Με χαρά και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η 25η Επέτειος εκλογής και ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου επικεφαλής της Εκκλησίας μας

Δημοσιεύθηκε: 06/08/2017 06:49 Τελευταία Ενημέρωση: 06/08/2017 06:49 Από: Tachydromos

-Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία της 2ας Αυγούστου-

– Εορτάστηκε με χαρά και μεγαλοπρέπεια η 25η Επέτειος εκλογής και ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου επικεφαλής της Εκκλησίας μας -

Η κανονική ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας έχει δύο βασικές ημερομηνίες: τη μία που είναι και η πιο σημαντική, την 24η Ιουνίου, όπου ο Μακαριώτατος κ.κ. Αναστάσιος, εξελέγη απ’ το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως Προκαθήμενος της ρημαγμένης απ’ τον αθεϊσμό Εκκλησίας της Αλβανίας, και τη 2α Αυγούστου, όταν στο Ναό του Ευαγγελισμού, μέσω της Ακολουθίας της Ενθρόνισης, ο νέος Αρχιεπίσκοπος παρουσιάστηκε ενώπιο του ποιμνίου του. Τα δύο αυτά γεγονότα προ 25 ετών θα σηματοδοτούσαν την έναρξη ενός θαύματος: αυτού της απαράμιλλης ανασυγκρότησης απ’ τις στάχτες της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας και της συνεχούς προόδου της, πορεία που και σήμερα συνεχίζεται.

Σ’ αυτή την εξαιρετική επέτειο, τα μέλη της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας έχουν τις καρδιές του γεμάτες χαρά κι ευγνωμοσύνη, προς εκείνον που κατέστησε εφικτό αυτό το θαύμα, που προσευχήθηκε, σχεδίασε, υλοποίησε και το στήριξε και στις πιο δύσκολες στιγμές, τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, τον Αναστάσιο. Και στις πλέον δύσκολες στιγμές, εκείνος είχε πλούσιες ευλογίες απ’ το Θεό για να εφαρμόσει αυτό το θαύμα και την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη των ορθοδόξων πιστών της Αλβανίας.

Με την ευκαιρία αυτή, στον Καθεδρικό των Τιράνων «Ανάσταση του Χριστού», τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου μετείχαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, ο Μητροπολίτης Βερατίου Ιγνάτιος, Μητροπολίτης Κορυτσάς, Ιωάννης, Μητροπολίτης Αργυροκάστρου, Δημήτριος, Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι, Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Ελμπασάν, Αντώνιος, ο Μητροπολίτης Αμαντίας, Ναθαναήλ και ο Επίσκοπος Βύλλιδος, Άστης. Μετείχαν επίσης και πολλοί εξ αυτών λειτούργησαν, οι πρώτοι ορθόδοξοι ιερείς που εκείνα τα χρόνια χειροτονήθηκαν απ’ τον Αρχιεπίσκοπο, αφού ολοκλήρωσαν το Ιερατικό Σεμινάριο, που μόλις είχε ανοίξει στο Δυρράχιο. Επίσης, εκτός απ’ τους πολλούς πιστούς της πρωτεύουσας, που γέμισαν τον ναό, παρότι ήταν εργάσιμη μέρα και καιρός με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πολλού πιστοί ήρθαν και απ’ όλες τις Μητροπόλεις, για να ευχηθούν και εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στον Ποιμενάρχη τους.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, εξ ονόματος της Συνόδου και των πιστών, τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ευχήθηκε ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, ο οποίος και μίλησε για το έργο και την έκτακτη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Μακαριώτατος, Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, που ευχαρίστησεγια τις ευχές, αλλά και θύμισε το δρόμο που ακολουθήθηκε για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Ειδικά επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι μόνο η αφετηρία για να συνεχίσουμε προς τα μπρος και ανέφερε μια σειρά σημαντικών σχεδίων που είναι υπό υλοποίηση ή που θα ξεκινήσουν σύντομα σε διάφορους τομείς της δράσης της Εκκλησίας μας.

Μέρος των εορτασμών αυτών ήταν και εορταστικό κοντσέρτο που προετοίμασε η ορθόδοξη νεολαία, με εκκλησιαστικά τραγούδια, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Το κοντσέρτο έγινε στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού που ήταν γεμάτη. Στη σκηνή πέρασαν οι καλύτεροι όμιλοι απ’ την Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις, που το πρόγραμμα τους παρακολουθήθηκε με εκτεταμένα χειροκροτήματα. Κορυφαία στιγμή της γιορτής ήταν η προβολή ντοκιμαντέρ απ’ τα πρώτα χρόνια της δράσης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου (έως το έτος 1995) που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι πιο ηλικιωμένοι, που ξαναθυμήθηκαν εκείνα τα αλησμόνητα χρόνια και γεγονότα, καθώς και οι νεότεροι, που καθώς τα γνωρίζουν μπορούν να κατανοήσουν τις τεράστιες προσπάθειες για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα.

(μετάφραση απ’ την επίσημη ιστοσελίδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας: www.orthodoxalbania.org)

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon