Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος Στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε: 26/05/2017 10:31 Τελευταία Ενημέρωση: 26/05/2017 10:31 Από: Tachydromos

Μία από τις πιο έξοχες προσωπικότητες του ελληνικού ακαδημαϊκού κόσμου, ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πασχάλης Κιτρομιλίδης, θεώρησε τη συμμετοχή και την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστασίου, ως το σημαντικότερο γεγονός της 14-ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη Έκθεση συνθέτει ένα από τα πιο απαιτητικά πολιτιστικά και διανοητικά περιβάλλοντα και, από την οπτική γωνία του τύπου και της κριτικής, η συνάντηση δύο μορφών της διανόησης που εκπροσωπούν ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και ο Καθηγητής Κιτρομιλίδης, θεωρείται ευτυχής σύμπτωση αναφορικά με την ανταλλαγή μηνυμάτων και ιδεών στον τομέα της φιλοσοφικής σκέψης και των κοινωνικών εξελίξεων.

Το Σάββατο το απόγευμα, στις 13 Μαίου, ο Καθηγ. Κιτρομιλίδης, παρουσίασε μπροστά σε ένα πολυπληθέστατο, ως σπανίως, κοινό την τιμώμενη προσωπικότητα της Έκθεσης του 2917 – τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ενώ αναφέρθηκε στη ζωή Του και στο επιστημονικό έργο Του. Εκείνος διαχώρισε το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασία σε τρεις μεγάλες ομαδοποιήσεις: Θρησκειολογία, με τις πρωτότυπες και σε βάθος αναζητήσεις, Ιεραποστολή, ως ένας από τους τομείς όπου ξεχώρισε κι έγινε γνωστός ευρύτερα και Οικουμενικότητα, ως βίωση των προβλημάτων της ανθρωπότητας και ως προσπάθεια αλληλεγγύης με τον άνθρωπο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για τη συμμετοχή και τη θερμή ατμόσφαιρα το ενδιαφερόμενο κοινό για να ακούσει τον πνευματικό λόγο και τη διανοητική σκέψη, πράγμα για το οποίο η Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει και συνέχισε, αποδεικνύοντας μέσα από την πλούσια εμπειρίας της ζωής, της αναζήτησης, της επιστημονικής διδαχής και της διδαχής των πατέρων, την ομολογία της Ορθοδόξου ιεραποστολής. Η ομιλία Του ήταν μεστή σε ιδέες για το ρόλο, την αποστολή και τις απεριόριστες δυνατότητες των Ορθοδόξων για να ανταποκριθούν σ’ αυτή.

Την επομένη, στις 14 Μαίου, στην αίθουσα του «Αριστοτέλειου» Θεάτρου της Θεσσαλονίκης, κατάμεστη και πέραν της χωρητικότητας (άνω των 1 500 συμμετεχόντων, σύμφωνα με τους οργανωτές), από πλευράς του Εκδοτικού Οίκου «Εν Πλω», οργανώθηκε η παρουσίαση του νεότερου βιβλίου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου: «Εγρήγορση – χρέος των Χριστιανών». Η παρουσία του συγγραφέα, του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, προσέλκυσε τους ενδιαφερόμενους όχι απλώς για την τυπική συμμετοχή τους στη δραστηριότητα, αλλά για μια βαθύτερη βίωση των ιδεών που ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ξεδίπλωσε στην ομιλία του επί της ευκαιρίας.

Κατά την έναρξη της δραστηριότητας παρουσίασης, μίλησε ο εκδότης, κ. Αλέξανδρος Καραβάνης, εμμένοντας στην ιδέα ότι με το κύρος Του, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στήνει οδοφράγματα στο φανατισμό, στις γραμμές διαχωρισμού, κοινωνικής πόλωσης και εθνο-ρατσισμού, τονίζοντας έτσι την αποστολική υφή του έργου Του.

Για το βιβλίο μίλησαν και ο Καθηγ. Χειρουργικής, κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, ο οποίος έκανε γενικότερη εκτίμηση του βιβλίου, με ειδικές αναφορές ανά κεφάλαιο. Ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, κ. Χαράλαμπος Ατματζίδης, προσέγγισε τα κείμενα του βιβλίου από την οπτική γωνία του ευαγγελιστή θεολόγου, ενώ ο κ. Χρήστος Τσιρόνης, Καθηγητής στην ίδια Σχολή, ερμήνευσε την κοινωνική πτυχή της θεώρησης του συγγραφέα στο έργο. Ο Θεόδωρος Γιάγκος, Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης μίλησε κι ανέλυσε το έτερο βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, «Η Κανονική Ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας».

Μέσα σε επιτεινόμενες επευφημίες πήρε το λόγο και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ενθαρρύνοντας τους πολλούς συμμετέχοντες για βαθιά βίωση του θησαυρού της πίστης στον Αναστηθέντα Θεό Ιησού Χριστό, την απροσμέτρητη σοφία της ταπεινοφροσύνης και ιδιαίτερα την επιθυμία για συνεισφορά και κοινωνική αλληλεγγύη.

Για τους συμμετέχοντες προβλήθηκε σύντομο ντοκυμαντέρ, όπου περιγράφονταν περιληπτικά το τιτάνιο και πολύπτυχο έργο για την ανασυγκρότηση από τις στάχτες της αθεϊστικής καταδίωξης της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Η δραστηριότητα παρατάθηκε πέρα των προβλέψεων , εξαιτίας της επιθυμίας των συμμετεχόντων για να χαιρετήσουν και να λάβουν την ευλογία του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος παρέμεινε για να τιμήσει τον καθένα τους.

http://orthodoxalbania.org/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon