Τη Δρόβιανη απειλεί η φωτιά

Δημοσιεύθηκε: 09/08/2017 16:26 Τελευταία Ενημέρωση: 09/08/2017 16:26 Από: Tachydromos

Παρότι ο κίνδυνος απομακρύνθηκε απ’ τον οικισμό των Γιωργουτσατών στη Δερόπολη, η φωτιά απ’ τις πρωινές ώρες απειλεί πλέον την κοινότητα της Δρόβιανης. Το μέτωπο έχει φύγει πλέον στα ύψη του βουνού και απ’ τις ανατολικές πλαγιές του στενού της Μουζίνας καίει πλέον όλη την δασώδη περιοχή στο τρίγωνο Μουζίνα – Γιωργουτσάτες – Δρόβιανη με πολύ μεγάλες πιθανότητες το απόγευμα που θα αρχίσουν οι γνωστοί αέρηδες στην περιοχή η φόρα να πάει προς την Δρόβιανη.

Προφανώς πρόκειται για πολύ μεγάλη ζημιά καθώς είναι απ’ τα ελάχιστα σημεία του Πλατυβούνι που διαθέτουν δέντρα, πράγμα το οποίο απ’ την άλλη λειτουργεί ως βοηθητικό για την πυρκαγιά που δεν είναι εύκολο να τεθεί υπό έλεγχο λόγω του δύσβατου των περιοχών που καίγονται αλλά και της μη διάθεσης μέσων. Οι προσπάθειες καθ’ όλη της διάρκεια της νύχτας των υπηρεσιών πυρόσβεσης της Περιφέρειας του Αργυροκάστρου, του δυναμικού του Δήμου της Δερόπολης και των κατοίκων των Γιωργουτσατών ήταν ώστε να ελέγξουν την πυρκαγιά και να μην πλησιάσει στην κατοικημένη περιοχή. Διεσώθη μάλιστα το παρεκκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου σε περιοχή που κάηκε.

Τώρα τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα και προφανώς απαιτείται συνδρομή εναέριων μέσων τα οποία εν τούτοις είναι ελάχιστα. Η αλβανική κυβέρνηση συνεργάζεται με κάποια εταιρεία ελικοπτέρων που της διαθέτει συνολικά τρία ιπτάμενα προσαρμοσμένα που ωστόσο είναι πολύ μικρών δυνατοτήτων και απόδοσης. Εξ άλλου προ ημερών το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας προέβη σε ενέργειες ώστε να ζητηθεί η συνδρομή της Ελλάδας ώστε να ελεγχθεί πυρκαγιά στην περιοχή του Λογαρά που έκαιγε μοναδικό δρυμό στην παράκτια περιοχή του Αυλώνα.

Παρότι από πλευράς των δημοτικών αρχών της περιοχής έχει σημάνει συναγερμός και δεδομένου ότι τις επόμενες κιόλας ώρες η πυρκαγιά θα προσεγγίσει τη Δρόβιανη, δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογη κινητοποίηση.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon