ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ: Προσκυνηματική Επίσκεψη στη ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ (Αλβανία)

Δημοσιεύθηκε: 04/07/2017 08:10 Τελευταία Ενημέρωση: 04/07/2017 08:10 Από: Tachydromos

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ (Αλβανία)

To όνειρο μου να επισκεφτώ τα ιερά χώματα της Βορείου Ηπείρου, εκεί που βρίσκονται οι άταφοι νεκροί μας του Ελληνοιταλικού Πολέμου 1940- 1941 και οι ζωντανοί σύγχρονοι Έλληνες ομογενείς μας, που ακόμη δεν έχουν αναπνεύσει αέρα ελευθερίας, έγινε πραγματικότητα με την συμμετοχή μου στην προσκυνηματική εκδρομή που οργάνωσε ο αιδεσιμολογιότατος εφημέριος του Ι.Ν Αγίου AΑθανασίου Αμφιλοχίας π. Οδυσσέας Κυρόσιμος στις 27 Μαΐου 2017.......

Ξεκινήσαμε γεμάτοι συγκίνηση από την Αμφιλοχία και στα Γιάννενα προστέθηκε στη συνοδεία μας η φωτεινή προσωπικότητα της πόλεως των Ιωαννίνων ο κ. Μιχάλης Παντούλας, φιλόλογος, ιστορικός, τέως βουλευτής και βαθύς γνώστης της ιστορίας της Ηπείρου και της ζωής του εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού και γενικότερα ότι αφορά τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας καθώς επίσης και του έργου της αυτοκέφαλου ορθόδοξης εκκλησίας με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο Γιαννουλάτο ιεράρχη παγκόσμιας προσωπικότητας.

Αφού διασχίσαμε την καταπράσινη κοιλάδα της Δρόπολης σταματήσαμε για λίγο στο Αργυρόκαστρο με ξενάγηση αντικρίζοντας το Φρούριο που δεσπόζει πάνω από την παλιά πόλη του Αργυροκάστρου που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στη συνέχεια διασχίζοντας μια πανέμορφη πεδιάδα καθ οδόν προς το Τεπελένι, ενημερωθήκαμε από τον ιστοριοδίφη κ. Μιχάλη Παντούλα, για το ύψωμα 731, τις σύγχρονες «Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ».

Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών γράφει: «Επί 7 ημέρες, ως τις 15 Μαρτίου η μεραρχία δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά απέκρουσε τα κύματα των επιτιθέμενων αντιπάλων. Οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις άρχιζαν με πυκνό κανονιοβολισμό που κατέσκαβε τα υψώματα, για να καταλήξουν σε συμπλοκές, όπου το λόγο είχαν η χειροβομβίδα και η λόγχη. Το ύψωμα 731, μεταξύ Αώου και Άψου, έμεινε θρυλικό. Ως τις 19 Μαρτίου, μετά από σχετική τριήμερη ανάπαυλα, οι Ιταλοί εξαπέλυσαν κατά του υψώματος 731 όχι λιγότερες από 18 επιθέσεις. Το «731», όπως έμεινε γνωστό στην πολεμική ιστορία και των δύο αντιπάλων, υπήρξε ίσως ένα από τα πιο αιματοβαμμένα υψώματα ολόκληρου του παγκοσμίου πολέμου». Εκεί μετά το Τεπελένι δεσπόζει και το άγαλμα του τυράννου Αλη Πασά των Ιωαννίνων.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ

Ο Νώντας Νικάκης στο τάφο του Αγίου Πατροκοσμά του Αιτωλού, στην Αλβανία

Αργά το μεσημέρι φθάσαμε στο Φιέρι στη νότια Αλβανία και επιβιβαστήκαμε σε δυο παλιά λεωφορεία της περιόδου 1975, προκειμένου να ταξιδέψουμε στον δυσκολοδιάβατο κακοτράχαλο δρόμο προς Κολικόντασι εκεί που βρίσκεται το μοναστήρι αφιερωμένο στον κτίστη της ρωμιοσύνης και εθνομάρτυρα Κοσμά τον Αιτωλό.

Μια μεγάλη μορφή της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας ήταν αναμφίβολα ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Πολυσχιδής προσωπικότητα, λόγιος, ιεροκήρυκας, κοινωνικός μεταρρυθμιστής και διαφωτιστής, γνωστός και ως Πατροκοσμάς.

Ρίγη συγκίνησης φόρτισης, κράμα ενθουσιασμού και δέος κατέλαβαν όλους τους προσκυνητές στο αντίκρυσμα του τόπου του μαρτυρίου του αγίου του οποίου όλη του η ζωή υπήρξε ενα συγκλονιστικό και φλογερό κήρυγμα αγάπης.

Συγκινημένοι βαθιά αφήσαμε το Κολικόντασι και κατευθυνθήκαμε προς την πρωτεύουσα της Αλβανίας τα Τίρανα για διανυκτέρευση. ..............

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.

Την επόμενη μέρα Κυριακή παρακολουθήσαμε την θεία λειτουργία στον καθεδρικό εντυπωσιακό μητροπολιτικό ναό της Αναστάσεως που βρίσκεται ακριβώς 50 μέτρα από την κεντρική πλατεία Σκεντέρμπεη στην καρδιά της πόλεως των Τιράνων.

Πρόκειται για ναό κόσμημα με χαρακτηριστικά ροτόντας με επιφάνεια ναού 1660τμ με κωδωνοστάσιοτρούλος 43 μ., σταυρός 46 μ.

Βασική ιδέα του αποτελούν τέσσερις πασχαλινές λαμπάδες, που συμβολίζουν τους τέσσερις Ευαγγελιστές και ενας επιβλητικός σταυρός φωτίζουν τον ουρανό πάνω από τα Τίρανα εκπέμποντας στους ταλαιπωρημένους βαλκανικού λαούς μήνυμα ελπίδας και ειρηνικής διαθρησκευτικής συνύπαρξης πού είναι όραμα του ανορθωτή της αυτοκεφάλου εκκλησίας αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Στην λειτουργία ιερούργησε ο Αρχιεπίσκοπος με συλλειτουργούς αρκετούς ιερείς από διάφορες χώρες, και μεταξύ αυτών και ο πατέρας Οδυσσέας.

Χαρακτηριστικό της θείας λειτουργίας εκτός ήταν η κατάνυξη αλλά και μεγαλοπρέπεια όλων όσον παίρνουν μέρος των ιερέων και των παιδιών που βοηθούν εντός του ιερού βήματος καθώς επίσης και των χορωδιών η μια βυζαντινή που αριθμεί 25 μέλη αλβανών χριστιανών που γνωρίζουν άριστα την βυζαντινή μουσική αλλά και την ελληνική γλώσσα και ψάλλουν τον όρθρο μέχρι τα πασαπνοαρια, και στη συνέχεια συνεχίζει η άλλη χορωδία στην δεξιά πλευρά η οποία εφαρμόζει την εναρμονισμένη βυζαντινή μουσική των συνθετών Σακελλαρίδη και Πολυκράτη συνοδευόμενη με εκκλησιαστικό όργανο.

Οι χορωδοί της εναρμονισμένης άνδρες γυναίκες 20-22 τον αριθμό αρκετοί προέρχονται από την λυρική των Τιράνων. Την θεία λειτουργία παρακολούθησαν 350-400 χριστιανοί διαφόρων εθνικοτήτων και πριν το τέλος μουρμούρισε δίπλα μου υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας ότι θα κοινωνήσουν περί τους 150 χριστιανούς πράγμα που συνέβη αφού έλαβαν μέρος 5 ιερείς για να εξυπηρετηθούν οι πιστοί.

Μετα το τέλος της θείας λειτουργίας έγινε προσκύνημα στο λείψανο το Αγιου Κοσμα του Αιτωλού και στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο κτιριακό συγκρότημα που αποτελεί αρχιτεκτονικό και αισθητικό επίτευγμα, και χαρακτηρίζεται ως σύμβολο ενότητας και αναγέννησης της Αλβανίας

Περιλαμβάνει αίθουσα συνεδρίων, για 500 έως 850 συνέδρους, που μπορεί να χρησιμοποιείται για διαλέξεις, προβολές και μουσικές εκδηλώσεις.

Η πτέρυγα βοηθητικών χώρων – παρασκηνίων, της επιτρέπει να χρησιμοποιείται και ως θέατρο.

Η εξωτερική μορφολογία του Συγκροτήματος συνδυάζεται τόσο με την μορφή του Καθεδρικού ναού, του οποίου αποτελεί προέκταση, όσο και με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των γύρω από αυτό υπουργείων και εντάσσεται αρμονικά στην αισθητική εικόνα του ιστορικού κέντρου της πόλης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΙΡΑΝΩΝ ΔΥΡΡΑΧΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ

To τελευταίο μέρος της επίσκεψης μας περιελάμβανε συνάντηση και γνωριμία με τον ιεράρχη των πέντε ηπείρων και παγκόσμια προσωπικότητά τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Μεγάλη και ξεχωριστή μορφή με διεθνή ακτινοβολία και τεράστιο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο, σε έναν Ιεράρχη που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εκκλησιαστική, ιεραποστολική, ανθρωπιστική, επιστημονική και συγγραφική διακονία, θέτοντας στο επίκεντρο: «τον άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη»

Στην διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο λαών και στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση του έργου που επιτελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας στην περιοχή, τα τελευταία 20 χρόνια, έχοντας αναδειχθεί σε πολυδύναμο πνευματικό και αναπτυξιακό παράγοντα της χώρας.

Με τη δραστηριότητα και παρουσία του έχει αναδεχθεί σε σοβαρό παράγοντα πνευματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αναπτύξεως της Αλβανίας και θρησκευτικής συνυπάρξεως στη χώρα.

Συνοπτικά μας παρουσίασε το έργο της εκκλησίας της Αλβανίας που έχει να επιδείξει: -21 νηπιαγωγεία, Ορφανοτροφείο, δύο 9-τάξια δημοτικά σχολεία, λειτουργεί Τεχνικό Λύκειο, συντηρεί τα πρώτα ΙΕΚ με 6 τμήματα, ενώ το 2010 πήρε άδεια ίδρυσης του ιδιωτικού Πανεπιστημίου με την επωνυμία «Λόγος», με δύο Σχολές (οικονομικών με 3 τμήματα και Εφαρμοσμένων Επιστημών με 2 τμήματα).

-Στον τομέα της Υγείας ίδρυσε και λειτουργεί το Ιατρικό Διαγνωστικός Κέντρο «Ευαγγελισμός» με 24 ειδικότητες στα Τίρανα, πολυιατρεία και κέντρα υγείας σε διάφορες πόλεις και περιοχές.

-Τα τελευταία 25 χρόνια, η ελληνική έγινε η δεύτερη γλώσσα στην Αλβανία. -Το 1992 άνοιξε η Θεολογική Ακαδημία στο Δυρράχιο, ακολούθησε το 1998 η ίδρυση του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο.

-Επίσης δημιουργήθηκε έδρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, δημιουργήθηκαν κέντρα νεολαίας, φοιτητές μελετούν την Αγία Γραφή… Και αυτά είναι μόνο ελάχιστα από όσα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος. ..................

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Γοητευμένοι από την ενημέρωση του σεμνού ιεράρχη στον ορθόδοξο καθεδρικό ναο ευχόμαστε να μην τελείωνε αυτή η σύναξη και με βαθιά συγκίνηση λάβαμε την ευλογία του και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.

Θα ήταν παράλειψη να μην συγχαρώ τον αιδεσιμολογιότατο εφημέριο Αμφιλοχίας πατέρα Οδυσσέα που οργάνωσε αυτό το προσκυνηματικό και πνευματικό ταξίδι.

Ηταν μαζί μας "εκλεκτές" παρουσίες όπως ο κ. Μιχάλης Παντούλας ιστορικός και τέως βουλευτής Ιωαννίνων καθώς επίσης και ο τ. Δήμαρχος Αμφιλοχίας, κ. Νίκος Τέλωνας και πολλοί φίλοι από την Αμφιλοχία.

Ευχαριστίες στο τουριστικό γραφείο του Τάσου Κατσούδα - travel που φρόντισε για το ασφαλές ταξίδι σε συνεργασία με το γραφείο τουρισμού του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας και μας προσέφεραν μια ευχάριστη ξεκούραστη και άνετη διαμονή.

Φεύγοντας από την Αλβανία πήραμε μαζί μας όλες αυτές τις ευχάριστες αναμνήσεις και τις συγκινητικές εμπειρίες…..

Νώντας Νικάκης

τ. Λυκειάρχης

Βόνιτσα

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon