«Καζάνι που βράζει» η Β. Ήπειρος για τις κατεδαφίσεις στη Χιμάρα

Δημοσιεύθηκε: 01/08/2017 13:33 Τελευταία Ενημέρωση: 01/08/2017 13:33 Από: Tachydromos

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, μετά τις νέες προκλητικές ενέργειες της Κυβέρνησης Ράμα, με τις παράνομες κατεδαφίσεις στους Δρυμάδες Χιμάρας, παραβιάζοντας τα περιουσιακά δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Η­πείρου.

Ήδη, ηχηρή ήταν η παρέμβαση Οργανώσεων και Συλλόγων των απανταχού Χιμαριωτών, οι οποίοι οργανώνουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ κάνουν γνωστό ότι θα προχωρήσουν σε μαζική διαμαρτυρία στη Χιμάρα στις 14 Αυγούστου, με την συμμετοχή όλων των τοπικών συλλογικοτήτων προκειμένου, όπως τονίζουν «να διεκδικήσουμε την προστασία μας από το άγριο καθεστώς των Τιράνων»!

Αυστηρό μήνυμα!

Μήνυμα προς την Αλβανία, να σεβαστεί τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας, ως αυτονόητη προϋπόθεση για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την παρουσία του στις εργασίες του Δ’ Τακτικού Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα.

«Δεν πρέπει να λησμονούμε την εθνική ελληνική μειονότητα, της οποίας κάθε είδους δικαιώματα πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά στη γείτονα Αλβανία, όπως, άλλωστε, αρμόζει σε πολίτες που διαβιούν σε καθεστώς κράτους δικαίου. Διότι, μόνον οι χώρες που γνησίως συνιστούν κράτη δικαίου, πληρούν την ελάχιστη και πλέον αυτονόητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Στην Ευρώπη δεν γίνεται κανένας μέλος με εκπτώσεις. Εκπτώσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στον πήχη που η Ευρώπη έχει θέσει για τα κράτη που θέλουν να γίνουν κομμάτι που ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Δίπλα στους Β/Ηπειρώτες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα, έχει πάντοτε στραμμένο, με μητρική αγάπη, το βλέμμα της στους ομοεθνείς μας και τους διαβεβαιώνει, ότι όπως η ίδια σέβεται και τηρεί με ευλάβεια το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, αναμένει ανάλογη συμπεριφορά και από την Αλβανία, εφόσον αυτή επιθυμεί να γίνει στο μέλλον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας κ. Παυλόπουλος με έμφαση τόνισε πως «η προκλητική παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, η οποία συντελείται από πλευράς Αρχών της Αλβανίας, ιδίως μέσα από την κατεδάφιση κτιρίων που ανήκουν σε ομοεθνείς μας, κάθε άλλο παρά ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Επιστολή στον Επίτροπο Χαν

Στο μεταξύ, την ηθική και υλική αποζημίωση των οικογενειών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου που ζημιώθηκαν από την παράνομη κατεδάφιση δύο κτιρίων στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας, αλλά και την λήψη μέτρων ώστε να υποχρεωθεί η Αλβανία να σέβεται τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου ζητά, ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς (με καταγωγή από την Βήσσανη Πωγωνίου), με επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγμάτευσης για τη Διεύρυνση, Johannes Hahn.

«Οι κατεδαφίσεις είναι απότοκο της αλαζονείας του Αλβανού πρωθυπουργού ο οποίος σε μια προσωπική επίδειξη δύναμης, επιβάλλει αυτές τις κατεδαφίσεις παραβιάζοντας τα περιουσιακά δικαιώματα μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου», τονίζει μεταξύ άλλων, ο κ. Μαριάς.

Οι Ηπειρώτες εξωτερικού

Με την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη τριετία έκλεισαν οι εργασίες του 4ου Τακτικού Συνεδρίου Ηπειρωτών Εξωτερικού στην Πρέβεζα, στις οποίες μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσε το βράδυ της Παρασκευής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας μάλιστα το χρέος της Πολιτείας, για την διαμόρφωση προϋποθέσεων ανάπτυξης για την Ήπειρο.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στην συμβολή των Ηπειρωτών στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους, στους εθνικούς ευεργέτες και «στην τεράστια προσφορά τους, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτισμική άποψη, στο ν’ αποκτήσει, όχι μόνον η Ήπειρος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα, σημαντικό μέρος της σύγχρονης φυσιογνωμίας της».

Δώρα και βραβεύσεις

Ένα μεγάλο κάδρο στο οποίο απεικονίζεται ένα χιονισμένο τοπίο της Ηπείρου ήταν το δώρο των διοργανωτών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο ίδιος παρέδωσε τις τιμητικές διακρίσεις σε Ηπειρώτες, οι οποίοι ξεχώρισαν για την προσφορά τους στον τόπο. Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, η αεικίνητη Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Νατάσα Μπέγκα και ο ιδιόκτητης της Βιομηχανίας Γάλακτος Ηπείρου Α.Ε. Κωνσταντίνος Καράλης, για την συμβολή του στον τομέα των εξαγωγών, με Ηπειρωτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους.

Το νέο Δ.Σ.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικών, που προέκυψε από τις εργασίες του Συνεδρίου, έχει ως εξής: Πρόεδρος Χρυσόστομος Δήμου, Αντιπρόεδρος Φώτης Γκαλίτσης, Γεν. Γραμματέας Ελευθέριος Δημητρίου, Ειδ. Γραμματέας Δήμητρα Πέτσα, Ταμίας Ηλίας Γαλανός, Βοηθός Ταμία Εύα (Ευανθία) Καντλή, Εκπρόσωπος Τύπου & Επικοινωνίας Σπύρος Κωσταδήμας. Μέλη: Νικόλαος Γκατζογιάννης, Δήμητρα Πέτσα, Κων/νος Μάντζιος, Νικόλαος Βαγεράκας, Δημ. Βάρνας, Λεωνίδας Παππάς.

proinoslogos.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon