Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης. Β. Ντούλες: στις 18 Ιουνίου δεν θα υπάρξουν εκλογές.

Δημοσιεύθηκε: 23/04/2017 01:25 Τελευταία Ενημέρωση: 23/04/2017 01:25 Από: Tachydromos

Αποφασισμένη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις δείχνει το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας ως επικεφαλής ευρύτερου φάσματος πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση Ράμα σε παραίτηση.

Από τα μέσα Φλεβάρη η αντιπολίτευση απαιτεί ως προϋπόθεση συμμετοχής στις εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 18 Ιούνη την παραίτηση Ράμα, τη δημιουργία τεχνικής κυβέρνησης με τη στήριξη όλου του πολιτικού φάσματος και αυτό ως προϋπόθεση για δίκαιη και αξιόπιστη εκλογική διαδικασία.

Από πλευράς του κεντροαριστερού συνασπισμού Ράμα – Μέτα μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπήρξαν κινήσεις που θα μπορούσαν να αποκλιμακώσουν την πολιτική ένταση και να δρομολογήσουν εξελίξεις αποκατάστασης του πολιτικού διαλόγου. Οι χειρισμοί που γίνονται από πλευράς του ΣΚ στην ουσία βρίσκονται μακριά όχι απλώς απ’ τις αξιώσεις της αντιπολίτευσης αλλά απέχουν και από σοβαρή αντίληψη και κατανόηση του πολιτικού αδιεξόδου.

Ο Μπάσα, Πρόεδρος του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος και μαζί και μικρότερα κόμματα, μεταξύ αυτών και το ΚΕΑΔ που εκπροσωπεί πολιτικά την ΕΕΜ θέτοντας την απαίτηση δημιουργίας τεχνικής κυβέρνησης έχουν αποκλείσει ενδεχόμενα άλλων πολιτικών ελιγμών.

Δεδομένου της απραξίας της πλειοψηφίας και εν προκειμένου όπως προαναφέρθηκε να προκαλέσει αντιδράσεις το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα, 24 Απριλίου και τις μεσημεριανές ώρες, όπου υπάρχει αιχμή κίνησης, καλεί τους οπαδούς του σε αποκλεισμό των μεγάλων οδικών αρτηριών που οδηγούν στα Τίρανα από Νότο, Βορρά και Ανατολή. Συγκεκριμένα θα αποκλειστούν οι δρόμοι με μπλόκα στο Φίερι, την Φούσε Κρούγε και το Ελμπασάν.

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας έχει ανακοινωθεί μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στα Τίρανα όπου μάλλον προβλέπονται σενάρια μεγαλύτερης έντασης απ’ ότι σ’ αυτή του Φλεβάρη.

Αποκορύφωση δε της δράσης του ΔΚ θα αποτελέσει η διαδήλωση στην πόλη της Καβάγια, την Κυριακή, στις 7 Μαΐου όπου διεξάγονται εκεί πρόωρες εκλογές για τον τοπικό Δήμαρχο και φυσικά η αντιπολίτευση δεν συμμετέχει. Ο πρώην Δήμαρχος της Καβάγια στερήθηκε του δικαιώματος άσκησης των καθηκόντων και κρίθηκε έκπτωτος λόγω εμπλοκής του σε αξιόποινες πράξεις (διακίνηση ναρκωτικών, εκμετάλλευση πορνείας κ.α.) στην Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η αντιπολίτευση κατηγορώντας το Ράμα και τα μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου για άμεσες διασυνδέσεις με τις εγκληματικές ομάδες καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών, παράλληλα καταγγέλλει ότι οι εκλογές εάν γίνουν υπό τις παρούσες συνθήκες θα εξαγοραστούν με τα χρήματα που απορρέουν απ’ τη διακίνηση και την διαφθορά.

Υπό την παρούσα συγκυρία πολιτικής αστάθειας και με κίνδυνο να διολισθήσει η χώρα και σε ανασφάλεια και κοινωνικό χάος ο διεθνής παράγοντας μέχρι στιγμή δείχνει αδιάθετος να αναλάβει κάποιο ρόλο. Υπήρξαν τυπικές εκκλήσεις ότι η μη συμμετοχή στις εκλογές αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανόνων του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά δεν έχει λάβει θέση για την ποιότητα των εκλογών. Στην ουσία η αντιπολίτευση δεν επιδιώκει παρά την υλοποίηση της εκλογικής μεταρρύθμισης κατά τις προτάσεις του ΟΑΣΕ και της ΕΕ τις οποίες με σκόπιμες κωλυσιεργίες καθυστέρησε η κυβέρνηση Ράμα.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα και ενώ ο Ράμα και ο σύμμαχος του Μέτα στήνει ένα σκηνικό προεκλογικής περιόδου θέλοντας να πείσουν εαυτούς ότι θα γίνουν εκλογές στις 18 Ιούνη, ο Πρόεδρος της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Βαγγέλης Ντούλες, σε τηλεοπτική εκπομπή την Πέμπτη το βράδυ, δήλωσε ότι τουλάχιστον στη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα υπάρξουν εκλογές.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon