Αποκαλυπτικός ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς: Οι σχέσεις με την Αλβανία, μια τρέλα

Δημοσιεύθηκε: 13/06/2017 10:33 Τελευταία Ενημέρωση: 13/06/2017 10:33 Από: Tachydromos

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς προέβη σε ανάλυση των σχέσεων με την Αλβανία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για παράδοξο ϕαινόμενο. Σύμϕωνα με τον Κοτζιά, οι Αλβανοί από τη μία πλευρά είναι λάτρες της Ελλάδος, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει δυσπιστία και δυναμικός εθνικισμός.  

Οι δηλώσεις Κοτζιά έγιναν μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο στην πόλη της Κοζάνης. 

Κοτζιάς:  Είχα την τύχη να μιλήσω στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και τους μίλησα με το χέρι στην καρδιά. Τους είπα ότι υπάρχει μια τρέλα στις σχέσεις μας. Υπάρχει ένα παράδοξο ϕαινόμενο: Ξυπνάτε το πρωί ακούγοντας ελληνική μουσική, κινείστε περιχαρείς με τη μουσική αυτή και, ξαϕνικά, κόβεστε λίγο με το ξυράϕι και γι αυτό αρχίζετε να βρίζετε την Ελλάδα.    

Κοτζιάς: Πρόκειται για τρέλα. Από τη μια πλευρά λατρεύουν την Ελλάδα, να μην το λησμονήσετε ποτέ αυτό: μας λατρεύουν – και από την άλλη πλευρά υπάρχει μια δυσπιστία, ένας δυναμικός εθνικισμός.  

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του επικεϕαλής της ελληνικής διπλωματίας, η επίσημη Αθήνα έκανε δυο πράγματα στις σχέσεις με την Αλβανία.  

Κοτζιάς: Πρώτο,τους προτείναμε ένα πακέτο όπου να ενταχθούν όλα τα θέματα προς επίλυση: όχι το τσάμικο – τέτοια θέματα δεν έχουν καμιά δουλειά σε πακέτα. Να πάρει η αλβανική πλευρά αυτό που της ανήκει, να άρουμε το εμπόλεμο – μολονότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είμαστε ακόμη σε εμπόλεμη. Να επιλύσουμε τα προξενικά θέματα. Θα πρέπει όμως κι αυτοί να αποδεχτούν την κατασκευή των νεκροταϕείων των ελλήνων πεσόντων, να επιλυθεί αλήθεια και ουσιωδώς το θέμα με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και των ΑΟΖ, κτλ.    

Αναϕερόμενος στην Αλβανία και τη προσδοκία της χώρας αυτής για να γίνει χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι είναι καλοδεχούμενη. Αλλά ο Κοτζιάς ήταν επικριτικός έναντι των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες, σύμϕωνα  με τον ίδιον, ήταν αρκετά απλόχερες προς τη γείτονα χώρα: χωρίς να θέσουν κανένα όρο ενέκριναν την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την απόκτηση του καθεστώτος της υποψήϕιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας.  

Τώρα, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, οι δυτικοί επιθυμούν την έναρξη των διαδικασιών για τη χώρα μέλος και είχαν θέσει μόνο έναν όρο: τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Αλλά η Αθήνα έθεσε κι άλλους όρους.  

Κοτζιάς: Εμείς τους θέσαμε πέντε όρους οι οποίοι συμπεριλήϕθηκαν όλοι κι αυτό δεν το περίμεναν ούτε οι Αλβανοί και ούτε οι ϕίλοι τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναϕέρουμε: - την προστασία της ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα των ιδιοκτησιών των μειονοτικών, - την προστασία της αυθεντικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, - την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης των ναρκωτικών.    

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναϕέρθηκε και στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα υποστηρίζει την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.  

Επανέλαβε όμως ότι, για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί τα Σκόπια να παραιτηθούν των απαιτήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και να αποδεχτούν ένα συμβιβασμό για την επίλυση του θέματος του ονόματος.  

Πηγή oranews.tv

Μετάφραση tachydromos.org

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon