Το πρώτο τετ α τετ Τραμπ - Πούτιν στο Αμβούργο

Δημοσιεύθηκε: 07/07/2017 19:16 Τελευταία Ενημέρωση: 07/07/2017 19:16 Από: Tachydromos

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν, σήμερα, για πρώτη φορά, στο Αμβούργο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20.

Η συνάντησή τους διήρκησε περίπου 2 ώρες και η ατζέντα περιελάμβανε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, αλλά και ζητήματα σχετικά με τη Συρία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

"Έχουμε συζητήσει για διάφορα θέματα με τον πρόεδρο Πούτιν και πιστεύω ότι πηγαίνει πολύ καλά. Είχαμε κάποιες πολύ-πολύ καλές συνομιλίες", είπε ο Τραμπ. "Θα έχουμε μια συζήτηση τώρα και προφανώς αυτό θα συνεχιστεί. Αλλά αναμένουμε πολύ θετικά πράγματα να συμβούν για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ", συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος πριν τη συνάντησή του με τον Πούτιν, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι "τιμή του" να συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Πούτιν του είπε ότι είναι "τιμή του" που τον συναντά ενώ ο Ρώσος ηγέτης απάντησε "χαίρομαι που σας γνωρίζω προσωπικά και ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα φέρει αποτελέσματα". Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Πούτιν από την πλευρά του υπογράμμισε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ποτέ δεν αρκούν, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του που γνωρίζει προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και την ελπίδα του για θετικά αποτελέσματα από τη συνάντησή τους.

"It’s an honor to be with you,” President Trump tells Russian President Vladimir Putin https://t.co/ydAhXUYTJl https://t.co/3uzXSiPFIe — CNN (@CNN) July 7, 2017 Οι δύο ηγέτες έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά τέσσερις φορές αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ, τον περασμένο Ιανουάριο.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, αφ’ότου ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο και εν μέσω των ερευνών σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες είχαν δώσει την πρώτη τους χειραψία και ο Τραμπ είχε γράψε σε ανάρτησή του στο Twitter: "Ανυπομονώ για όλες μου τις συναντήσεις σήμερα με τους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησής μου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε".

I look forward to all meetings today with world leaders, including my meeting with Vladimir Putin. Much to discuss.#G20Summit #USA🇺🇸 — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 7, 2017 "Έσφιξαν το χέρι ο ένας του άλλου και είπαν ότι θα συναντηθούν σύντομα ιδιαιτέρως, θα ιδωθούν σύντομα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αυτά σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον είναι, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και τις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της, στο χειρότερο σημείο τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συνάντηση αυτή "είναι κρίσιμης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια". Από την πλευρά του ο Τραμπ επέκρινε χθες από τη Βαρσοβία την "αποσταθεροποιητική" συμπεριφορά της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

capital.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon