Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα (Ρόδος, 22-23/5/2017)

Δημοσιεύθηκε: 19/05/2017 18:23 Τελευταία Ενημέρωση: 19/05/2017 18:23 Από: Tachydromos

Η δεύτερη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, στις 22 και 23 Μαΐου, θα δώσει συνέχεια σε μια πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά, με την οποία επιδιώκεται η διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας μεταξύ των κρατών του αραβικού κόσμου, των Βαλκανίων και της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου.

Στην επικείμενη Διάσκεψη της Ρόδου θα λάβουν μέρος Υπουργοί Εξωτερικών και υψηλοί αξιωματούχοι προερχόμενοι από διάφορες χώρες, οι οποίοι θα συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο πεδίο της ασφάλειας και θα διερευνήσουν τις δυνατότητες προώθησης κοινών δράσεων στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος. Το κύριο θέμα της Διάσκεψης θα είναι η συμβίωση και η συνεργασία υπό συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας («Live and Work Together in Peace and Stability»).

H πρώτη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Ρόδο (8-9/9/2016), κατέδειξε την προστιθέμενη αξία που προσφέρει η διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου επί ζητημάτων που προάγουν συνέργειες, τόσο μεταξύ Κυβερνήσεων, όσο και μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων επί ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος. Η θετική, δημιουργική προσέγγιση με την οποία εξετάστηκαν τα συγκεκριμένα θέματα – γνωστή πλέον και ως «πνεύμα της Ρόδου»- είναι βέβαιο αφενός ότι ενδυναμώνει περαιτέρω τη δυνατότητα παραγωγής απτών αποτελεσμάτων και αφετέρου ότι ενθαρρύνει τη δημιουργία φιλικού κλίματος. Η δεύτερη Διάσκεψη της Ρόδου βρίσκει τα συμμετέχοντα κράτη αντιμέτωπα με σειρά σημαντικών προβλημάτων, όπως η διένεξη στη Συρία, το Μεσανατολικό, η κρίση στη Λιβύη, οι προσφυγικές ροές, η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, τα οποία απειλούν τη σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την συγκεκριμένη κατάσταση, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην επείγουσα ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έτσι, η δεύτερη Διάσκεψη της Ρόδου θα πρέπει να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια δημιουργίας μιας προκαταρκτικής δομής, στην οποία ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη θα μπορούν να διαβουλευθούν ως προς τη δυνατότητα σύστασης ενός θεσμού -στο πρότυπο του ΟΑΣΕ- ο οποίος θα επιλαμβάνεται ζητημάτων που εντάσσονται σε μια σφαιρική αντίληψη της έννοιας «ασφάλεια», καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα εντάσσεται σε μια σειρά 12 συνολικά διεθνών πρωτοβουλιών που προωθούνται από την Ελλάδα κατά την τρέχουσα περίοδο. Μεταξύ των συγκεκριμένων δράσεων περιλαμβάνονται η Διάσκεψη των Αθηνών για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή, το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, τα τριμερή σχήματα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με Λίβανο, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Ισραήλ και Αίγυπτο, η Τετραμερής της Θεσσαλονίκης για τη Διαβαλκανική Συνεργασία, τα Μέτρα Οικοδόμησης Συνεργασίας με την πΓΔΜ, καθώς και ο συντονισμός των 4 βαλκανικών κρατών που είναι και μέλη της ΕΕ.

Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχει η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Odeta Barbullushi. Πέρυσι, στη Διάσκεψη του 2016, είχε συμμετάσχει ο Ditmir Bushati.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon