Σαν σήμερα 10 Απριλίου… Εορτές και γεγονότα

Δημοσιεύθηκε: 10/04/2017 07:37 Τελευταία Ενημέρωση: 10/04/2017 07:37 Από: Tachydromos

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Τερεντίου, Αφρικανού, Μαξίμου, Πομπηίου και ετέρων 36 († γ΄αι.). Αλεξάνδρου, Επαμεινώνδου, Μιλτιάδου και των συν αυτοίς μαρτύρων. Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, πατριάρχου Κων/πόλεως του Ε`, απαγχονισθέντος υπό των Τούρκων υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως και της ελευθερίας του γένους (†1821). Μαρτύρων Ιακώβου πρεσβυτέρου και Αζά διακόνου, Μακαρίου, Θεοδώρου του «μακαρίου», και Ζήνωνος. Νεομάρτυρος Δήμου αλιέως, του εν Σμύρνη (†1763). Προφήτιδος Ολδάς. Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 10 Απριλίου.

837 Η γη και ο κομήτης Χάλεϊ έρχονται στην πιο κοντινή τους απόσταση, η οποία υπολογίζεται μόλις 3,2 εκατ. μίλια

1813 Πεθαίνει ο διάσημος μαθηματικός και αστρονόμος Ζόζεφ Λουί Λαγκράνς

1821 Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, σε αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.

1821 Ύστερα από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Άμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Τούρκοι που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό αναγκάζονται να παραδοθούν. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη της Επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα, καθώς υπήρξε η πρώτη κατάληψη κάστρου από τους επαναστατημένους Έλληνες.

1826 Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο. Ο Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την μπαρουταποθήκη στο Μεσολόγγι.

1835 Το «Κεντρικόν Σχολείον», το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους, μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα

1847 Γεννιέται ο διάσημος δημοσιογράφος και εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ, που θεσμοθέτησε και το ομώνυμο λογοτεχνικό βραβείο, που δίνεται κάθε Απρίλη στις ΗΠΑ.

1864 Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Κανάρη. Ο Ζηνόβιος Βάλβης σχηματίζει μεταβατική κυβέρνηση.

1866 Ιδρύεται στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ η πρώτη οργάνωση για την προστασία των ζώων

1870 Γεννιέται ο Ρώσος μαρξιστής, θεωρητικός και ιδρυτής του σοβιετικού κράτους Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως Λένιν.

1896 Ο Σπύρος Λούης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στον Μαραθώνιο την 5η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων καλύπτοντας τα 40χλμ σε 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα και νικώντας τους 4 ξένους και 10 Έλληνες, που αγωνίστηκαν μαζί του. Δεύτερος τερματίζει ο επίσης Έλληνας Χαρίλαος Βασιλάκος με χρόνο 3 ώρες, 6 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα.

1912 Ο «Τιτανικός» σαλπάρει για το παρθενικό αλλά και ύστατο ταξίδι του.

1924 Καταγράφεται η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα. Τέσσερις άγνωστοι νεαροί μετεμφιεσμένοι με περρούκες και ψεύτικα γένεια εισβάλλουν στην αμαξοστοιχία Αθηνών-Θεσσαλονίκης, που ήταν σταθμευμένη στον Δοξαρά της Λάρισας και ληστεύουν τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ο σερραίος Υπουργός Υγείας Δημήτριος Πάζης και ο γενικός διοικητής Μακεδονίας Ιωάννης Βαλαλάς. Η λεία των ληστών ανέρχεται σε 200.000 δραχμές. Οι αρχές υποψιάζονται την τοπική συμμορία των Παγιούλα-Παπαγεωργίου .

1939 Ο βρετανικός στόλος της Μεσογείου πλέει για να προστατεύσει Ελλάδα και Τουρκία από πιθανή επέμβαση της Ιταλίας.

1941 Για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, δεν ακούγεται ήχος όπλου στον άξονα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τον ποταμό Αξιό. Το νέο της εκεχειρίας διαδίδεται σε όλες τις μονάδες.

1968 Θεμελιώνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

1970 Ο Τσάρλι Τσάπλιν τιμάται με Όσκαρ για την προσφορά του στην τέχνη και τον κινηματογράφο

1998 Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

Dogma.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon