Ο Ράμα «αναστατώνει» τους Σκοπιανούς που θεωρούν ότι υποδαυλίζει τον… διαμελισμό τους

Δημοσιεύθηκε: 12/04/2017 20:06 Τελευταία Ενημέρωση: 12/04/2017 20:06 Από: Tachydromos

Τα πυρά της εξαπολύει η σκοπιανή εφημερίδα DNEVNIK κατά του Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγορεί για «προκλητικές δηλώσεις» και ότι «έχει ήδη κάνει τα Σκόπια ομοσπονδία και τη (ψευδο)Μακεδονία κράτος δύο εθνοτήτων – των “Μακεδόνων” [Βουλγάρων] και των Αλβανών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έντι Ράμα μιλώντας σε αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό υποστήριξε ότι οι Αλβανοί στα Σκόπια «δεν είναι πρόσφυγες και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», αλλά, αντίθετα, αποτελούν «αναπόσπαστο μέρος ενός κράτους με δύο εθνικές οντότητες» και «συστατική εθνότητα», δίχως την οποία δεν μπορεί να υπάρξει η χώρα.

Επίσης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ράμα τόνισε ότι δεν υπάρχει «Διακήρυξη των Τιράνων», αλλά «διακήρυξη των αλβανικών κομμάτων [της αλβανικής μειονότητας των Σκοπίων], στη διαμόρφωση της οποίας εμείς βοηθήσαμε».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν ο Πρόεδρος Ιβάνοφ και το VMRO-DPMNE, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν δέχθηκε να συναντηθεί με κανέναν ηγέτη πολιτικού κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στα Σκόπια.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η «νέα πρόκληση Ράμα» και οι ισχυρισμοί του πως τα Σκόπια είναι ένα κράτος με δύο εθνικές οντότητες και οι Αλβανοί συνιστούν συστατική εθνική οντότητα του κράτους, αποτελούν συνέχεια ανάλογων δηλώσεών του το τελευταία διάστημα.

Η αλήθεια είναι ότι το 25% των πολιτών των Σκοπίων είναι αλβανικής καταγωγής. Στα Σκόπια επίσης ζουν μειονότητες Σέρβων, Ελληνοβλάχων, Τσιγγάνων και Τούρκων. Αυτοί που παριστάνουν τους «Μακεδόνες» είναι κυρίως βουλγαρικής καταγωγής ενώ και η γλώσσα που μιλάνε και την παρουσιάζουν ως «μακεδονικά» είναι στην πραγματικότητα βουλγαρικά.

Ttibume.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon