Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανία Παπαγεωργίου

Δημοσιεύθηκε: 18/05/2017 16:22 Τελευταία Ενημέρωση: 18/05/2017 16:21 Από: Tachydromos

-Βρεθήκατε πρόσφατα στα Τίρανα, συνοδεύοντας τους συμμετέχοντες απ’ την Ελλάδα στη 18η Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου. Τι σχέση έχει ένας πολιτικός με μια καλλιτεχνική διοργάνωση για νέους;

Από το 1985 η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να συναντηθούν σε ένα πολυπολιτισμικό γεγονός καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Η Biennale νέων δημιουργών έχει ως στόχο την υποστήριξη του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των νέων και την ενίσχυση της ανάδειξης της νεανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σε αυτή τη διοργάνωση συμμετείχαν 230 καλλιτέχνες, 18-34 ετών, προερχόμενοι από 23 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, δημιουργώντας πάνω στο θέμα «History + Conflict + Dream + Failure = HOME».

Στα Τίρανα δεν βρέθηκα ως πολιτικός, αλλά με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα δια βίου μάθησης και νέας γενιάς. Εκπροσωπώντας το θεσμικό κομμάτι της «νέας γενιάς», λοιπόν, υποστηρίζω με σθένος θεσμούς που δίνουν στους νέους δημιουργικές διεξόδους από την κρίση. Σκοπός, άλλωστε, μεταξύ άλλων στη ΓΓΔΒΜΝΓ, είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνεχούς υποστήριξης και προβολής νέων καλλιτεχνών.

-Ποιες είναι γενικά οι δράσεις της ΓΓΔΒΜΝΓ για τη νέα γενιά;

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 το ελληνικό μεταπολιτευτικό κράτος προχώρησε στη σύσταση κυβερνητικής υπηρεσίας, με κύριο στόχο τη διαμόρφωση, την παρακολούθηση και τον συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής για τη νέα γενιά και τη σύνδεσή της με την κοινωνία και τους φορείς της. Από εκείνη την εποχή είχε διαφανεί η δυνατότητα των νέων ανθρώπων να παίξουν κομβικό ρόλο στα κοινωνικοπολιτικά τεκταινόμενα.

Η ΓΓΔΒΜΝΓ αποτελεί έναν φορέα του ελληνικού κράτους που δημιουργεί, εποπτεύει και ασκεί ολοκληρωμένες πολιτικές σε υψηλό επίπεδο, καθαρά για τους νέους ανθρώπους. Η λειτουργία αυτού του φορέα συνδυάστηκε από την αρχή με την πρόταση ενός νέου περιεχομένου πολιτικής, ενός νέου ύφους, έτσι ώστε να συνάδει με τα ενδιαφέροντα και τις απαιτήσεις των ανθρώπων της νέας γενιάς.

Οι δράσεις και τα προγράμματα περιστρέφονται γύρω από συγκεκριμένους τομείς: συμμετοχή στα κοινά, πληροφόρηση για θέματα νεολαίας, ελεύθερος χρόνος, εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα –και όχι μόνο. Διαρκώς οι τομείς αυτοί εμπλουτίζονται.

Θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι στη συγκεκριμένη υπηρεσία αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία της με φορείς της κοινωνίας πολιτών, ιδιαίτερα τις οργανώσεις των νέων και τις δυνάμεις του τόπου που ασχολούνται με τη νεότητα και την παιδική ηλικία, με βασικό στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων και την επίλυσή τους.

-Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, είχατε συνάντηση με το δήμαρχο Τιράνων. Τι συζητήσατε;

Ήδη πριν την πραγματοποίηση του ταξιδιού είχαμε προγραμματίσει τη συνάντηση με τον Erion Veliaj. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συζήτηση, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει όχι μόνο η δυνατότητα, αλλά και η πολύ καλή διάθεση για συνεργασία μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής νέων. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι και εγώ και ο δήμαρχος είμαστε κοντά ηλικιακά στη νέα γενιά. Αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τα προβλήματά της, αφουγκραζόμαστε τα όνειρα και τις επιδιώξεις της. Η ηλικία μας είναι κοινή, όπως κοινό είναι και το όραμά μας για καλύτερο μέλλον.

-Υπάρχει, στις μέρες μας, δυσκολία στην προσέγγιση και στην επιδίωξη συνεργασιών μεταξύ κρατών;

Την ώρα που το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δυστυχώς γίνεται πιο θολό, ελέω της σαρωτικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η Ευρώπη –που ανέκαθεν σεβόταν και αποζητούσε τη διαφορετικότητα- αποδεικνύεται ανησυχητικά μισαλλόδοξη και ξενοφοβική.

Τις αιτίες των προβλημάτων τις γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά… Η ενίσχυση της ακροδεξιάς, η πολιτική της λιτότητας, το προσφυγικό ζήτημα, όλα αυτά αποδεικνύουν ότι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια υπάρχουν θέματα σύνθετα, που πρέπει να συζητηθούν.

Η κοινωνία έχει ανάγκη προοδευτικές ιδέες απέναντι στις τακτικές μισαλλοδοξίας που καλλιεργούνται, είτε με την εκμετάλλευση του προσφυγικού ζητήματος, είτε των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων.

Όσο προοδευτικές ιδέες δεν παρουσιάζονται, όσο οι προοδευτικοί άνθρωποι παραμένουν στάσιμοι, θα επεκτείνονται συνεχώς οι ιδέες του μίσους και η κοινωνία μας θα οδηγείται σε έναν επικίνδυνο διχασμό.

Είναι ανάγκη να δουλέψουμε, όλοι εμείς που έχουμε βρεθεί σ’ ένα πόστο απ’ όπου μπορούμε να «πιέσουμε» θεσμικά, με στόχο την άρση των στερεοτύπων. Αυτά συζητήσουμε με τον δήμαρχο της πόλης, πώς θα μπορέσουμε να εργαστούμε για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών. Και μιλώ για «ενίσχυση» των σχέσεων, διότι οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών είναι υπαρκτές και αδιαπραγμάτευτες –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη νεολαία και τη νέα γενιά ανθρώπων.

-Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να προωθήσετε απ’ το δικό σας μετερίζι τις σχέσεις των δύο χωρών, παρακινώντας τους νέους να συμμετάσχουν;

Η κοινωνική ομάδα των νέων, ιδίως των ανθρώπων 15-29 ετών, έχει πληγεί από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Χρειάζεται ειδική φροντίδα και μέριμνα, προκειμένου να καταφέρει να αξιοποιήσει το δυναμικό της και να παράξει λύσεις ικανές να προάγουν την κοινωνική ευημερία.

Έχουμε λάβει μια πρωτοβουλία για τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για τη Νέα Γενιά, που απαντά ακριβώς σε αυτή την ανάγκη υποστήριξης και ενδυνάμωσης των νέων. Στην προσπάθειά μας αυτή χρειάζεται να εμπλέξουμε το σύνολο των φορέων που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη διαμόρφωση και κυρίως στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών που θα αποτυπωθούν μέσα στην Εθνική Στρατηγική για τη Νέα Γενιά.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα εγκαινιάσαμε τη συνεργασία μας και με την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω της υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης, με τον οποίο ήδη συμφωνήσαμε τους άξονες της κοινής μας δράσης. Παρόντες στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν και θεσμικοί παράγοντες από άλλες 15 περιοχές, στις οποίες παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση νέων –είτε επειδή σ’ αυτές υπάρχουν τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, είτε επειδή είναι προορισμοί νεολαίας.

Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει τη διασύνδεση και άλλων πόλεων των Βαλκανίων. Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός πυρήνα πόλεων και δήμων, που θα αναπτύξουν υπηρεσίες και προγράμματα εστιασμένα στις ανάγκες των νέων, θα διασυνδεθούν μεταξύ τους και θα ανταλλάσσουν καλές πρακτικές.

Είναι ανάγκη να παραδεχτούμε τις αυξημένες ανάγκες της νεολαίας και την ανάγκη κυβερνητικών παρεμβάσεων στις πόλεις με μεγάλο πληθυσμό νέων, καθώς και ανάσχεσης της εκροής σημαντικού δυναμικού αυτών προς άλλες χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Η πρωτοβουλία αυτή θεωρώ πως θα τύχει αποδοχής από το σύνολο των κληθέντων δήμων. Πιστεύω, άλλωστε, πως όλοι επιθυμούμε τη διεύρυνση και την προώθηση της συνεργασίας μας –ειδικά στον τομέα της νεολαίας, μιας και οι προκλήσεις του παρόντος δημιουργούν ανάγκη ανάληψης αποφάσεων για το μέλλον.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon