Έκδοση αφιερωμένη στην Ορθόδοξη κληρονομιά

Δημοσιεύθηκε: 12/04/2017 15:49 Τελευταία Ενημέρωση: 12/04/2017 15:49 Από: Tachydromos

Στις 6 Απριλίου και 18:00 η ώρα, στους χώρους του Συνοδικού Μεγάρου, παρά του νέου Καθεδρικού Ναού «Η Ανάσταση του Χριστού», έγινε η παρουσίαση του ειδικού τεύχους του περιοδικού «Τέχνη και Κληρονομιά», με θέμα «Ορθόδοξη κληρονομιά στην Αλβανία».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και μέλη της Ιεράς Συνόδου, γνωστοί μελετητές σε διάφορα πεδία, εκπρόσωποι των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων, διπλωμάτες, πολιτικές προσωπικότητες κ.α. Η παρουσίαση έγινε από την ομάδα συνεισφοράς για την έκδοση.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Ανδρέας Ρεμπέτση, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, μελετητής των βυζαντινών κειμένων. Στη συνέχεια μίλησε ο Μητροπολίτης της Κορυτσάς, ο Σεβασμιότατος Ιωάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που κατέχει η ορθόδοξη κληρονομιά για τον πολιτισμό της χώρας μας και στην εξαιρετική συμβολή του Αρχιεπισκόπου Αναστασία για την ανάσταση και την προστασία της. Στη συνέχεια μίλησαν ο Καθηγητής Δόκτορας Πύρρο Θώμο και η επικεφαλής του Ιδρύματος «Αργυρώ», που εκδίδει το περιοδικό, η κυρία Ίλντα Μάρα.

«Η Ορθόδοξη κληρονομιά στην Αλβανία» είναι το πρώτο τεύχος ειδικής σειράς εκδόσεων που το πολιτιστικό περιοδικό «Τέχνη και κληρονομιά» αφιερώνει στην πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας μας. Η έκδοση έγινε δυνατή χάρη της συνεργασίας του προσωπικού του περιοδικού «Τέχνη και Κληρονομιά» με την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και τον Αλβανικό Σύλλογο Βυζαντινών Μελετών.

Γνωστά ονόματα στον τομέα της ιστορίας, των θρησκευμάτων, της αρχιτεκτονικής, των αναστήλωσης, της αρχαιολογίας, των εφαρμοσμένων τεχνών, της μουσικολογίας, της παλαιογραφίας και της κωδικολογίας, της ιστορίας της τέχνης και των γραμμάτων, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο Σεβασμιότατος Ιωάννης Πελούσης, ο Αλεξάντερ Μέξι, ο Πύρρο Θώμο, ο Κωνσταντίνος Γιακουμής, ο Δώρης Κυριαζής, η Λίντα Μίραϊ, ο Σαμπάν Σινάνι, ο Άντι Ρεμπέτσι, ο Σκεντέρ Μούτσαϊ, ο Σοκόλ Τσούγκα, ο Βλαντιμίρ Μυρτεζάι, κ.α., συνέβαλαν με την πένα τους, προσφέροντας στον αναγνώστη μια πολύτιμη ιστορική έκδοση για την κληρονομιά της Ορθοδοξίας στην Αλβανία.

«Η μεγάλη σημασία των βυζαντινών και ορθόδοξων παραδόσεων για τη δημιουργία του πολιτισμού και της σύγχρονης αλβανικής ταυτότητας διαφαίνεται στο περιεχόμενο αυτής της έκδοσης. Η μεγάλη ποικιλία των επιλεγμένων θεμάτων αντικατοπτρίζει την παρουσία του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στην πνευματική ζωή και τον υλικό πολιτισμό στην Αλβανία. Αυτή η έκδοση ερμηνεύει, στο σύνολό της, την ανησυχία της με τρόπο επεξηγηματικό και καλά δομημένο. Ελπίζω να αποτελεί θεμέλιο λίθο για άλλες έρευνες γύρω από τον χριστιανικό πολιτισμό στην Αλβανία», γράφει στην εισαγωγή του ο Ακαδημαϊκός Johannes Koder, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Αυστρίας.

«Τέχνη και κληρονομιά» είναι δίγλωσση έκδοση, στην αλβανική και την αγγλική γλώσσα, που προάγει την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία και τις καλές τέχνες στην Αλβανία. Περιέχει πληροφορίες, ιστορικά άρθρα, αναλύσεις, στοχασμούς, καθώς και δοκίμια των πιο γνωστών συγγραφέων του τομέα.

http://orthodoxalbania.org/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon