Κυπριακό: Τελευταία πράξη της Διάσκεψης με Γκουτέρες;

Δημοσιεύθηκε: 06/07/2017 17:55 Τελευταία Ενημέρωση: 06/07/2017 17:55 Από: Tachydromos

Δημιουργική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη διμερή συνάντηση που είχε νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Αναχωρώντας από τον χώρο της συνάντησης για να μεταβεί στο γεύμα εργασίας, που έχει μετατεθεί για τις 14.45 (ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση και απάντησε ότι αυτό θα διαφανεί μέχρι απόψε.

Σε ερώτηση αν υπήρξε αντιπρόταση, απάντησε «Όχι, ο Γενικός Γραμματέας ήθελε να ακούσει».

Αναχωρώντας αργότερα από τον χώρο της διάσκεψης, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε και συνεχίζουμε. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η ημέρα θα είναι μεγάλη και η νύχτα μακρά.

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν γύρω στις 4 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλήσει για το Κυπριακό στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡντογάν κατά τη σύνοδο των G20.

Σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο twitter, o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Πενς για το Κυπριακό και τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συνομιλία διήρκεσε 20 λεπτά και κατά τη διάρκειά της ο κ. Πενς μετέφερε τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια που καταβάλλεται, αναφέροντας πως παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο Κραν Μοντανά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο για τις προτάσεις του και ζήτησε όπως ο Πρόεδρος Τραμπ μιλήσει στον κ. Ερντογάν για το Κυπριακό κατά τη σύνοδο των G20.

Όλα τα…φώτα είναι πλέον στραμμένα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ως βασικό πρωταγωνιστή, και ίσως σήμερα να «παιχτεί» η τελευταία πράξη της πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι ώρα Κύπρου ξεκίνησε παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες η Διάσκεψη. Η πρώτη συναντηση ήταν κάτι πολύ λιγότερο του αναμενόμενου και σίγουρα κάτω της μίας ώρας που ήταν προγραμματισμένη αφού μέσα σε 40 λεπτά τελείωσε.

Μετά την πρώτη συνάντηση έγιναν οι διμερείς επαφές.

Συζητάμε μόνο κατάργηση Συνθηκών Συμμαχίας και Εγγυήσεων, λέει ο Κοτζιάς

Η Αθήνα συζητά μόνο την κατάργηση των Συνθηκών Συμμαχίας και Εγγυήσεων, ανέφερε το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού δείχνει κατανόηση.

Σε δηλώσεις του, αναχωρώντας από τον χώρο της συνάντησης, για το γεύμα εργασίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ξεκίνησαν τις συζητήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ. «Μας υπέβαλε σειρά από ερωτήματα, του απαντήσαμε. Εμείς συζητάμε μόνο την κατάργηση των δύο συνθηκών για τη Συμμαχίες και για τις Εγγυήσεις», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι δείχνει κατανόηση ότι δεν μπορεί ένα φυσιολογικό κράτος, έννοια που την έχει υιοθετήσει και ο ίδιος, να βρίσκεται υπό την πίεση τρίτων χωρών, την παρουσία τους ή τις δήθεν εγγυήσεις ή τα στρατεύματά τους», συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ερώτηση αν διαφάνηκαν κάποια διαφορετικά μηνύματα μετά την πρόταση Αναστασιάδη, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «τώρα θα συζητήσει ο Γενικός Γραμματέας με την Τουρκία».

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν η μόνη που έκανε δηλώσεις το πρωί κατά την άφιξη, λέγοντας πως η ΕΕ είναι παρούσα για να υποστηρίξει πλήρως τη διαδικασία.

Ανέφερε επίσης ότι έφτασε στο ελβετικό θέρετρο για να στηρίξει το έργο του ΟΗΕ, του Γενικού Γραμματέα και του Ειδικού Συμβούλου του. «Είδα ότι υπάρχει πολιτική θέληση», ανέφερε η κ. Μογκερίνι, ενώ ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν είναι αισιόδοξη, απάντησε «είμαι πάντοτε αισιόδοξη».

Οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες και το «κλειδί» τώρα για ένα άλμα ποιότητας στις διαπραγματεύσεις και την όποια συνέχεια στις προσπάθειες εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού περνά στα χέρια του κ. Γκουτέρες.

Τίποτα στην ουσία δεν έχει αλλάξει την τελευταία εβδομάδα μετά από την έκκληση που απηύθυνε ο γγ από εδώ, να προχωρήσουν οι πλευρές με δημιουργικό πνεύμα ώστε να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις. Η Τουρκία, ως ο κυρίαρχος παίχτης της άλλης πλευράς, παρέμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της διατηρώντας την αδιαλλαξία της ακόμη και μετά την χθεσινοβραδινή πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί, όπως είπε ο ίδιος, το αδιέξοδο.

Η δική μας πρόταση στόχο είχε να ξεπεραστούν προβλήματα, τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του αργά χθες βράδυ στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών εργασιών της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ακιντζί και του κ. Τσαβούσογλου, είπε ότι «η πρόταση μας είναι απόλυτα σοβαρή και στόχο έχει να διαρρήξει τα αδιέξοδα. Εάν κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχθούν εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλη εικόνα, αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει οι ίδιοι να το λύσουν. Η δική μας πρόταση στόχο είχε να ξεπεραστούν προβλήματα, τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνοκυπριακή κοινότητα.»

Την ίδια ώρα η πρόταση αποσκοπούσε στο να συναντήσει και ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Είναι μια γνήσια πρόταση του καθαρού ενδιαφέροντος και της αποφασιστικότητας να εξευρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Τα άλλα που ακούω θεωρώ ότι δεν συνάδουν με κοινούς στόχους.

Ο δικός μας στόχος είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο που να είναι για όλους δίκαιος, κάποιων άλλων με βάση το δίκαιο το δικό τους».

Ερωτηθείς αν απορρίφθηκε η πρόταση του, ο Πρόεδρος είπε ότι «από ό,τι σας ελέχθη μπορεί να συνάγεται το συμπέρασμα αν έγινε αποδεκτή ή αν δεν έγινε».

‘Αρνηση και αδιαλλαξία σημειώθηκαν και απέναντι στις προτάσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά γύρω από την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Με πιο πρόσφατη την πρόταση 10 ερωτημάτων σχετικά με τη συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων τα οποία θεωρήθηκαν από την πλειοψηφία των πλευρών, όπως είπε ο ίδιος, ορθά και ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε.

Ο κ. Κοτζιάς στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση επανάφερε στη συζήτηση «την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, για τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν» που έχει θέσει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή θα είναι μία καλύτερη ημέρα με τη συμβολή του κ. Γκουτέρες. “Κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την έξοδό του από τον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, επισημαίνοντας: “όπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί σημαντικός χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι πρωθυπουργοί’.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο ίδιος επανέφερε στη συζήτηση “την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα” που έχει θέσει. “Καταναλώνεται” πρόσθεσε “μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα” εκφράζοντας την ελπίδα ότι “αύριο και με τη βοήθεια του σοφού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις”.

Αλ. Τσίπρας: Δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Kυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην οποία επικεντρώθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Τέλος, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως κατά την αυριανή μέρα στην οποία οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ

Το πρόγραμμα Γκουτέρες

Ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να αφιχθεί στο Κραν Μοντάνα στις 11:00 ώρα Κύπρου. Βάση του προγράμματος, μετά από μία ώρα πρόκειται να αρχίσει η Διάσκεψη παρουσία όλων με διάρκεια επίσης μίας ώρας, μέχρι τις 13:00. Θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τους δύο ηγέτες. Πρώτα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μετά με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Στον καθένα θα αφιερώσει από ένα μισάωρο.

Στις 14:15 έχει προγραμματιστεί το γεύμα εργασίας του γγ με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Από τις 16:30 μέχρι τις 19:15 ώρα θα πραγματοποιηθούν οι διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Ελλάδα και ΕΕ. Όλες οι συναντήσεις θα είναι μισής ώρας.

Στις 21:00 και για μισή ώρα ο γγ θα συναντηθεί και με τους δύο ηγέτες. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Πηγές: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon