Λάδι στη φωτιά: Νέα επίθεση της Τουρκίας στο Ισραήλ καθώς ο “πόλεμος” δηλώσεων συνεχίζεται

Δημοσιεύθηκε: 28/07/2017 15:34 Τελευταία Ενημέρωση: 28/07/2017 15:32 Από: Tachydromos

Σιγά που δεν θα απαντούσε η Άγκυρα στην Ιερουσαλήμ στη νέα, ιδιότυπη, κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας με αφορμή τις δηλώσεις του «χρυσόστομου» Ταγίπ Ερντογάν.

Ως γνωστόν ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε και πάλι να εμφανιστεί ως χαλίφης, υπέρμαχος δηλαδή των απανταχού μουσουλμάνων και επί του προκειμένου των Παλαιστίνιων για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους ισραηλινούς περιορισμούς στην Πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ.

Μετά τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν και την σκληρή απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η Άγκυρα επανέρχεται με δήλωση του εκπροσώπου του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

«Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας. Όλες οι θρησκείες και πριν την οθωμανική περίοδο, είχαν πλήρη θρησκευτική ελευθερία στους Αγίους Τόπους», υποστήριξε ο Τούρκος εκπρόσωπος, ο οποίος όμως μάλλον δεν γνωρίζει, από ότι φαίνεται, τόσο καλά την ιστορία.

Μετά την αραβική κατάκτηση των Αγίων Τόπων τον 7ο αι. μ.Χ. η θρηκευτική ελευθερία των μη μουσουλμάνων εξαρτάτο από τα κέφια του εκάστοτε Άραβα δυνάστη της περιοχής. Άλλες φορές υπήρχε, πάντα εντός των επιτρεπτών από το κοράνι ορίων, άλλες λιγότερο.

Το ίδιο συνεχίστηκε και μετά την οθωμανική κατάκτηση της περιοχής στις αρχές του 16ου αι. Το να προσπαθούν τώρα οι Τούρκοι να εμφανιστούν υπέρμαχοι της θρησκευτικής ελευθερίας είναι επιεικώς γελοίο, έστω και μέσω της προσπάθειας σύνδεσης με το οθωμανικό παρελθόν.

Ο «σκληρός» Καλίν όμως δεν μάσησε τα λόγια του και κατηγόρησε τους Ισραηλινούς ότι δεν έχουν διαβάσει την τουρκική ιστορία. «Όσοι επιχειρούν να μας επιτεθούν πρέπει πρώτα να διαβάσουν την ιστορία μας», δήλωσε, ανερυθρίαστα.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός εκπρόσωπος είχε δηλώσει: «Οι μέρες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έχουν περάσει.

Πρωτεύουσα του Εβραϊκού λαού ήταν και θα είναι πάντα η Ιερουσαλήμ και αντίθετα με το παρελθόν η ισραηλινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια, τη θρησκευτική ελευθερία, την ελευθερία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων».

Ο Καλίν, απαντώντας στον Ισραηλινό εκπρόσωπο, δήλωσε πως ότι αφορά το τέμενος Αλ Ακσά προκαλεί ένταση όχι μόνο μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, αλλά και με τις άλλες μουσουλμανικές χώρες.

«Το Ισραήλ περιμένει να μην κάνουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό», είπε. Το Ισραήλ επέβαλε περιορισμούς στην Πλατεία Τεμενών μετά από νέα φονική επίθεση Παλαιστίνιου κατά πολιτών.

Ο Καλίν πάντως, ερωτώμενος και για την απόκτηση ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, δήλωσε πως η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει. «Υπάρχουν μερικά ακόμα θέματα, αλλά το πλαίσιο έχει διαμορφωθεί. Θα αποκτήσουμε το εν λόγω σύστημα για να αποκρούσουμε επιθέσεις εναντίον μας», είπε.

Πηγή: migmatiou.com

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon