Σαν σήμερα 12 Ιουλίου… Εορτές και γεγονότα

Δημοσιεύθηκε: 11/07/2017 23:27 Τελευταία Ενημέρωση: 11/07/2017 23:26 Από: Tachydromos

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Παϊσίου του Αγιορείτη, Μαρτύρων Πρόκλου και Ιλαρίου (†β΄αι.). Ανδρέου του στρατηλάτου, Ηρακλείου, Φαύστου, Μηνά και των μετ` αυτών. Μάμαντος και Σεραπίωνος. Αγίας Βερονίκης, της αιμορροούσης. Οσίου Μιχαήλ, του Μαλεΐνου. Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 12 Ιουλίου:

100 Γεννιέται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Γάιος Ιούλιος Καίσαρας.

1536 Πεθαίνει ο Ολλανδός ουμανιστής και θεολόγος, Έρασμος.

1603 Ο κυβερνήτης του Νέου Άμστερνταμ (μετέπειτα Νέας Υόρκης) αγοράζει από τους ινδιάνους το νησί Γκαλ και το μετονομάζει σε Όιστερ Άιλαντ. Κατόπιν, μετονομάστηκε σε Έλις Άιλαντ, που έγινε γνωστό ως ο προθάλαμος των ευρωπαίων μεταναστών στη Νέα Υόρκη.

1690 Κατά τη μάχη του Μπόιν μάχονται για το θρόνο ο εκθρονισμένος βασιλιάς της Αγγλίας, της Σκοτίας και της Ιρλανδίας προτεστάντης Τζέιμς Β και ο γαμπρός και διάδοχός του προτεστάντης Γουίλιαμ Γ.

1795 Σαν σήμερα γεννιέται ο Βρετανός αγγειοπλάστης, Τζόσια Γουέντζγουντ, ο οποίος θεωρείται, ότι έθεσε τις βάσεις της βιομηχανικής παραγωγής στην αγγειοπλαστική.

1812 Οι Αμερικανοί εισβάλλουν στο Γουίνσδορ του Καναδά.

1836 Ανεβαίνει η πρώτη θεατρική παράσταση στην Αθήνα, μια κωμωδία του Μολιέρου.

1849 Σαν σήμερα γεννιέται ο Καναδός φυσικός, σερ Γουίλιαμ Όσλερ, ο οποίος θεωρείται ο «Πατέρας» της σύγχρονης ιατρικής.

1854 Γεννιέται ο ιδρυτής της Kodak, Τζορτζ Ίστμαν. Με τις εφευρέσεις του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της φωτογραφίας.

1862 Το αμερικανικό Κογκρέσο καθιερώνει το Μετάλλιο της Τιμής, την ύψιστη στρατιωτική παρασημοφόρηση στις ΗΠΑ.

1904 Γεννιέται ο Πάμπλο Νερούδα, Χιλιανός ποιητής. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1971.

1910 Σκοτώνεται σε ηλικία 33 ετών σε αεροπορικό δυστύχημα ο Βρετανός κατασκευαστής αυτοκινήτων Τσαρλς Στιουαρτ Ρολς. Ο Ρολς συνεργάστηκε με τον Χένρι Ρόις στην παραγωγή των πολυτελών αυτοκινήτων Ρολς-Ρόις.

1913 Ελληνική επίθεση στα στενά της Κρέσνας μεταφέρει τις μάχες του Β’ Βαλκανικού Πολέμου μέσα στα εδάφη της Βουλγαρίας.

1993 Σαν σήμερα το τσουνάμι που θα προκαλέσει ένας σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στην ακτή Χοκάιντο της Ιαπωνίας θα προκαλέσει το θάνατο 202 ατόμων στο μικρό νησί Οκουσίρι.

1995 Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εγκρίνεται η έκθεση Μπέρτενς με την οποία αποσυνδέεται πλήρως η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ από την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας και την πορεία του Κυπριακού.

2014 Σαν σήμερα τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Γρεβενών κυρού Σεργίου.

dogma.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon