Ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας προειδοποιεί: Η Τουρκία θα δημιουργήσει χάος στα Βαλκάνια

Δημοσιεύθηκε: 03/07/2017 15:54 Τελευταία Ενημέρωση: 03/07/2017 15:32 Από: Tachydromos

Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει επιρροή στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες περνάνε στις σφαίρες επιρροής της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας μέσω του Ισλάμ.

Ο Ντόσκοτσιλ προειδοποίησε ότι η Τουρκία ιδιαίτερα θα προσπαθήσει να στείλει περισσότερα στρατεύματα στα Βαλκάνια για να ενισχύσει την επιρροή της.

“Η Τουρκία θα προσπαθήσει να στείλει περισσότερους στρατιώτες στην περιοχή υπό το πρόσχημα ΝΑΤΟϊκής αποστολής. Αυτό θα ζημιώσει τη δημοκρατία και τη σταθερότητα που οικοδομείται στην περιοχή”.

Ο Αυστριακός Υπουργός δήλωσε ακόμα ότι η Τουρκία κερδίζει συνεχώς όλο και περισσότερη επιρροή στο Κόσοβο, στην Αλβανία, στη Βοσνία, ακόμα και στη Σερβία, και αυτό αποδεικνύεται μια επικίνδυνη κατάσταση. Ο ίδιος προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και απαίτησε ιδιαίτερα από τη Γερμανία να αναλάβει δράση.

Η Αυστρία αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ διατηρεί -στο πλαίσιο της λεγόμενης συνεργασίας για την ειρήνη- 700 στρατιώτες στα Βαλκάνια.

Η Άγκυρα όμως μπλοκάρει την περαιτέρω συμμετοχή της Αυστρίας -λόγω της κριτικής την οποία ασκεί η Βιέννη στην Άγκυρα-, με απώτερο στόχο να καλύψει η ίδια το κενό, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Η εναλλακτική παρουσία των Αμερικανών ή των Ευρωπαίων στην περιοχή έχει εν τω μεταξύ αποδυναμωθεί και η Τουρκία προσπαθεί με την ανακαίνιση τζαμιών στο Σαράγιεβο της Βοσνίας και την Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου ή με μεγάλες επενδύσεις σε φτωχές περιοχές της Βοσνίας και της νότιας Σερβίας [σ.σ. όπου υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα] να κερδίσει τις καρδιές των ανθρώπων.

Στο Κοσσυφοπέδιο είναι ισχυρή η παρουσία τουρκικών επιχειρήσεων στον τομέα της διατροφής, ενώ και στην Αλβανία επεκτείνεται επίσης τουρκική επιρροή συνεχώς, γράφει η «Die Welt»

Το τελευταίο διάστημα το τουρκικό ισλαμιστικό καθεστώς οικοδομεί στα Βαλκάνια συνεχώς νέα τζαμιά.

Τα τζαμιά αυτά δεν παραδίδονται στα χέρια του τοπικού πληθυσμού αλλά διοικούνται από το Ίδρυμα Ντιγιανέτ, δηλαδή το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Να σημειωθεί εδώ ότι επειδή το Ισλάμ δεν έχει ιερατείο, μόνο ιεροκήρυκες (ιμάμηδες), ιεροδιδάσκαλους και θρησκευτικούς δικαστές (μουφτήδες), το Ίδρυμα Ντιγιανέτ λειτουργεί σαν τη δική μας γραμματεία θρησκευμάτων και παράλληλα σαν “αρχιεπισκοπή”, εάν το Ισλάμ είχε ιερατείο.

Η Τουρκία δεν χτίζει μόνο νέα τζαμιά αλλά και αναστηλώνει παλιά, ιδιαίτερα στη Βοσνία. Στα παλιά τζαμιά που αναστηλώνει επίσης τοποθετεί δικούς της ιμάμηδες.

Το τουρκικό καθεστώς έχει επίσης καταφέρει να ελέγχει σχεδόν πλήρως στο Κόσοβο (Κοσσυφοπέδιο). Η τοπική βιομηχανία τροφίμων, η οδοποιία, σιδηροδρομικά δίκτυα και η ενέργεια ανήκουν σε τουρκικές εταιρείες.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει μεγάλη οικονομική βοήθεια στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων δίχως ανταλλάγματα, Ρώσοι και Τούρκοι κάνουν επενδύσεις, βγάζοντας χρήματα και ενισχύοντας παράλληλα την επιρροή τους.

Γενικότερα, όπου εμπλέκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και γεωπολιτικής όχι μόνο έχει αποτύχει παταγωδώς αλλά και επιτρέπει να ευδοκιμούν και να ισχυροποιούνται οι εχθροί της Δύσης.

tribune.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon