3 χρόνια από τον Καθαγιασμό Του Καθεδρικού Ναού των Τιράνων «Η Ανάσταση του Χριστού»

Δημοσιεύθηκε: 06/06/2017 10:14 Τελευταία Ενημέρωση: 06/06/2017 10:14 Από: Tachydromos

1 Ιουνίου 2014 – 1 Ιουνίου 2017

3 χρόνια από τον Καθαγιασμό

Του Καθεδρικού Ναού των Τιράνων

« Η Ανάσταση του Χριστού»

Την πρώτη Ιουνίου συμπληρώνονται 3 χρόνια από τον καθαγιασμό του Καθεδρικού Ναού ¨Η Ανάσταση του Χριστού» στα Τίρανα. Πρόκειται για μια επέτειο γεμάτη νόημα κι επίκαιρη.

Πρώτο, σημαίνει επιστροφή στο κέντρο της πρωτεύουσας του ορθόδοξου πνευματικού «ματιού», απ’ όπου είχε ξεριζωθεί βιαίως από το αθεϊστικό καθεστώς.

Δεύτερο, είναι πια γεγονός ότι αυτή η μέρα σημαίνει την τελική και σαφέστατη παραδοχή της επιστροφής της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας στην αγκαλιά της παγκόσμια Ορθόδοξου Εκκλησίας, ως ισότιμη μεταξύ των ισότιμων εκκλησιών. Αυτό ανέδειξε, χωρίς καμιά αμφισβήτηση, η συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία όλων των υπόλοιπων Ορθόδοξων Εκκλησιών. Της Θείας Λειτουργίας χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συλλειτουργώντας με τους Μακαριώτατους, τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, της Σερβίας Ειρηναίο, της Ρουμανίας Δανιήλ, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, της Αθήνας Ιερώνυμο, τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο, τον Αρχιεπίσκοπο Βαρσοβίας Σάββα. Συλλειτούργησαν επίσης οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες, εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας, Γεωργίας. Κατά τη διάρκεια της ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε: “Μας μάζεψε σήμερα αυτό το μεγάλο και ιστορικό γεγονός: Η τελετή καθαγιασμού της Ιεράς Εκκλησίας της Αναστάσεως, που αποτελεί και την ανάσταση της Ορθόδοξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας... Για όσους δεν πιστεύουν στον Ιησού Χριστό, η ανάσταση φαντάζει μύθος. Αλλά, από την εμπειρία των αγίων, εμείς έχουμε την εμπειρία της Αναστάσεως, η οποία είναι και η πραγματικότητα και η βιωματική μας εμπειρία. Υπό αυτή την έννοια, και ο καθαγιασμός αυτού του υπέροχου Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως, αποτελεί σήμερα μια απόδειξη, ότι η Ανάσταση είναι η πραγματικότητα, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία κάποτε ήταν νεκρή εξαιτίας των αθεϊστικών διωγμών, σήμερα είναι ζωντανή, γεμάτη ζωή και σφρίγος».

Τρίτο, αυτή είναι ζωντανή απόδειξη των εξαιρετικών επιτεύξεων της Ορθόδοξου Εκκλησίας μας, σε όλα αυτά τα χρόνια θαυμάσιας και πρωτάκουστης ανάστασης επί των ερειπίων, και οφείλεται στο εξαιρετικό έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Τέταρτο, το Καθεδρικό Συγκρότημα είναι μεγαλειώδες αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό έργο. Ας αναφέρουμε το γιγάντιο ψηφιδωτό, τις τοιχογραφίες στο παρεκκλήσι «Η Ανάσταση του Χριστού», είτε τη μεγάλη αίθουσα των παραστάσεων, η οποία αποτελεί σήμερα προτιμητέα επιλογή για δραστηριότητες και παραστάσεις που αφορούν την πρωτεύουσα, αλλά κι ευρύτερα. Μάλλον, το Καθεδρικό Συγκρότημα αποτελεί έναν από τους «υποχρεωτικούς» προορισμούς των ξένων τουριστών που επισκέπτονται τα Τίρανα.

Για τη μνημόνευση αυτής της ιστορικής ημέρας, στον Καθεδρικό Ναό «Η Ανάσταση του Χριστού» έγινε πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Της Λειτουργίας ηγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βερατίου, Ιγνάτιο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κορυτσάς, Ιωάννη, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι, Νικόλαο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αμαντίας, Ναθαναήλ και τον Επίσκοπο Βύλιδος, Άστυ. Συλλειτούργησαν επίσης άνω των 40 κληρικών της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων. Την ομιλία της ημέρας έκανε ο πατήρ Λουκάς Βερόνης από τις ΗΠΑ, ο οποίος επί σειρά ετών υπηρέτησε στην Εκκλησία μας. Στο τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, απευθυνόμενος στους πιστούς γι αυτή τη σημαντική ημέρα, επισήμανε ότι πριν τρία χρόνια, στην τελετή καθαγιασμού συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών κι οκτώ από τους ποιμενάρχες τους. «Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ποτέ δεν είχαμε φανταστεί τέτοια δώρα κι αγαθοεργίες που ο Θεός μας έκανε μέχρι τώρα. Η καρδιά μας είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη για όλα αυτά. Το γεγονός ότι είμαστε όλοι σήμερα εδώ συγκεντρωμένοι, όλοι οι κληρικοί της Εκκλησίας μας μαζί με τους λαϊκούς, είναι απόδειξη της σφριγηλής ζωής που έχει η Εκκλησία της Αλβανίας. Ας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας όχι με συναισθήματα στιγμής, αλλά ενώνοντας τη ζωή μας με τη βούληση του Θεού».

Όπως επισήμανε κι ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία Του, σ’ αυτούς τους εορτασμούς συμμετείχαν όλοι οι κληρικοί της Ορθόδοξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, της Αρχιεπισκοπής και των πέντε Μητροπόλεων. Μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι τους συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη αίθουσα του Καθεδρικού Συγκροτήματος « Η Ανάσταση του Χριστού», συμμετέχοντας στη Συνδιάσκεψη με θέμα το ρόλο και τα καθήκοντα του ορθόδοξου κληρικού. Στη Συνδιάσκεψη μίλησαν κληρικοί της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επεσήμανε τη στενή σχέση που θα πρέπει να συνδέει τον κληρικό με τα βιβλία και τα πνευματικά αναγνώσματα. Κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης αναπτύχθηκε συζήτηση και για πραχτικά θέματα, καθώς και προβλήθηκαν δύο ντοκυμαντέρ που απεικόνιζαν πτυχές από την κατασκευή του Καθεδρικού Ναού και την ανασυγκρότηση της Ορθόδξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας.

http://orthodoxalbania.org/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon