Δεύτερη σε Γαλάζιες Σημαίες η Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: 16/05/2017 10:25 Τελευταία Ενημέρωση: 16/05/2017 10:25 Από: Tachydromos

Στη δεύτερη θέση στον κόσμο στις Γαλάζιες Σημαίες μετά την Ισπανία αναρριχήθηκε φέτος η χώρα μας. Τις περισσότερες από τις 486 ελληνικές Γαλάζιες Σημαίες –56 περισσότερες από πέρυσι– συγκεντρώνει η Χαλκιδική, το Λασίθι και οι Κυκλάδες. Μικρός –μόλις 12– παραμένει ο αριθμός των μαρινών που βραβεύθηκαν.

Οι Γαλάζιες Σημαίες κλείνουν φέτος 30 χρόνια και είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σήματα ποιότητας και οργάνωσης για ακτές και μαρίνες. Φέτος η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού στις 47 χώρες από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν. Η Ελλάδα (υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης) ήρθε στη δεύτερη θέση με 486 ακτές και 12 μαρίνες εκ των οποίων:

• Οι 112 βρίσκονται στην Κρήτη, οι 96 στην Κεντρική Μακεδονία, οι 68 στο Νότιο Αιγαίο, 49 στα Ιόνια Νησιά και 29 στην Πελοπόννησο. Οι λιγότερες βρίσκονται στην Αττική (16) και στην Ηπειρο (11).

• Ο νομός με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες παραμένει η Χαλκιδική με 71, έναντι 52 πέρυσι. Ακολουθεί το Λασίθι με 42, οι Κυκλάδες (35), τα Χανιά (34), τα Δωδεκάνησα (33), το Ηράκλειο (19), η Ζάκυνθος (18) και το Ρέθυμνο (17).

• Σε επίπεδο δήμου, τα πρωτεία παίρνει ο Αγιος Νικόλαος στο Λασίθι με 27 Γαλάζιες Σημαίες και ακολουθούν οι δήμοι Ρόδου (25), Κασσάνδρας (21), Ζακύνθου, Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (18), Αριστοτέλη Χαλκιδικής (16).

• Οι έλεγχοι για την τήρηση των προϋποθέσεων που ορίζει το πρόγραμμα γίνονται απροειδοποίητα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου σε παραλίες, και σε μαρίνες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Γαλάζια Σημαία δεν αναφέρεται μόνο στην καθαρότητα ακτής και υδάτων, αλλά στον βαθμό οργάνωσης μιας παραλίας, την παρουσία ναυαγοσώστη, την προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ, την υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (συνολικά 33 κριτήρια). Για τον λόγο αυτό και πολλά νησιά ή παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας δεν έχουν ούτε μία Γαλάζια Σημαία... παρότι διαθέτουν πανέμορφες παραλίες (λ.χ. Σίφνος, Σέριφος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Κάρπαθος, Ικαρία, Σκύρος, Αλόννησος).

Οσο για τις 12 βραβευμένες μαρίνες, αυτές βρίσκονται στη Χαλκιδική (Πόρτο Καρράς, Σάνη και Miraggio), στην Αττική (Olympic Marine στο Λαύριο, Αγιος Κοσμάς, Φλοίσβος) και από μία σε Αιτωλοακαρνανία (μαρίνα Κλεοπάτρα), Λευκάδα, Κέρκυρα (Γουβιές), Αγιο Νικόλαο, Κω και Λέρο.

http://www.kathimerini.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon