Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τις εκλογές στην Αλβανία: ευρωπαϊκή προοπτική ή στασιμότητα;

Δημοσιεύθηκε: 23/06/2017 11:53 Τελευταία Ενημέρωση: 23/06/2017 11:53 Από: Tachydromos

Το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα, ο μεγαλύτερος δηλαδή πολιτικός οργανισμός που ενώνει τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, στο μήνυμα που απέστειλε στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας κ. Λιουλζίμ Μπάσα, στην ουσία επαναφέρει έντονα τον προβληματισμό για την πορεία της Αλβανίας ενόψει των εκλογών αυτών. Πρόκειται για την επιστολή του Προέδρου του EPP κ. Joseph Daul, που ανακοινώθηκε χθες και αποτελεί ανάρτηση στην προμετωπίδα της επίσημης ιστοσελίδας τους.

Στην Αλβανία ωστόσο δεν βρήκε την απαιτούμενη απ’ το ύφος και το περιεχόμενο του αλλά και το ειδικό βάρος του συγκεκριμένου κομματικού οργανισμού που στην ουσία προσδιορίζει εδώ και δεκαετίες τις εξελίξεις προς ενοποίηση της Ευρώπης. Τούτο οφείλετε κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι ο Ράμα και το ΣΚ εν γένει κράτησαν μακριά απ’ την προεκλογική συζήτηση την ευρωπαϊκή ατζέντα της χώρας όπου οι αποτυχίες του ήταν θεαματικές. Ενδεχομένως μάλιστα η ατονία στο ενδιαφέρον για επίσπευση διαδικασιών προσέγγισης της Αλβανίας με την ΕΕ καθώς έχει προσανατολίσει την εξωτερική πολιτική σε στρατηγική συμμαχία με την Τουρκία. Ας αναφερθεί ότι σε πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες στη Σερβία αλλά και τα Σκόπια η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή τους ατζέντα. Τα Σκόπια δε δείχνουν διάθεση για συμβιβασμούς με την Ελλάδα που θα της ανοίξουν το δρόμο της προσέγγισης. Η Αλβανία παραμένει στάσιμη εκεί που είχε αφήσει τη σχέση η προηγούμενη κυβέρνηση.

Επιπλέον δε όπως σε προηγούμενο σημείωμα είχε αναφερθεί ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Ράμα έχει εντέχνως καταφέρει να μειώσει την επιρροή στην κοινή γνώμη τόσο των Ευρωπαϊκών θεσμών όσο και των ΗΠΑ.

Η επιστολή πάντως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου είχε θεωρήσει την εκδίωξη της Ορθόδοξης κοινότητας απ’ το ναό της στην Πρεμετή, ως πρώτη πράξη ισλαμικής βίας στο ευρωπαϊκό έδαφος) βάσει ευθέως το τις στην ουσία διακυβεύεται στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Απ’ την πρώτη κιόλας παράγραφο ο κ. Ντόουλ, Γερμανός Ευρωβουλευτή, επισημαίνει ότι δεν είναι ζήτημα εκλογής μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Είναι κάτι παραπάνω: επιλογή μεταξύ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας κατά συνέπεια της ενδυνάμωσης της οικονομίας της και της ευημερίας του λαού και απ’ την άλλη η στασιμότητα και ύφεση.

Μετά το μήνυμα απ’ τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την υποδοχή στο Λευκό Οίκο του προέδρου της αντιπολίτευσης αυτό το μήνυμα των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο και άμεσο.

Η Ευρώπη δείχνει σαφώς ότι δεν είναι ικανοποιημένη απ’ το ρυθμό προσέγγισης δια των μεταρρυθμίσεων, της επιβολής του νόμου και ειδικά της καταπολέμησης δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα απ’ το Ράμα. Στην επιστολή τους προειδοποιούν σαφώς και για την ποιότητα της εκλογικής διαδικασίας αυτού καθ εαυτού.

Η προειδοποίηση αυτή του ΕΛΚ δείχνει τον προβληματισμό που επικρατεί στην πολιτική τάξη στις Βρυξέλλες για τις πραγματικές προθέσεις της Αλβανίας. Η επιστολή δεν είναι μια τυπική συμπαράσταση σε κόμμα μέλος της οικογένειας των κεντροδεξιών της Ευρώπης αλλά στην ουσία αγωνία για επίσπευση της ολοκλήρωσης και για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon