Απαιτείται άμεση αντίδραση: Ο Τούνης να αποσύρει το λαογραφικό από την πλατεία «Φιλιάτες»

Δημοσιεύθηκε: 10/06/2017 12:10 Τελευταία Ενημέρωση: 10/06/2017 12:10 Από: Tachydromos

Προκλήσεων συνέχεια από τα Τίρανα. Χθες ο Πρωθυπουργός της χώρας, μέσα σε ένα παραλήρημα ντροπής για Πρωθυπουργό χώρας υπό ένταξη στην ΕΕ, απειλούσε θεούς και δαίμονες να μην ψηφίσουν το Βαγγέλη Ντούλε, κατηγορώντας για αντιεθνικό και αντιθρησκευτικό έργο. Συγχρόνως, ο ίδιος, αναγράφει σε βράχο που τοποθετήθηκε στην ανακατασκευασμένη πλατεία στα Τίρανα βράχο με την επιγραφή «Φιλιάτες», γνωστή κωμόπολη της Ελληνικής Θεσπρωτίας, την οποία διεκδικούν οι τσάμηδες δοσίλογοι του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αντίδραση της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα ήταν άμεση. Επίσημη διαμαρτυρία και καταγγελία της ενέργειας αυτής που φέρνει στο προσκήνιο ξανά εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών και αποδεικνύει εμπράκτως πόσο μακριά είναι αυτή η χώρα από την εκπλήρωση των όρων και προϋποθέσεων ένταξης. Ο Δήμος Τιράνων σε ανακοίνωσή του δείχνει ότι δεν κάνει πίσω, ενώ η επίσημη ηγεσία της χώρας μας θυμίζει το «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα».

Οι Αλβανοί ξέρουν να την κάνουν καλά τη δουλειά τους. Εμείς όμως τι κάνουμε;

Μόλις έφτασε είδηση στον Ταχυδρόμο ότι λαογραφικός όμιλος από τη Δρόπολη, που τελεί υπό τη διεύθυνση του δροπολίτη καλλιτέχνη Αντώνη Τούνη και που απαρτίζουν κυρίως μαθητές των σχολείων έχουν ήδη καταφθάσει στα Τίρανα και ετοιμάζονται να κάνουν απόψε τη γενική πρόβα να ανέβουν αύριο στη σκηνή. Δε γνωρίζουμε αν είναι πληροφορημένα τα μέλη του συγκροτήματος αυτού (είναι όλοι Έλληνες πολίτες) ότι συμμετέχουν σε εκδήλωση που καταφέρεται κατά του κύρους και της ακεραιότητας της Πατρίδας τους. Αυτή δεν είναι εύκολη υπόθεση που θα μπορεί να τη χειρίζεται κανείς με επιπολαιότητα. Ενδιαφερθήκαμε και μάθαμε ότι οι οργανωτές έχουν παραπλανήσει τα παιδιά και τους γονείς τους ότι πρόκειται για συμμετοχή σε μαθητική εκδρομή.

Η άμεση άρνηση της συμμετοχής του συγκροτήματος, θα πρέπει να είναι η σθεναρή απάντησή μας. Δεν θα είμαστε βούτυρο στο ψωμί των Αλβανών, να λένε ειρωνικά «δεν υπάρχει θέμα για τους βορειοηπειρώτες», αυτοί ήρθαν κι έριξαν κι ένα χορό. Ήδη η Ελληνική Πρεσβεία δήλωσε ότι δε θα συμμετέχει στην εκδήλωση. Εμείς θα συμμετέχουμε; Οι ίδιοι οι Αλβανοί θα μας χλευάζουν. Κάνουμε έκκληση στη συνείδηση του Αντώνη Τούνη να αποσύρει το συγκρότημα από την προκλητική αυτή συμμετοχή, η οποία καταφέρεται προκλητικά κατά της Ελλάδας. Κάνουμε επίσης έκκληση στο εθνικό φρόνημα των γονέων των παιδιών να μην πάρουν τέτοιο βάρος στη συνείδησή τους. Τα παιδιά δεν θα πληγωθούν αν τους μιλήσουμε καθαρά και ξάστερα: Είναι πρόκληση αυτή η παράσταση. Να μη συμμετάσχουμε. Θα μας καταλάβουν και θα είναι περήφανα για μια ζωή που σήκωσαν ανάστημα στον εθνικισμό που πλήττει την ωραία Πατρίδα τους, τη δοξασμένη ιστορία τους.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon