Ευγένεια υπερβάλλουσα

Δημοσιεύθηκε: 28/06/2017 07:53 Τελευταία Ενημέρωση: 28/06/2017 07:53 Από: Tachydromos

Από ευγένεια πολύ ευγενική θα χαρακτηρίζαμε την εκ των υστέρων «ευαίσθητη» ανακοίνωση του ΥπΕξ σχετικά με την πρόκληση, όχι μόνο συναισθηματική του Δήμου Τιράνων με την πέτρα στην πλατεία «Σκεντέρμπεη». Είχε προλάβει την ανακοίνωση και η μεγάλη τελετή του Μπαϊράμ στην ίδια πλατεία, ευγενή φροντίδα του ίδιου Δήμου. (Αγροίκοι χωρικοί όντες ημείς και μη κατέχοντας τα τερτίπια της διπλωματίας θα τολμούσαμε να την αποκαλέσουμε αφελή κίνηση).

Προφανώς η όλη συμπεριφορά στην αντιμετώπιση του αλβανικού εθνικισμού και η προσπάθεια να περιλάβει και την Ελλάδα στο συνολικό ξεσάλωμα εδαφικών διεκδικήσεων, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει βαθύτερη γνώση του αντικειμένου. Αντί ενός επιθετικού με την καλύτερη σημασία του όρου εδώ και πολλά χρόνια η Αθήνα κινείται σε θέσεις εξακολουθητικές και τείνει να μετατραπεί σε μέρος του παιχνιδιού που άλλοι στήνουν.

Όσο και να πλασαρίστηκε ως «σκληρή απάντηση» στα ΜΜΕ κανένα τέτοιο χαρακτηριστικό δεν έχει. Σεβάστηκε λέει την εκλογική διαδικασία και προεκλογικά τεκταινόμενα λες και η τοποθέτηση της συγκεκριμένης πέτρας και η όλη ρητορική προεκλογικά δεν είχε σκοπό ακριβώς τη συλλογή της εθνικιστικής ψήφου.

Γράφοντας τούτα να επισημανθεί ότι η αναφορά πλέον σε ευρωπαϊκή ένταξη και διαδικασίες ολοκλήρωσης δεν συγκινούν πλέον ούτε την κοινή γνώμη και ούτε την πολιτική τάξη. Εξ άλλου το θέμα δεν αποτέλεσε καν σημείο της όλης προεκλογικής συζήτησης. Δεν συγκινεί. Στην Αλβανία περισσότερο ερεθίζει ο Ερντογάν και η Τουρκία με το Ισλάμ παρά η πρόοδος προς την Ευρώπη. Τα δεδομένα έχουν εντελώς ανατραπεί.

Και προφανώς θα μπορούσε η Αθήνα να επικαλεστεί ότι δεν θα ρίξει το επίπεδο της «ώριμης διπλωματίας» και να υποβιβαστεί στο επίπεδο του Βαλκανικού υποτροπιασμού στο πεδίο του εθνικισμού. Αυτό εάν ο εθνικισμός αυτός δεν θα είχε σχέση άμεσα με την ίδια και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα που ζει στην αλβανική επικράτεια.

Στο παρελθόν (1993-1994) σε ανάλογες συνθήκες οι τόνοι δεν ήταν σ’ αυτή της χθεσινής ανακοίνωσης. Οι χειρισμοί τότε ανάλογων προκλήσεων είχαν στόχο απ’ τη μια την απόκρουση του αναδυόμενοι ανθελληνισμού στην αλβανική διοίκηση και απ’ την άλλη την προστασία του εδώ Ελληνισμού. Τότε κάποιοι απ’ τους ηγέτες αυτής της ΕΕΜ είχαν στοχοποιηθεί απ’ τη διοίκηση. Η συμπαράσταση του πανελληνίου ήταν ιστορική. Σήμερα ζούμε τα ίδια στα πρόσωπα της ομάδας που συσπειρώνεται στο ΚΕΑΔ – ΟΜΟΝΟΙΑ. Τηρώντας την «προεκλογική σιωπή» δεν υπήρξε από πουθενά αντίδραση για τις απειλές που ενέχουν οι ρητορείες του Πρωθυπουργού και η πράξεις στο πεδίο των ελεγχόμενων απ’ τον ίδιο δομών είτε κρατικών ή παρακρατικών.

Δεν είναι όμως αγωνία για το τι μέλει γενέσθαι. Είναι αγανάκτηση διότι από την μη καλή γνώση του όλου σκηνικού οι κινήσεις είναι εντελώς σε λάθος κατεύθυνση και οι χειρισμοί μάλλον οι μη ενδεικνυόμενοι.

Το Τσάμικο δεν είναι παρά μια αφορμή πολύ καλά όμως στημένη. Είναι η έδραση μιας πολύ πιο ολοκληρωμένης πλατφόρμας για οριστική ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα των εκλογών αποδεικνύει εξ άλλου ότι το φαινόμενο θα είναι διαρκώς ζωντανό.

Και για να έρθουμε πάλι σε κάποια χρήσιμα παραδείγματα απ’ την δική μας εμπειρία του χωρικού. Δεν πρόκειται το όλο αυτό θέμα να προσλάβει διαστάσεις συμβατικού κυνηγιού άρα πρόκειται για ασύμβατες μεθόδους παρενοχλήσεων. Δεν είναι τίγρης που θα οργανώσει κανείς όλο το γνωστό κυνήγι. Πρόκειται για ψήλο που αν μη τι άλλο σε αφήνει άυπνο και δύσκολα τον εντοπίζεις. Ενίοτε μάλιστα καταφέρνει και να προκαλέσει ασθένειες εάν προηγουμένως έχει επισκεφθεί κάποιον που πάσχει από λοιμώδη αρρώστια.

Το θέμα με τα σχολικά εγχειρίδια δείχνει ότι ούτε οι ανακοινώσεις με επίκληση της ευρωπαϊκής διαδικασίας και ούτε οι επιτροπές που Ροκανίζουν το χρόνο μπορούν να κάμψουν την εμμονή του αλβανικού κατεστημένου. Είναι χρήσιμο να παραβιάζει κανείς τους κανόνες ευγένειας όταν συναλλάσσεται σε περιβάλλοντα που δεν τους κατέχουν.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon