Συγκινητικές οι εκδηλώσεις χθες στο Δελβινάκι για το Β/Ηπειρωτικό

Δημοσιεύθηκε: 15/05/2017 13:51 Τελευταία Ενημέρωση: 15/05/2017 13:50 Από: Tachydromos

Για τις προκλήσεις των Αλβανών και των «Τσάμηδων» σε βάρος της Ελλάδας μίλησε χθες στο Δελβινάκι ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας.

Η τοπική Μητρόπολη οργάνωσε και φέτος εκδηλώσεις στο Δελβινάκι, με τη συμμετοχή ατόμων, κυρίως νέων, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, για τους πεσόντες αγωνιστές του Αυτονομιακου Αγώνα της Βορείου Ηπείρου το 1914, αλλα και για την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, που αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Βορειοηπειρωτικού χώρου.

Έγινε αρχιερατικὴ θεία λειτουργία, μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες του αυτονομιακού αγώνα, εψάλη τρισάγιο στον τάφο του Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε ειρηνική πορεία και κατατέθηκε στεφάνι στο ηρώο της πόλης, όπου διαβάστηκε και εγκρίθηκε και σχετικό ψήφισμα.

Ο Μητροπολίτης Ανδρέας στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Αλβανία διακηρύττει προκλητικά ότι τα σύνορά της φθάνουν μέχρι την Άρτα και την Πρέβεζα και σημείωσε ότι όσα συμβαίνουν στη γη του Πύρρου, είναι άκρως αρνητικά για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Αναφέρθηκε στην επιδίωξη των Αλβανών «με πλαστογραφίες δήθεν σουλτανικών φιρμανίων και, προ παντός, με τη βία, να αρπάξουν τις περιουσίες των Ελλήνων, ιδίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, για να ανεγείρουν ξενοδοχεία ή άλλα προσοδοφόρα κτίσματα».

Φυσικά, και δεν παρέλειψε να αναφέρει και την περίπτωση των «Τσάμηδων», οι οποίοι, με την αφανή, αλλά δραστική υποκίνηση της αλβανικής ηγεσίας, προβάλλουν απαράδεκτες απαιτήσεις από την Ελλάδα. Επεσήμανε ότι παρατηρείται μια γενική αναστάτωση και ανασφάλεια και στις γειτονικές χώρες των Σκοπίων και της Τουρκίας, ενώ έκλεισε τονίζοντας το χρέος των πολιτών και της πολιτείας να βρίσκονται σε αφύπνιση.

Μ.Η.

http://www.proinoslogos.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon