Η πολιτική είναι η τέχνη του εϕικτού

Δημοσιεύθηκε: 31/05/2017 10:11 Τελευταία Ενημέρωση: 31/05/2017 10:10 Από: Tachydromos

Εν’ όψει των επικείμενων εκλογών της 25-ης Ιουνίου, οι οποίες για πολλοστή ϕορά αναμένονται με αβέβαιη έκβαση, οι πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν την ΕΕΜ έκαναν και τις επιλογές τους. Το έμπειρο ΚΕΑΔ, με ηγέτη το Βαγγέλη Ντούλε, που επί 25 συναπτά έτη στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας έϕαγε με το κουτάλι αντιπολίτευση και συμπολίτευση, έχοντας συναίσθηση του ρόλου του και του κινδύνου εξαϕάνισής του ως εκπροσώπου της ΕΕΜ, χρησιμοποίησε τη συγκυρία που προέκυψε κι εξασϕάλισε τη σίγουρη εκλογή στην περιϕέρεια της Αυλώνας, την πιο αντιπροσωπευτική όσον αϕορά το ελληνικό στοιχείο και την πιθανή εκλογή στις περιϕέρειες Αργυροκάστρου και Κορυτσάς, όπου το ελληνικό στοιχείο είναι επίσης βαρύνουσας σημασίας. Το άπειρο ΜEGA, με ηγέτη το Χριστάκη Κίτσιο, που ήρθε στην πολιτική σκηνή μανιασμένο κατά του ΚΕΑΔ, βιάστηκε «σαν τη χήρα στο κρεβάτι», να επωϕεληθεί από την απροθυμία του ΚΕΑΔ να συμμετάσχει σε εκλογές ϕάρσα και να συστρατευτεί δίπλα στο κυβερνών ΣΚ, το οποίο του έταξε ό,τι τάζει πάντα και λόγο δεν κρατά. Έτσι, επί μέρες, κάποια από τα στελέχη του MEGA έβλεπαν να ικανοποιείται το μένος τους και να είναι στην επόμενη Βουλή, δίπλα στο ΣΚ, το οποίο ουκ ολίγα δεινά είχε προκαλέσει κατά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην τετραετή παραμονή του στην εξουσία.

Αυτές οι πολιτικές επιλογές, επόμενο ήταν, να έχουν τα υπέρ και τα κατά. Αλλά που πολλές ϕορές τα επιχειρήματα χρήζουν επιπολαιότητας και μη βαθιάς γνώσης του γεγονότος ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εϕικτού. Την πολιτική κρίση στην Αλβανία δεν τη δημιουργήσαμε εμείς οι Έλληνες, αλλά τις συνέπειές της θα τις δοκιμάζαμε κι εμείς. Η συγκυρία μας έϕερε αυτή τη στιγμή εν όψει του διλήμματος. Η πολιτική έχει το απρόοπτά της, γι αυτό και προσϕέρεται για πολιτικούς με ζεστή καρδιά και με ψυχρό μυαλό.

Η κίνηση του MEGA να εκδηλωθεί πρόωρα, δεν του εξασϕάλιζε σίγουρη αντιπροσώπευση σε μια περιϕέρεια που και το 2013 κατέβηκε μέσα στην κυβερνητική συμμαχία, όπως κάνει και τώρα στην ουσία (δεν δοκιμάστηκε, δυστυχώς, στην σχολή της αντιπολίτευσης), δεν είχε τις εγγυήσεις εκείνες που αποτελούν δικλείδα ασϕαλείας. Πρώτο, γιατί δίχως συμμαχία, δύσκολα θα εξασϕάλιζε έδρα και δεύτερο, γιατί το παιγνίδι το έπαιζαν οι μεγάλοι της πολιτικής, οι οποίοι στόχο έχουν πάντα την εξαϕάνιση των μικρών κομμάτων, όταν εκείνα δεν έχουν δικό τους ανάστημα. Κι όπως ήρθαν οι εξελίξεις, σήμερα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Κι έβγαλε κραυγή αγωνίας, καλώντας το ΚΕΑΔ να συμπράξει και να στηρίξει το MEGA για να υπάρξει εθνική αντιπροσώπευση των Ελλήνων στη Βουλή. Θυμήθηκε όμως αργά, γιατί οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε από το ΣΚ και έπεται να χρησιμοποιηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες. Η ψηϕοϕόροι του MEGA είναι, στην πλειοψηϕία τους, αριστερής υϕής και δεν πρόκειται να ψηϕίσουν το MEGA. Από την άλλη, δε θα αργήσει, αν ήδη έϕτασε η ώρα που ο Ράμα, θα τους πουλήσει το επόμενο παραμύθι, ότι εκείνοι να στηρίξουν το ψηϕοδέλτιο του ΣΚ και θα έχουν σίγουρο πορτοϕόλι στην επόμενη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών (αν και ποτέ αυτή προκύψει). Κι ας πέσουμε έξω σε αυτή την πρόβλεψή μας.

Το ΚΕΑΔ, ζυγιάζοντας τις εξελίξεις, χρησιμοποίησε (ενώ το MEGA χρησιμοποιήθηκε) τη συγκυρία, οδήγησε τον πρόεδρό του, Βαγγέλη Ντούλε σε σίγουρη εκλόγιμη θέση, διεκδικεί την εκλογή των Καραμέλιου και Μπάρκα και θα κάνει έκκληση στους ψηϕοϕόρους του να ψηϕίζουν το ΔΚ, γνωρίζοντας ότι δε δίνει χωρίς να πάρει. Κι αυτό δεν είναι δούνε λαβείν, όπως μπορεί να ισχυριστούν κάποιοι, αλλά πολιτική και πολιτικό όϕελος. Για όλους όσους ξέρουν ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εϕικτού. Ο Βαγγέλης ο Ντούλες είναι και στην επόμενη Βουλή ο βουλευτής των Ελλήνων κι αυτό ήταν και θα είναι και στο εξής μια εγγύηση. Το έχει αποδείξει με την ανεξάρτητη ϕωνή του και όταν ήταν στη συμμαχία με το ΣΚ, ότι δε συμβιβάζεται με ό,τι αντιβαίνει των συμϕερόντων των Ελλήνων. Και σήμερα το ΣΚ απέδειξε κι αποδεικνύει μέρα με την ημέρα ότι δεν προσϕέρει ηθικό δικαίωμα στους Έλληνες να το ψηϕίσουν. Έχει ταχτεί ξεκάθαρα κατά της ΕΕΜ και της Ελλάδας. Γι αυτό και η ψήϕος μας θα πρέπει να δώσει μάθημα σε κάθε αλαζόνα που μας υποτιμά τη μνήμη και τη σωϕροσύνη μας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon