Καθημερινοί οι πνιγμοί στις παραλίες της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 22/07/2017 14:37 Τελευταία Ενημέρωση: 22/07/2017 14:36 Από: Tachydromos

Ακόμη μια έφηβος, 16 χρονών έχασε σήμερα της ζωή της κολυμπώντας σε παραλία των Εξαμιλίων, νοτιότερα των Αγίων Σαράντα. Πρόκειται για τουρίστρια απ’ τη Ρωσία αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο χθες υπήρξε πνιγμός σε παραλία του Σενγκίν, βόρεια της Λέζας ενώ το Σαββατοκύριακο τέσσερεις νέοι έχασαν της ζωή τους στα νερά του κόλπου του Αυλώνα. Εξ αυτών οι τέσσερεις, ηλικίας 24-29 ετών στις ακτές του Σβερνέτς κι ενώ προσπαθούσαν να σώσουν ο ένας τον άλλο.

Η συχνότητα αυτή των επεισοδίων αποδεικνύει την ανυπαρξία μέριμνας και παρέμβασης των αρμοδίων κρατικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να εφαρμόσουν τα επιβεβλημένα για την προστασία της ζωής στις παραλίες. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι όλη η παράκτια περιοχή της Αλβανίας δεν διαθέτει καμιά χαρτογράφηση και κατά συνέπεια σήμανση για την επικινδυνότητα των ακτών και των υποθαλάσσιων ρευμάτων και την καταλληλότητα για μαζική χρήση.

Η ακτοφυλακή ενώ είναι θεσμοθετημένη νομικά και υπάρχει ως διοικητική δομή και στελέχωση είναι ανύπαρκτη όμως στην πράξη ώστε να υποχρεώσει δήμους και ιδιώτες στην εφαρμογή των κανονισμών και την διάθεση ειδικών ανδρών διάσωσης. Σημειωτέον ότι οι πνιγμοί αυτοί δεν συνέβησαν σε μεγάλη απόσταση απ’ την ακτή, ούτε συνέπεια άσκησης θαλασσίων αθλημάτων.

Την περασμένη εβδομάδα επίσης υπήρξε ακόμη ένα επεισόδιο τραυματισμού λουόμενου στην παραλία της Χιμάρας και μάλιστα σ’ αυτή της κεντρικής πλατείας. Νεαρός έπεσε πάνω στον κολυμβητή με το τζετ σκι που οδηγούσε μέσα στην περιοχή που είναι δημόσια πλαζ. Και στην κατεύθυνση αυτή όπως επίσης με τις τεράστιες ελλείψεις εφοδιασμού με ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό, όπως και την βεβαρημένη ρύπανση και μόλυνση των υδάτων από την απουσία υποδομών επεξεργασίας των αποχετεύσεων η Αλβανία υστερεί πολύ ώστε να ανταποκριθεί στις αξιώσεις ανάπτυξης του τουριστικού τομέα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon