Εκτός ελέγχου (με κυβερνητική προστασία) η καλλιέργεια χασίς στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 20/04/2017 09:35 Τελευταία Ενημέρωση: 20/04/2017 09:35 Από: Tachydromos

Η σημερινή (6 μ.μ.) έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή νέου Προέδρου στην Αλβανία, οξύνει το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της, με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα να επιχειρεί να την «εξαγάγει» και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, «μιμούμενος» τον φίλο του νεοσουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν.

Το αντιπολιτευτικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και τα συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα, ζητούν την παραίτηση του Ράμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία να δρομολογήσει άμεσα δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Επειδή όμως οι κινητοποιήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν τα επιθυμητά αποτέλεσμα, το PD προτίθεται να απόσχει, τόσο από το σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών όσο και από τις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσια κατηγορεί μάλιστα ανοιχτά τον πρωθυπουργό για «διαφθορά» και «κατάχρηση εξουσίας», αλλά και ως «αρχηγό εγκληματικής σπείρας». Αφορμή για την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων είναι οι παράνομες φυτείες κάνναβης στην Αλβανία, που θεωρούνται με διαφορά οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Πολλαπλασιασμός καλλιεργειών

Η «άνθηση» της καλλιέργειας του χασίς (κάνναβης) τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τις συνεχόμενες συλλήψεις διακινητών με μεγάλες μάλιστα ποσότητες που γίνονται από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ηπείρου, κι αυτό μετά από μια μικρή περίοδο ύφεσης των «εισαγωγών», που ακολούθησε την έφοδο της Αλβανικής Αστυνομίας στους Λαζαράτες Αργυροκάστρου. Μόνο που όπως αποδεικνύεται τώρα, εκείνη η επιχείρηση είχε γίνει απλά για να ανταποκριθεί πρόσκαιρα ο Ράμα στις απαιτήσεις της Ε.Ε. για καταπολέμηση της καλλιέργειας της κάνναβης. Στην πραγματικότητα και σύμφωνα με τις καταγγελίες της Αντιπολίτευσης, αλλά και του προσφάτως καρατομηθέντος Υπουργού Δικαιοσύνης, οι καλλιέργειες πολλαπλασιάστηκαν και επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Αλβανίας, ως επίσης και σε παραμεθόριες με την Ελλάδα, από τις οποίες γίνονται πιο εύκολες και... οικονομικότερες οι εξαγωγές.

Ανάλογες επισημάνσεις με πιο κομψό τρόπο έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο και από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος σε επίσημη ομιλία του είχε αναφερθεί σε έκθεση των αρμοδίων υπηρεσιών της χώρας για εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων σπόρου ινδικής κάνναβης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στις φετινές σπορές, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να αναμένεται αύξηση της παραγωγής και κατ’ επέκταση και των εξαγωγών κυρίως προς την Ελλάδα, που εξακολουθεί να παραμένει η βασική χώρα αποστολής τόνων χασίς. Ο Αλβανός Πρόεδρος, είχε κάνει ένα βήμα παραπάνω, συνδέοντας τη δράση των αποθρασυνόμενων οργανωμένων ομάδων με το γεγονός ότι πρόκειται για εκλογικό έτος.

Η Deutsche Welle

Η Κυβέρνηση, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι μόνο το 2016 κατέστρεψε 2 εκ. δενδρύλλια κάνναβης. «Ωστόσο- προσθέτει- η κατάσταση στις περιοχές των φυτειών παραμένει εκτός ελέγχου. Γεγονός είναι πάντως ότι παρά τα όποια κυβερνητικά μέτρα, η καλλιέργεια έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια Άγνωστο είναι πώς και αν με τα δις που προκύπτουν από το εμπόριο με την ναρκωτική ουσία ασκείται επιρροή στην πολιτική ζωή του τόπου».

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσια είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα είναι «αρχηγός ενόπλων, που κρατούν σε ομηρία την Αλβανία». Πολιτικοί παρατηρητές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει τόσο υψηλούς τόνους. Λέγεται ότι μετά την περσινή αποτυχία της στις τοπικές εκλογές στο νομό Ντίμπρα, φοβάται μην υποστεί και νέα ήττα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στα μέσα Ιουνίου με το «μαύρο χρήμα» να ρέει άφθονο και να επηρεάζει κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες.

Λεονταρισμοί κατά Ε.Ε.

Ο Έντι Ράμα επιχειρεί πάντως να ακολουθήσει τα βήματα του Ερντογάν στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ε.Ε.. Μη θέλοντας προφανώς να προβεί στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη Δικαιοσύνη, το σεβασμό των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων, την επίλυση των ιδιοκτησιακών ζητημάτων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, σε συνέντευξή του, απείλησε την Ε.Ε. ότι εάν δεν ενταχθεί σε αυτή η χώρα του, τότε θα προχωρήσει στην ενοποίηση της Αλβανίας με την πρώην σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου! «Υπάρχει μια έλλειψη κατανόησης ή έλλειψη οράματος, επειδή δεν συνειδητοποιούν ότι αυτή η περιοχή χρειάζεται την Ευρώπη, αλλά και η ΕΕ χρειάζεται αυτήν την περιοχή για μια ασφαλή Ευρώπη», ανέφερε ο Ράμα, που κατ’ αναλογία με τον Ερντογάν επιχειρεί να εμφανιστεί ο προστάτης των απανταχού Αλβανόφωνων.

Ο Αλβανός Πρόεδρος στη Δερβιτσάνη

Ο Αλβανός Πρόεδρος (είχε εκλεγεί επί πρωθυπουργίας του Σαλί Μπερίσα) Μπουγιάρ Νισάνι, για πρώτη φορά στη σύγχρονη, μετακομμουνιστική, πολιτική ιστορία της Αλβανίας γιόρτασε το Ορθόδοξο Πάσχα επισκεπτόμενος την Δερβιτσάνη. Κινούμενος σε αντίθετη κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, με μόχθο και θυσίες κατάφερε να τηρήσει την αξιοπρέπειά της, τις παραδόσεις, τη γλώσσα και ταυτότητά της, και με την συνεχή συνεισφορά της στην χώρα όπου ζει, απέσπασε τον σεβασμό και την εκτίμηση του αλβανικού λαού. Ο Αλβανός Πρόεδρος εξήρε επίσης και τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για την αναγέννηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ έστειλε και μήνυμα φιλίας προς την Ελλάδα, ευχαριστώντας τον ελληνικό λαό που υποδέχτηκε, όπως είπε, με ευλάβεια τους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες ειδικά την περίοδο 1990-91.

Ο Αλβανός Πρόεδρος, επισκέφτηκε την εκκλησία της Δερβιτσάνης, αντάλλαξε με τους πιστούς τις ευχές της ημέρας στην ελληνική γλώσσα, και τσούγκρισε μαζί τους κόκκινα αυγά.

Proinoslogos.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon