Ο Φετουλάχ φεύγει …η Τουρκία έρχεται.

Δημοσιεύθηκε: 25/05/2017 09:21 Τελευταία Ενημέρωση: 25/05/2017 09:21 Από: Tachydromos

Δεν διαβάστηκε ορθά και πλήρως η συνέντευξη του Πρέσβη της Τουρκίας στα Τίρανα, Μπαϊρακτάρ, σε ότι αφορά τις θέσεις και την στάση του καθεστώτος Ερντογάν σε σχέση με τον Τουρκοαμερικάνο Ιμάμι Φετουλάχ Γκιουλέν και το «φιλανθρωπικό» του ίδρυμα FETO. Εφόσον ο Ενρτογάν τον θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016, τον έχει κατατάξει στις καταστάσεις των υπόπτων για υπόθαλψη τρομοκρατίας και διεκδικεί την έκδοση τους απ’ τις ΗΠΑ για να δικαστεί και καταδικαστεί στην Τουρκία.

Ωστόσο όμως το όλο θέμα ο Ερντογάν το έχει μετατρέψει και σε εργαλεία παραπέρα υποταγής των κυβερνήσεων στα Βαλκάνια, με μουσουλμανικού πληθυσμούς. Μετατρέποντας το ζήτημα της στάσης των κυβερνήσεων σε Αλβανία, Σκόπια, Κόσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη σε κριτήριο επιλογής δηλαδή με τον Φετουλάχ ή με την Τουρκία επιδιώκει στην ουσία να ανακεφαλαιώσει ότι ο Γκιουλέν έχει κάνει για πολλά χρόνια υπό την κάλυψη του «δυτικού» και με έμμεσες τουρκικές χρηματοδοτήσεις για τον εξισλαμισμό των κοινωνιών αυτών. Στην ουσία ο Ερντογάν και οι υπεύθυνοι για την πλατφόρμα του αξιοποίησης των μουσουλμανικών πληθυσμών στην νεοθωμανική στρατηγική στοχεύουν όχι να κλείσουν να εκπαιδευτήρια και οικοτροφεία του Φετουλάχ αλλά να πάρουν πιο έντονα τουρκικά χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για ευγενή άμιλλα ώστε και το Ισλάμ να συνεχίσει συστηματικά να εμποτίζει τις κοινωνίες των δυτικών Βαλκανίων αλλά και να ταυτίζεται καθημερινά με την Τουρκία και τους στόχους της στην περιοχή. Είναι εξόφθαλμο πλέον ότι η Τουρκία μετατρέπεται σε βάθος χρόνου και όχι ως πρόσκαιρο ελιγμό σε πατρόνα των πληθυσμών αυτών με ξεκάθαρη την φιλοδοξία μέσω αυτών των πληθυσμών να ποδηγετεί τα ίδια τα κράτη τους.

Έτσι θα πρέπει να ερμηνευτεί η επιμονή της στο πεδίο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Διαβάζοντας λοιπόν όλη και λεπτομερώς τη συνέντευξη Μπαϊρακτάρ για το Anadolu Agency, στην αλβανόφωνη έκδοση, διαπιστώνει κανείς ότι αυτό που είχε προ έτους σχεδόν παροτρύνει ο Ερντογάν στο Ράμα, ότι δλδ. κλείσε τα σχολεία του Φετουλάχ Γκιουλέν και θα φροντίσουμε εμείς σαν τουρκική πολιτεία να σας φέρουμε τα πραγματικά, έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά. Προς το παρόν οι πολιτείες και οι λαοί των Βαλκανίων το αντιμετωπίζουν από αδιάφορα έως θετικά τον όλο σχεδιασμό του καθεστώτος Ερντογάν για ένα come back στην ιστορία, αλλά μεσοπρόθεσμα θα διαπιστωθούν οι παρενέργειες αυτής της μεγάλης αντίφασης. Οι πληθυσμοί της περιοχής που έχουν μετακινηθεί στο εξωτερικό να ζουν δυτικά και οι εγκλωβισμένοι στις χώρες καταγωγής υπό το βαρύ πέπλο του τουρκικού Ισλάμ. Τους δρόμους, τα σχολεία, τα δημόσια έργα εν γένει και τη συντήρησης των δημοσίων διοικήσεων σε όλες αυτές τις χώρες να τα χρηματοδοτεί η ΕΕ ενώ τα ζητήματα παιδείας και διαμόρφωσης της κοινωνίας να τα παραδίνουν στο τουρκικό Ισλάμ.

Το τουρκικό κράτος έχει ήδη συγκροτήσει το εκπαιδευτικό ίδρυμα Maarif δια του οποίου επιδιώκει ευνοϊκές συμφωνίες με τα κατά τόπου υπουργεία παιδείας και πολιτισμού ώστε να διεισδύσει στην εγκαθίδρυση αμιγώς τουρκικών εκπαιδευτικών κέντρων όλων των βαθμίδων. Προφανώς δεν ενδιαφέρονται να ελέγξουν κραδασμούς από ενδεχόμενο κλείσιμο των ήδη ισχυρών κέντρων του Φετουλάχ. Θέλουν να εκμεταλλευτούν τη συσσωρευμένη πείρα για να αποκτήσουν μόνιμα κέντρα στρατολόγησης, συνειδησιακής επεξεργασίας και εξάρτησης κοινωνικών ομάδων. Προφανώς το ζήτημα έχει διαστάσεις μεγάλης πρόκλησης λαμβανομένου υπόψη ότι ένα κράτος, και δη του Ερντογάν θα έχει υιοθετήσει με ότι αυτό συνεπάγεται την θρησκευτική παιδεία δια των μεντρεσέ που είναι υποχρέωση τυπικά και όχι μόνο των εγχώριων μουσουλμανικών κοινοτήτων… Οι ίδιες σιωπούσαν και μέχρι σήμερα όπου όλοι οι μεντρεσέ τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στα προγράμματα διδασκαλίας ανήκαν στον Φετουλάχ. Τώρα που θα είναι εντελώς σε ένα ξένο κράτος πως θα το χειριστούν.

Στην Αλβανία το ίδρυμα του Ερντογάν Maarif έχει ήδη δια «εξαγοράς» (σε εισαγωγικά διότι πρόκειται στην ουσία για μεταβίβαση – ανάθεση) έχει αποκτήσει το πρώτο του εκπαιδευτήριο. Γίνεται λόγος για το Canadian Institute of Technology, με το καθεστώς του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου, το οποίο πέραν απ’ το παραπλανητικό Καναδικό, έχει ιδρυθεί προ δεκαετίας σχεδόν από το Κατάρ και «φιλανθρωπικούς» του πόρους…

Στο διαδίκτυο το Maarif είναι ενεργό και αναλύει ήδη τις πρωτοβουλίες του σε Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Αλβανία, Σκόπια αλλά και Σερβία και Μαυροβούνιο.

Ο δε Μπαϊρακτάρ όπως είχε προειδοποιήσει σε παλαιότερη συνέντευξη του, με την υποστήριξη της αλβανικής αστυνομίας απαίτησε και κατάφερε απ’ τα εκπαιδευτήρια του Φετουλάχ και της FETO να αφαιρεθεί η κόκκινη σημαία με την ημισέληνο. Για να υψωθεί στα εκπαιδευτήρια της Τουρκίας του Ερντογάν και της Maarif.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon