Τουρκο-Αλβανικές Σχέσεις (Μέρος Ε΄- τελευταίο)

Δημοσιεύθηκε: 27/04/2017 17:05 Τελευταία Ενημέρωση: 27/04/2017 17:05 Από: Tachydromos

Οι πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας, έλαβαν μια δυναμική μορφή, όταν η νέα κυβέρνηση του Έντι Ράμα ανήλθε στην εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2013.

Άρχισαν εντατικές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών του αλβανικού κράτους και της Τουρκίας με κυρίαρχο θέμα την εμβάθυνση της συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Άγκυρα και αρκετές εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία, Αλβανοί στρατιωτικοί θα μεταβούν στην Τουρκία για εντατική εκπαίδευση ‘στο πλαίσιο της ανάπτυξης της στρατιωτικής δύναμης της Αλβανίας στα Βαλκάνια».

Στις 4 Ιουνίου του 2015 τουρκικά δημοσιεύματα σημειώνουν τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας προς τον αλβανικό στρατό στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Αλβανίας.

Χορηγήθηκαν δωρεάν 27 οχήματα τύπου ‘Land Rover’. Σε ειδική τελετή για την παράδοση των οχημάτων αυτών ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αλβανία, Χινταγέτ Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι η βοήθεια αυτή προβλέπεται από τις στρατιωτικές συμφωνίες και καλύπτουν την περίοδο 2010- 2013.

Συγχρόνως τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται στην βάση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Αυλώνα και τονίζουν ότι υπηρετούν Τούρκοι στρατιώτες που εναλλάσσονται ανά εξάμηνο. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι 4 αξιωματικοί, 5 υπαξιωματικοί και 14 στρατιώτες βρίσκονται σε υπηρεσία σε 24η βάση.

Τούρκικο δημοσίευμα της 21 Δεκεμβρίου του 2015 (savunmaveteknoloji.com) αναφέρει ότι στην 28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στην Άγκυρα βρίσκονται Αλβανοί στρατιωτικοί μαζί με Σκοπιανούς οι οποίοι εκπαιδεύονται από τον τουρκικό στρατό. Μέρος των μαθημάτων είναι και η εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας.

Δημοσίευμα της 29ης Φεβρουαρίου του 2016 (yenicaggazetesi.com.tr) σημειώνει ότι η Τουρκία έχει μια συνεχή στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ και γίνονται προσπάθειες για δημιουργία βάσης στη Σομαλία.

Τον Ιούνιο του 2016, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα ότι η χώρα είναι έτοιμη να δεχθεί στο έδαφός της στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Μιμή Κονέλι, δήλωσε ότι η χώρα, παρά τη μικρή της συμβολή -από οικονομικής απόψεως, θα αυξήσει μέχρι το τέλος του 2016 τις αμυντικές δαπάνες της κατά 12%.

Τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, αλβανικά δημοσιεύματα, τονίζουν ότι η Τουρκία είναι προσηλωμένη στην ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης της Αλβανίας, ιδιαίτερα τώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απείλησαν ανοικτά την Αλβανία, οι οποίοι υπενθύμισαν τη στρατιωτική υπεροχή και την οικονομική δύναμη της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία δήλωσε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τον αλβανικό στρατό με εξοπλισμό, κατάρτιση και τεχνική βοήθεια (gazetatema.net).

Στην Αλβανία, όσο και στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζεται συχνά ότι η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους Αλβανούς, ενώ αναφέρονται ως εχθρικές χώρες τόσο η Σερβία, όσο και η Ελλάδα.

Αναφορές:

http://savunmaveteknoloji.com/tskdan-arnavutluk-ve-makedonyali-askerlere-egitim/ http://www.milliyet.com.tr/adriyatik-teki-turk-ussu-gundem-2228426/ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/turkiye-iki-ulkede-askeri-us-kuruyor-132294h.htm http://www.echedoros-a.gr/2016/06/12.html http://tungjatjeta.blogcu.com/turkiye-arnavutlari/2400309 http://www.dunya.com/gundem/tsk039dan-arnavutluk039a-askeri-yardim-haberi-231627 http://www.tuicakademi.org/turkiye-ve-arnavutluk-iliskileri/ http://www.oranews.tv/vendi/kodheli-kontrate-me-shba-per-250-mjete-te-blinduara/ http://telegrafi.com/nendetesja-turke-zbarkon-ne-portin-e-durresit/amp/ https://sot.com.al/politike/kupola-e-ushtris%C3%AB-shqiptare-zbarkon-p%C3%ABr-trajnim-n%C3%AB-turqi-aeroporti-i-ku%C3%A7ov%C3%ABs-baz%C3%AB-e http://www.gazetatema.net/2016/12/06/ndihma-ushtarake-e-turqise-per-shqiperine-pas-kercenimit-grek-pse-u-frikesua-ministri-grek-i-mbrojtjes/ http://www.echedoros-a.gr/2017/04/blog-post_49.html http://m.time.ikub.al/Lajme/17-03-20-Hapet-Zyra-e-re-e-Mobilizimit-ne-Korce-Kodheli-Organizimi-i-trupave-rezerviste-i-nevojshem-1.aspx http://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/tskdan-arnavutluk-ordusuna-yardim,q8Krhhv7UEe_BtYzKWTdUQ

Τουρκο – Αλβανικές Σχέσεις (μέρος Α΄)

Τουρκο-Αλβανικές Σχέσεις (Μέρος Β΄)

Τουρκο-Αλβανικές Σχέσεις (Μέρος Γ΄)

Τουρκο-Αλβανικές Σχέσεις (Μέρος Δ΄)

http://www.echedoros-a.gr/p/5.html?spref=fb

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon