Η εκλογική σύμπραξη ΚΕΑΔ – ΔΚ

Δημοσιεύθηκε: 28/05/2017 13:42 Τελευταία Ενημέρωση: 28/05/2017 13:42 Από: Tachydromos

Τελικά αργά χθες βράδυ ανακοινώθηκαν από πλευράς του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλζίμ Μπάσα οι συνδυασμοί του σχήματος και για τις 12 εκλογικές περιφέρειες και όπως αυτοί κατατέθηκαν στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Για τη γενικότερη πολιτική ανάλυση να αναφερθεί ότι υπάρχει μια συνολική ανανέωση του συνδυασμού του με την απομάκρυνση πολλών εκ ισχυρών πολιτικών της κεντροδεξιάς όπως ιδρυτές του κόμματος, πρώην υπουργοί με κορυφαία περίπτωση αυτή της πρώην Προέδρου της Βουλής Τζοζεφίνα Τοπάλι. Ο Μπάσα επιχείρησε να δείξει πυγμή με ανώδυνες ανανεωτικές κινήσεις αλλά και να διασφαλίσει τα νότα του απ’ τους εσωκομματικούς αμφισβητίες σε ότι αφορά τα πιο βαριά ονόματα. Ένα δεύτερο στοιχείο που προκύπτει είναι η ικανοποίηση των συμμαχικών πολιτικών δυνάμεων. Δεδομένου ότι αρκετά μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν συμμετάσχει στην τρίμηνη διαμαρτυρία και δεν είχαν εγγραφεί στην διαδικασία συμμετοχής στις εκλογές, βρέθηκαν κατόπιν της συμφωνίας προ αδιεξόδου διασφάλισης της κοινοβουλευτικής παρουσίας. Σχήματα όπως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αλλά και το Αγροτικό με σημαντικό ποσοστό ψήφων, αλλά και άλλα πιο τοπικής απήχησης και απόχρωσης όπως οι Χριστιανοδημοκράτες του Βορρά ή το ΚΕΑΔ στο Νότο τελικά αποδέχτηκαν τη σύμπραξη με το ΔΚ δια της μόνης ενδεικνυόμενης οδού. Οι πρόεδροι των κομμάτων αυτών μετέχουν σε εκλόγιμες θέσεις στη λίστα του ΔΚ και άλλα στελέχη αξιοποιούνται στο συνδυασμό.

Μετά τις εκλογές και ανεξαρτήτως ποια θα είναι η έκβαση τους τα κόμματα επανέρχονται στην αυτοτέλεια τους χωρίς δεσμεύσεις πέραν όσων προκύπτουν απ’ τα ενδεχόμενα προγραμματικών συγκλήσεων ή τακτικών στόχων. Απ’ το ΚΕΑΔ ο Πρόεδρος του Βαγγέλης Ντούλες βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση στην Περιφέρεια Αυλώνας, ο Γρηγόρης Καραμέλιος σε τιμητική θέση στην Περιφέρεια Κορυτσάς με την δέσμευση πολιτικής αξιοποίησης στη συνέχεια ενώ ο πρώην υπουργός με πολιτικές καταβολές απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ Κώστας Μπάρκας στην Τρίτη θέση του ψηφοδελτίου του ΔΚ στο Αργυρόκαστρο.

Προφανώς δεν ήταν μια εύκολη απόφαση αυτή του ΚΕΑΔ και ειδικά του Προέδρου του κ. Βαγγέλη Ντούλε αυτή της στα όρια της ανάγκη σύμπραξη με το Δημοκρατικό Κόμμα για τις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ήταν όμως επιβεβλημένη για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων: το εκλογικό σύστημα που λειτουργεί εξοντωτικά για τα μικρά κόμματα, ο αιφνιδιασμός της συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων κομμάτων ΣΚ και ΔΚ ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και ο βασικότερος εκείνος της εδώ και χρόνια αποσυσπείρωσης της εκλογικής βάσης των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και της προσκόλλησης στα μεγάλα κόμματα.

Τούτων δεδομένων το ΚΕΑΔ προέταξε τη διασφάλιση της παρουσίας στο κοινοβούλιο του Προέδρου του κ. Βαγγέλη Ντούλε πράγμα το οποίο θα υποβοηθήσει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάκαμψη του σχήματος μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις που έχει δεχτεί απ’ το ΣΚ και τον Έντι Ράμα με σκοπό την εξόντωση του. Ας ληφθεί υπόψη ότι το ΚΕΑΔ άντεξε στην ουσία οχτώ χρόνια (4 με τη συγκυβέρνηση Μπερίσα – Μέτα όπου επιδιώχθηκε η αφαίμαξη στελεχών αλλά και στη συνέχεια στη κυβέρνηση Ράμα – Μέτα όπου είναι γνωστό ότι στόχευσαν την εκλογική του αποστείρωση) στην αντιπολίτευση με ιδιαίτερη επίδοση στην αντιμετώπιση των πολιτικών που αντίκεινται στα συμφέροντα της ΕΕΜ αλλά και ζητήματα ελληνο-αλβανικών σχέσεων.

Ουδείς πλέον δύναται να αμφισβητήσει την ωφέλεια και αποτελεσματικότητα της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας του Βαγγέλη Ντούλε, την επιχειρηματολογία του και ειδικά τη διεισδυτικότητα του και επιρροή στην κοινή γνώμη ως υπερασπιστής των δίκαιων δικαιωμάτων της ΕΕΜ και την προαγωγή των ελληνοαλβανικών σχέσεων και επαφών. Δεδομένου τούτου είναι απαραίτητη η συνέχεια της παρουσίας του στη Βουλή και την κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό όχι ως αυτοσκοπός. Εξ άλλου ο ίδιος έχει αποδείξει ότι δεν έλκεται από την άσκηση της πολιτικής ως ιδιοτέλεια. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση στον χειρισμό εκτάκτου ανάγκης που έγινε για την διασφάλιση της πολιτικής επιβίωσης του ΚΕΑΔ υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες θα ήταν μικρονοϊκή και κινούμενη από κίνητρα που δεν έχουν σχέση με την πορεία και εξέλιξη του, απεναντίας μάλιστα στοχεύουν την εκλογική του λεηλασία και εξαφάνιση.

Για το δίκαιο της υπόθεσης πάντως η απόφαση δεν ήταν εύκολη και για το Μπάσα. Αποδεικνύει την προσέγγιση του στην πολιτική πραγματικότητα της ΕΕΜ, εκφράζει την αναγνώριση στη συνέπεια με την οποία ΚΕΑΔ και Β. Ντούλες στάθηκαν στην εκστρατεία για την εξυγίανση του προεκλογικού τοπίου και κλίματος και κάτι ακόμη ουσιαστικό. Ο Βαγγέλης Ντούλες έχει ταυτιστεί με την πλέον αδιαπραγμάτευτη στάση και πολιτική σε ότι αφορά τα εθνικά δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και έχει μετατραπεί σε κόκκινο πανί στην πολιτική ανάλυση στην Αλβανία που διακατέχεται από εθνικιστικό και ανθελληνικό πάθος.

Άρα υπάρχει μια αμοιβαία υπέρβαση έστω και περιορισμένης προεκλογικής σύμπραξης.

Το ΚΕΑΔ με την επιτυχή έκβαση των εκλογών θα έχει το απαραίτητο πάτημα για τη συνέχιση της παρουσίας του που οι μεθοδεύσεις του Ράμα και του βαθέως κράτους είχαν μεθοδευτεί να στερήσουν. Άλλο τόσο εφόσον ο συνασπισμός αυτός της αντιπολίτευσης υπό το ΔΚ κριθεί νικητής των εκλογών. Στην περίπτωση αυτή προφανώς θα δημιουργηθούν και προϋποθέσεις ανάκαμψης.

Οι δομές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην ευρύτερη περιοχή απήχησης του ΚΕΑΔ (δεδομένου ότι στις πατρογονικές εστίες όπου ιστορικά και σε σημαντικού αριθμούς ζει ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός οι δομές ΚΕΑΔ στην ουσία απαρτίζονται απ’ τα στελέχη της ΔΕΕΕΜ) θα κινηθούν προεκλογικά έχοντας σιγουριά επιτυχίας στον βασικό στόχο. Επί το πλείστον θα έχουν την ευκαιρία να εστιάσουν σε ζητήματα πιο άμεσα συνδεδεμένα με την προώθηση στις κρατικές πολιτικές νομοθετικών ρυθμίσεων και πρακτικών που άπτονται των δικαιωμάτων των μελών της ΕΕΜ και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και συνεργασίες.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon