Πανηγύρι στη Μονή της Αγίας Τριάδος

Δημοσιεύθηκε: 06/06/2017 09:57 Τελευταία Ενημέρωση: 06/06/2017 09:57 Από: Tachydromos

Το Τρίτο Πρόσωπο της Μίας και Αδιαιρέτου Τριάδος, τιμά σήμερα η Εκκλησία μας και ένα απ’ τα ιστορικότερα Μοναστήρια του τόπου μας είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα, πλησίον της Πέπελης. Πραγματικό πανηγύρι με συγκηνητική προσέλευση των πιστών απ’ τα γύρω χωριά αλλά και όλη την περιοχή της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, αποδεικνύοντας έτσι την πνευματική απήχηση που έχει το συγκεκριμένο Μοναστήρι ανά τους αιώνες και σήμερα.

Της Αρχιερατικής θείας Λειτουργίας προϊστατω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος συλλειτουργούντων και άλλων ιερέων της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αργυροκάστρου και Δρυϊνουπόλεως. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεκάδες νέοι, μαθητές των εκπαιδευτηρίων της Εκκλησίας μας απ’ το Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα, με προσύλωση μετείχαν των λατρευτικών ακολουθιών στη Μονή της Αγίας Τριάδος, Πέπελης. Εξ άλλου σε όλα αυτά τα παιδιά είναι γνωστή η περιοχή απ’ τα ακούσματα των μεγαλύτερων αλλά κυρίως απ’ το γεγονός ότι σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η Κατασκήνωση τους στην οποία εδώ και 15 χρόνια πλέον ψυχαγωγούνται και εκπεδεύονται στην Ορόδοξη πίστη και ήθος.

Μετά τη Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης διάβασε Μνημόσυνο σε τάφους των μοναχών της Μονής και μνημόνευσε όσους με τον πνευματικό τους αγώνα έκαναν αυτό το Μοναστήρι προσφυγή για καταπονημένους και ταλαιπωρημένους σε καιρούς δύσκολους. Παράλληλα μνημόνευσε ιερείς της περιοχής που ταλαιπωρήθηκαν κατά τον πρόσφατο αθεϊστικό διωγμό καθώς και τους πρώτους επιτρόπους που βοήθησαν στην επαναλειτουργία της Μονής.

Ακολούθησε στο προαύλιο χώρο η Αρτοκλασία ενώ για μια ακόμη χρονιά κατά την παράδοση υπήρξε κέρασμα και γεύμα για τους προσκηνυτές που συμμετείχαν.

Στις λατρευτικές ακολουθίες μετείχε επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Β. Τόλιος, ο Δήμαρχος Δρόπολης κ. Α. Ντέτσικας, πολιτικοί παράγοντες και φορείς της Ελληνικής κοινότητας.

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε δημόσια την ευχή και προσευχή του ώστε να βρεθούν παιδιά του τόπου που θα αφιερωθούν στην Εκκλησία ώστε το Μοναστήρι να αποκτήσει και πάλι μοναχική αδελφότητα. Τόνισε χαρακτηρηστικά ότι χωρίς ουσιαστική πρόοδο της Εκκλησίας μας δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος του τόπου και της κοινωνίας και ας υποδεικνύουν διάφοροι άλλους δρόμους.

Οι ευχαριστίες ήταν πλούσιες απ’ το Σεβασμιώτατο μεθερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των παρευρισκομένων πιστών για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, του οποίου χαιρετισμό μετέφερε. Ευχαριστίες για όλη την πρόοδο που γίνεται στην Εκκλησία μας, για την σοφή του καθοδήγηση χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε η ζωντανή λατρεία την οποία και σήμερα χάρηκαν οι πιστοί αλλά και συγκεκριμένα για τη φροντίδα για το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στο οποίο ο Μακαριώτατος έχει πολλές φορές στο παρελθόν λειτουργήσει, κυρήξει το θείο λόγο. Και υπό τη δική φροντίδα και με οικονομικά μέσα που εκείνος έχει εξασφαλίσει έχουν γίνει τα έργα λειτουργικής αποκατάστασης του Ναού της Μονής, το περιβάλλοντος χώρου, οικοδόμησης χώρου φιλοξενίας των προσκυνητών, εφπρεπισμού του αύλιου χώρου, βελτίωσης των δρόμων πρόσβασης, κοινοτικών δρόμων στην παρακείμενη κοινότητα Πέπελης, προσπάθειες για την επαναπόδωση της δεμευθείσης περιουσίας της και εξαγορά κτισμάτων που είχαν κτιστεί σ’ αυτή κ.α.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon