Παλινδρόμηση στα τελεσίγραφα και το διαχωρισμό Βορρά – Νότο

Δημοσιεύθηκε: 15/05/2017 09:47 Τελευταία Ενημέρωση: 15/05/2017 09:47 Από: Tachydromos

Ο «πολιτικός διάλογος» στην Αλβανία όλο αυτό το διάστημα διεξάγεται σε απόσταση και τα πολιτικά πεδία επικοινωνούν μάλλον με τελεσίγραφα. Οι κατ ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τον Πρόεδρο του ΔΚ της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Προεδρικό Μέγαρο δεν έφεραν αποτελέσματα στην διαδικασία αποκλιμάκωσης της πολιτικής έντασης. Απεναντίας απέδειξαν ότι οι διαφορές είναι μεγάλες και αγεφύρωτες μάλλον.

Οι μέχρι σήμερα διαμεσολαβητικές διαδικασίες τόσο ξένων διπλωματών στα Τίρανα όσο και ειδικών απεσταλμένων όπως αυτές των Γερμανών Ευρωβουλευτών, οι τηλεδιασκέψεις με τους παράγοντες του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος και άλλες παρασκηνιακές παρεμβάσεις. αποδεικνύονται άκαρπες.

Η αντιπολίτευση παραμένοντας αμετακίνητη στη θέση της ότι δεν δύναται να διεξαχθούν ελεύθερες και πιστευτές εκλογές με Πρωθυπουργό το Ράμα, τον οποίο κατηγορεί για διασυνδέσεις άμεσες με το οργανωμένο έγκλημα και τα δίκτυα καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών, έχει ανακτήσει έδαφος. Αυτό κυρίως στην ευαισθητοποίηση του διεθνούς παράγοντα (ΕΕ και ΗΠΑ), που από «προσεγμένες» εκθέσεις των διπλωματικών τους αντιπροσωπειών στα Τίρανα δεν είχαν πραγματική εικόνα της κατάστασης στην οποία έχει επέλθει τόσο το ζήτημα δημόσιας ασφάλειας και εγκληματικότητας στη χώρα όσο και την ατονία της δημοκρατικής διαδικασίας. Το Αμερικανικό Κογκρέσο έχει αποστείλει εξαμελή αντιπροσωπεία στα Τίρανα για επιτόπια έρευνα σχετικά με το δίκτυο Σόρος και τις παρενέργειες.

Ωστόσο ο Μπάσα καταφέρνει σταδιακά να καθιστά και την εσωτερική κοινή γνώμη πιο υπεύθυνη και κυρίως ενημερωμένη για το πόσο τραγική είναι η κατάσταση στη χώρα, δεδομένου ότι δια του ασφυκτικού ελέγχου των ΜΜΕ η Κυβέρνηση έχει κατορθώσει ολική νάρκωση της κοινωνίας.

Έτσι η κατάσταση έχει παλινδρομήσει επικίνδυνα και τα τελεσίγραφα έχουν πολύ συγκεκριμένη μορφή. Η Κυβέρνηση να προχωρά ουσιαστικά σε πραξικόπημα με περίβλημα μια τυπική διαδικασία ψηφοφορίας, διότι για εκλογές δεν γίνεται λόγος καθώς μετέχουν μόνο τα κόμματα της συγκυβέρνησης με προκαθορισμένους ρόλους, για τις 18 Ιουνίου. Ενώ η αντιπολίτευση με τον αέρα της ματαίωσης της ίδιας φάρσας σε τοπική εκλογή δημάρχου στην Καβάγια, να ανταποδίδει με το δικό της τελεσίγραφο – πολιτικό συλλαλητήριο στις 13 Μαϊου, το Σάββατο. Φαίνεται ότι το συλλαλητήριο θα έχει παλμό και συμμετοχή, καθ ότι οι δυτικοί πρεσβευτές σήμερα, με επικεφαλής τον Αμερικανό Πρέσβη Ντόναλντ Λού, είχαν σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου μάλλον να ελέγξουν τη συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής. Η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει επίσημα και σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται να ελέγξει τους οπαδούς και συμμετέχοντες ώστε να σταθούν μακριά από πράξεις βίας.

Δεδομένου ότι τη Δευτέρα τα Τίρανα επισκέπτεται ο Βοηθός Αναπληρωτή ΥπΕξ των ΗΠΑ, Τζέι Λεε, ο οποίος κινείται σε ρόλο πυροσβέστη και στα Σκόπια και το Κόσοβο, το ΔΚ θέλει να δείξει τη δυναμική του αποκλειστικά με τη συμμετοχή επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να αντιστρέψει την εικόνα των εντυπώσεων στο εξωτερικό. Προφανώς και βάσιμα η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου θεωρείται η ίστατη ελπίδα για την επαναφορά της τάξης πραγμάτων. Είναι κατανοητό ότι η αλλαζωνία του Πρωθυπουργού να οδηγηθεί σε εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση αποτελεί στην ουσία πραξικόπημα και οι συνέπειες πρόκειται για πολύ καιρό να ταλαιπωρήσουν την Αλβανία.

Φαίνεται όμως η χώρα να παλινδρομεί και σε ένα άλλο γνωστό σύνδρομο που τη συνοδεύει. Αυτό του διαχωρισμού Βορρά και Νότου, που έχει μεν κοινωνικές και ιστορικές βάσεις, αλλά που ωστόσο προσλαμβάνει και τεχνητές διαστάσεις καθώς η πολιτική τάξη τον επικαλείται προκειμένου εξυπηρετηθεί το εκλογικό της παιχνίδι.

Σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα προειδοποίησε τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα να εγκαταλείψει όσο είναι νωρίς το παιχνίδι των προβοκατσιών κατά των Βορίων και αυτό του διαχωρισμού του «ευνοημένου σοσιαλιστικού νότου» απ’ τον «καθυστερημένο Βορά», καθώς ανάβει φωτιές που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την ενότητα της χώρας. Μπορεί να είναι υπερβολές του Μπερίσα, ο οποίος παραμένει ο πλέον ενήμερος πολιτικός για τα τεκταινόμενα στα παρασκήνια, ωστόσο όμως συνάδει με τους φόβους για ενδεχόμενες προβοκάτσιες από κυβερνητικούς μηχανισμούς στο συλαλλητήριο της αντιπολίτευσης προκειμένου να το εκθέσουν και ακυρώσουν πολιτικά ως βίαιη πράξη ανατροπής της κυβέρνησης.

Και οι δύο παλινδρομήσεις, τόσο αυτή της αλαζονικής ανταλλαγής τελεσιγράφων όσο και αυτή του διαχωρισμού Βορά – Νότου αποτελούν όχι συμπτώματα κυρίως ίσως τα αίτια της αδυναμίας λειτουργίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Αλβανία και την ομαλή κοινωνική διαδικασία.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon