίου, το οποίο εύχομαι να έχει και συνέχεια.

• Ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και της αλβανικής με σημαντική συμμετοχή στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, την απασχόληση και τις εξαγωγές.

• Η Ελλάδα και η Αλβανία είναι δυο γειτονικές και φίλες χώρες, που εμφανίζουν παρόμοια μορφολογία και κλιματικές συνθήκες. Είναι και οι δύο σε μεγάλη έκταση ορεινές, με περιορισμένες εύφορες εκτάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μικρές ιδιοκτησίες, γεγονός που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας.

• Ο σημαντικός ρόλος και η θετική συμβολή των Αλβανών μεταναστών στην ελληνική οικονομία, τα τελευταία 25 χρόνια και ειδικότερα στην αγροτική οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου είναι μια πραγματικότητα, που αναγνωρίζεται από όλους.

• Η ενασχόληση των Αλβανών μεταναστών με τη γεωργία και την κτηνοτροφία στην Ελλάδα είχε αναμφισβήτητα σαν αποτέλεσμα και τη θετική συμβολή τους στην αλβανική οικονομία, μέσω των εμβασμάτων προς τη μητέρα πατρίδα. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η Ελλάδα για χρόνια αποτελούσε την κύρια οδό εμβασμάτων προς την Αλβανία.

• Παράλληλα δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι πολλοί Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα, απόκτησαν μια πολύτιμη τεχνογνωσία, την οποία αξιοποίησαν είτε αναπτύσσοντας τη δική τους επιχείρηση στην Ελλάδα είτε στην Αλβανία, όταν αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

• Συνεπώς, η εγγύτητα των χωρών μας, τα παρόμοια μορφολογικά χαρακτηριστικά και η γέφυρα φιλίας, που οικοδομήθηκε με τη μακρόχρονη συνεργασία Ελλήνων και Αλβανών μεταναστών, διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο για να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη συνεργασία και να επωφεληθούν και οι δυο χώρες από τη μεταφορά της αξιόλογης τεχνογνωσίας και εμπειρίας, που διαθέτει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα.

• Η Ελλάδα, αν και μικρή σε έκταση χώρα, συνεισφέρει το 3% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του αγροτικού τομέα της ΕΕ (Μ.Ο. 2012-2014). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2015, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του πρωτογενούς τομέα στο σύνολο της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 4,11% και σε επίπεδο απασχόλησης στο 11,7% των συνολικώς απασχολούμενων ατόμων.

• Η Ελλάδα διαθέτει μια πολύ μεγάλη ποικιλία αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ανώτερης ποιότητας και ισχυρά δίκτυα διανομής σε ανεπτυγμένες αγορές.

• Διαθέτει 101 προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) , καθώς και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα και κατατάσσεται στην 5η θέση της ΕΕ συγκεντρώνοντας το 8,4% του συνολικού αριθμού προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και περίπου το 5% επί της συνολικής αξίας της ευρωπαϊκής αγοράς.

• Οι αγροτικές εξαγωγές αποτελούν το 22,8% των εθνικών εξαγωγών, με κύριους προορισμούς τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Αλβανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016, καταλαμβάνει την 15η θέση με μερίδιο 1,56%.

• Το 2016, έντονα ανοδική ήταν η αύξηση των αγροτικών εξαγωγών, με ρυθμό αύξησης 12,3% σε σχέση με το 2015 και συνολικής αξία €5,8 δις, όταν σε εθνικό επίπεδο οι εξαγωγές της χώρας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Οι εισαγωγές αντίστοιχα παρέμειναν σταθερές με το προηγούμενο έτος, γεγονός που συνέβαλε στην περαιτέρω συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος.

• Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, αναμφισβήτητα έχουν συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου, μέσω υποστήριξης επενδύσεων, αύξησης του αριθμού των νέων αγροτών και περισσοτέρων τουριστών σε αγροτουριστικές περιοχές.

• Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ 2014-2020, προβλέπει περισσότερα από 19,5 δισ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη του γεωργικού τομέα στην Ελλάδα, με κύρια έμφαση στη διαφοροποίηση των καλλιεργειών, τη διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων, καθώς και σε μέτρα με περιβαλλοντικό όφελος (πχ. διατήρηση του 5% περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος).

• Καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται, οι συνθήκες απαιτούν την υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου, σύμφωνα με το οποίο ο αγροτικός τομέας θα έχει εξωστρεφή προσανατολισμό και θα εστιάζει στην παραγωγή ανταγωνιστικών και ποιοτικών προϊόντων.

• Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών υποδομών και η υιοθέτηση σύγχρονων καλλιεργητικών μεθόδων και πρακτικών, καθώς και η χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

• Ενδεικτικά αναφέρονται η εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας, η παραγωγή προϊόντων ονομασίας προέλευσης, η πιστοποίηση της ποιότητας, καθώς και η ανάπτυξη της συμβολαιακής γεωργίας ως μέσα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής.

• Για την προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς και την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων του αγροτικού τομέα, απαιτείται διαρκής κατάρτιση και ενημέρωση των παραγωγών, καθώς και δημιουργία συνεργειών και δικτυώσεων.

• Σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για την διασφάλιση ανάπτυξης ενός βιώσιμου αγροτικού τομέα είναι η υπευθυνότητα, που θα πρέπει να επιδεικνύει ο σύγχρονος αγρότης για την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή με την ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων και την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής.

• Τέλος, η ΕΕ διαθέτει κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε εθνικό, διασυνοριακό και περιφερειακό επίπεδο, τα οποία θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να αξιοποιήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

• Οι σημερινοί ομιλητές διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να αναπτύξουν με περισσότερες λεπτομέρειες όλα τα παραπάνω θέματα. Εύχομαι το εργαστήριο αυτό να θέσει τα θεμέλια για μια λαμπρή Ελληνο-Αλβανική συνεργασία στον αγροτικό τομέα και να ακολουθήσουν κι άλλες στοχευμένες εκδηλώσεις με αμοιβαία οφέλη.

http://www.pelasgoskoritsas.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon