Πολιτικές ιθαγενείας

Δημοσιεύθηκε: 12/07/2017 21:28 Τελευταία Ενημέρωση: 12/07/2017 21:28 Από: Tachydromos

Με τους ίδιους ρυθμούς και την ίδια ένταση παροχής αλβανικής υπηκοότητας σε τουρκικής καταγωγής πολίτες όπως είχαμε αναφέρει σε παλιότερο σημείωμα, συνεχίζει η Προεδρία της Αλβανικής Δημοκρατίας.

Προφανώς η κάθε χώρα ασκεί τις δικές πολιτικές στον τομέα της ιθαγένειας αλλά εδώ κάποια πράγματα είναι εξόφθαλμα και προκλητικά. Βέβαια μέσα σε μια γενική κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης τέτοια ζητήματα μένουν μακρά της δημόσιας συζήτησης και της εστίασης των ΜΜΕ. Ότι πιο ιδανικό για την εφαρμογή μάλλον καλά σχεδιασμένης διαδικασίας. Όλα τα διατάγματα εξάλλου παροχής υπηκοότητας, εάν παρατηρήσει κανείς την επίσημη της Προεδρίας ιστοσελίδα, είναι «…κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων… ο Πρόεδρος…». Θα ήταν βέβαια ή αστείο ανέκδοτο ή σουρεαλιστική κοινωνική κατάσταση εάν με τον τρόπο αυτό οι κρατικοί θεσμοί σκοπεύουν να ισορροπούν την δημογραφική κατάσταση στη χώρα. 56% του πληθυσμού της χώρας με βάση μετρήσεις αξιόπιστων διεθνών οργανισμών κοινωνικής έρευνας θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Εκατοντάδες νέοι καθημερινά με τους πλέον απίθανους τρόπους, προσποιούμενοι ουκ ολίγες φορές τους πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ επιδιώκουν να πάρουν άσυλο στη Γερμανία ή αλλού. Και όμως υπάρχουν «ενδιαφερόμενοι» απ’ την Τουρκία …να αναπληρώσουν το δημογραφικό έλλειμμα της Αλβανίας. Αλήθεια πιο το ενδιαφέρον τους και με ποιους πόρους εγκαθίστανται στην Αλβανία; Μια μικρή κατηγορία ίσως και για ανθρωπιστικούς λόγους: είναι εκπαιδευτικοί των ιδρυμάτων της ΦΕΤΟ του Γκιουλέν που τους περιμένει πίσω η γκιλοτίνα. Άλλες κατηγορίες τι να είναι;

Και μια πολύ απλή έρευνα διαπιστώνει κανείς ότι σε κάθε ένταλμα απόδοσης υπηκοότητας τουλάχιστον οι μισοί είναι Τούρκοι.. συν τους άλλους από πιο προβληματικές χώρες. Προς το παρόν ίσως να μην φαίνονται τα προβλήματα που προκύπτουν απ’ την αθρόα αυτοί συγκέντρωση τέτοιων πληθυσμών δεν θα αργήσει όμως συν το χρόνο να φανεί που αποσκοπεί αυτός ο εποικισμός.

Σε μια μικρή κοινωνία όπως η Αλβανική, με τόσα συσσωρευμένα προβλήματα ανεργίας, οικονομικών υποδομών χαμηλής απόδοσης και κυρίως κρατικού μηχανισμού συμβολικής ισχύος, τα πειράματα αυτά όπως και εκείνο με την αθρόα φιλοξενία των Ιρανών μουτζαχεντίν έχουν μεγάλα ρίσκα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon