Πυρκαγιά καίει σπίτια και καλλιέργιες στο Μουρσί

Δημοσιεύθηκε: 13/07/2017 22:41 Τελευταία Ενημέρωση: 13/07/2017 22:41 Από: Tachydromos

Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη απειλεί περιουσίες στην κοινότητα του Μουρσί, ενώ διαπιστώνεται η πλήρης αδυναμία των υπηρεσιών πυρόσβεσης της περιοχής. Ταυτόχρονα όμως και περίεργη στάση των κρατικών φορέων τόσο του Δήμου Κονίσπολης που καλύπτει διοικητικά την περιοχή. όσο και της Περιφέρειας Αυλώνας, ώστε να ζητήσουν αρμοδίως τη συνδρομή των αεροπλάνων ή και χερσέων μέσων απ’ την Ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η πυρκαγιά είχε δύο μέρες που έκαιγε στις κορυφές του όρους Μηλιά όπου είχε καταστρέψει ελλάχιστη δασική έκταση που υπήρχε, καθώς και προσωρινές εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων της περιοχής. Στις συνεχιζόμενες απεγνωσμένες εκκλήσεις των κατοίκων για βοήθεια ή και στο να αποταθούν οι αλβανικές αρχές για συνδρομή απ’ την Ελλάδα, οι κρατικοί φορείς κώφευαν. Έτσι σήμερα οι φωτιές κατέβηκαν στους πρόποδες του βουνού και καίγοντας όλα τα δυτικά πρανές έφτασαν στις καλλιερργημένες εκτάσεις του χωριού.

Πρόκειται για εκτάσεις εντατικών καλλιεργιών με εσπεριδοειδή και ειδικά μανταρίνια, αλλά και σπίτια που τα τελευταία χρόνια είχαν κτίσει κάτοικοι του χωριού. Έχουν ήδη καταστραφεί εκατοντάδες δέντρα παραγωγής, ενώ κινδυνεύουν ακόμη κατοικίες και αυλές σπιτιών. Οι κάτοικοι αγωνίζονται από μόνοι ώστε να περισώσουν ότι μπορούν και να συγκρατήσουν τη φωτιά τουλάχιστον μακριά απ’ τις κατοικίες.

Το απόγευμα επιχείρησαν, χωρίς όμως σχετική αίτηση αλλά από ανθρωπιστική ευαισθησία και δεδομένου ότι η φωτιά ευρισκόμενη σε παραμεθόρια περιοχή δύναται να εισέλθει και στο ελληνικό έδαφος, δύο αεροπλάνα απ’ την Κέρκυρα. Τόσο όμως λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή όσο και λόγω της έλειψης ειδικού αιτήματος απ’ τις αλβανικές αρχές οι πτήσεις έχουν σταματήσει.

Η νύχτα αναμένεται να είναι υπό έκτακτες καταστάσεις στο Μουρσί αλλά και την υπόλοιπη περιοχή Σκάλα και Τσιφλίκι που βλέπουν κόπους και επιχειρήσεις να καταστρέφονται κυριολεκτικά.

Αυτή την ώρα ώρα λόγω φόρας των ισυρών ανέμων η φωτιά κινείται βόρεια προς τις καλλιέργιες του Μπούφου και την περιοχή της Μονής Σωρωνειά.

Να επισημανθεί άλλη μια φορά η πλήρης αδιαφορία των κρατικών αρχών και η εγκατάλειψη των κατοίκων του Μουρσί και της περιοχής, στην τύχη τους. Οι ζημιές που έχουν ήδη υποστεί στα κτήματα τους είναι ανυπολόγιστης αξίας και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά...

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon