Κινητικότητα ακραίων στους Αγ. Σαράντα

Δημοσιεύθηκε: 01/08/2017 07:54 Τελευταία Ενημέρωση: 01/08/2017 07:54 Από: Tachydromos

Την περασμένη Παρασκευή (28 Ιουλίου) στους Αγίους Σαράντα είχε ανοιχτή εκδήλωση προβολής των θέσεων και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, το αποκαλούμενος «Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τσαμουριάς», Φεστίμ Λιάτο. Πρόκειται για άτομο ιδιαίτερα επικίνδυνο που ζει στην Ολλανδία και εδώ και μήνες αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα που αφορά σε εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της ελληνικής επικράτειας και δη στο χώρο της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου ευρύτερα.

Οι μέχρι σήμερα δράσεις τους λάμβαναν χώρο στο εξωτερικό και στο Βορά της Αλβανίας. επωφελούμενος προφανώς της μεγάλης τουριστικής κίνησης στου Αγίους Σαράντα και ειδικά πολιτών απ’ το Κόσοβο και τα Σκόπια, στους κόλπους των οποίων ο συγκεκριμένος και η οργάνωση του αναζητούν οπαδούς και πηγές οικονομικής στήριξης έκανε την εμφάνιση του και στο νότο.

Σε αναρτημένο βίντεο ακούγονται τα αιτήματα της πλατφόρμας του μεταξύ των οποίων ξεκάθαρα γίνεται λόγος «…για συνέχιση του αγώνα έως την πλήρη αυτονομία των εδαφών της Τσαμουριας». Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ο Λιάτε και οι περί αυτού εντέχνως και στοχεύοντας τον εντυπωσιασμό αναμειγνύουν και τους πληθυσμούς των Ελλήνων αρβανιτών για τους οποίους επίσης ζητούν καθεστώς αναγνωρισμένης μειονότητας…

Πρόκειται βέβαια για γραφικότητες αλλά η ιστορία διδάσκει ότι ποτέ δεν πρέπει να παραβλέπεται η βλακεία και να αψηφάς τους αφελείς. Στην προκειμένη τα πράγματα είναι μπερδεμένα και συν το χρόνο θα βγάλει κεφάλι η υπόθεση. Το φάσμα μικρών και πολλές φορές κινούμενων στα όρια της γελοιότητας ομάδων, γίνεται όλο και πιο περίπλοκο. Προς εβδομάδων όλως περιέργως και ανερμηνεύτως ο Σύλλογος Τσαμουριά της Αυλώνας διοργάνωσε την ετήσια συνέλευση του στο Τεπελένι. Στην ιστοσελίδα του ο Λιάτο (Republic of Tsameria” ανάρτησε εσχάτως παρότι που συγκεχυμένα δημοσιεύματα για κρούσματα του UCC στην περιοχή της Θεσπρωτίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο άνθρωπος θέλει να ανεβάσει κι άλλο τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τους πυρετούς του εθνικισμού, όσο γίνεται πιο κοντά στα σύνορα, προκειμένου να έχει υλικό διαχείρισης το χειμώνα στα κρύα της βόρειας Ευρώπης.

Τα ερωτήματα που εγείρονται αφορούν πλέον και την πολιτεία. Απ’ τη μια νομιμοποιεί την Οργάνωση του Βελίου που έχει στο πρόγραμμα της τη βίαιη αλλαγή συνόρων και απ’ την άλλη επίσης την δημόσια δραστηριότητα μιας αυτής του Λιάτε που αυτοαποκαλούμενη ως «Δημοκρατία της Τσαμουριάς» θέτει ζητήματα εδαφικών διεκδικήσεων προς την Ελλάδα.

Την ίδια μέρα στο συνοικισμό Γκιάστα έγιναν «εγκαίνια» του τζαμιού. Πρόκειται για τέμενος που είχε κτιστεί χρόνια πριν με χρηματοδοτήσεις αραβικού δικτύου και ανασκευάστηκε τα τελευταία από τουρκικές χρηματοδοτήσεις. Είναι προφανής ο λόγος που και πάλι επιλέχτηκε η θερινή περίοδος για μια τόσο προκλητική εκδήλωση. Και πρόκειται για πρόκληση καθώς στα πλάνα του σχετικού βίντεο που κυκλοφορεί διαπιστώνεται εύκολα η παρουσία ξένων πολιτών που απ’ την εξωτερική εμφάνιση και την αμφίεση παραπέμπουν σε ακραίες ομάδες του Ισλάμ. Εξ άλλου στην επίσημη ιστοσελίδα της Μουσουλμανικής κοινότητας της Αλβανίας δεν υφίσταται καν η σχετική είδηση ή ανακοίνωση. Είναι έντονες οι φήμες ότι στο συγκεκριμένο οικισμό υπάρχουν πυρήνες ακραίου ισλαμικού ακτιβισμού.

Η επικίνδυνη αυτή κάθοδος ακραίων οργανώσεων στο χώρο των Αγίων Σαράντα προφανώς δημιουργεί έντονες ανησυχίες στην γηγενή Ελληνική κοινότητα που ιστορικά ζει και δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon