Καίγονται ελληνικά χωριά στην Αλβανία: Η Ελλάδα στέλνει το πρωί ενισχύσεις στη Βόρεια Ήπειρο

Δημοσιεύθηκε: 11/08/2017 09:50 Τελευταία Ενημέρωση: 11/08/2017 09:50 Από: Tachydromos

Στο αίτημα για βοήθεια στην Αλβανία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες πυρκαγιές στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, ανταποκρίθηκε άμεσα η ελληνική κυβέρνηση.

Με κυβερνητική απόφαση, αναχωρούν με το πρώτο φως της μέρας από τη Θεσσαλονίκη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη καναντέρ CL-415, τα οποία θα συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών γύρω από τα ελληνικά χωριά.

Όπως έγινε γνωστό, τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη θα επιχειρήσουν στις περιοχές που είναι τα χωριά Γεωργουτσάτες, Χουλιαράτες, Γράψη Δρόβιανη, και Φρουστάνη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την αποστολή βοήθειας στη γειτονική χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε:

«Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για βοήθεια στα βορειοηπειρωτικά χωριά, όπως κάνουμε πάντα όπου μας ζητείται. Και πριν από λίγες μέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Αλβανίας για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε άλλες περιοχές, αλλά τώρα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, καθώς οι πυρκαγιές είναι κοντά στα ελληνικά σύνορα και στα χωριά της ελληνικής μεινότητας που πάντα στηρίζουμε. Στέλνουμε ο,τι καλύτερο έχουμε για να συνδράμουμε ώστε να μην κινδυνέψουν άνθρωποι και περιουσίες».

Σημειώνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια για τις πυρκαγιές μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας ανταποκρίθηκε αμέσως με τη διάθεση των δύο αεροπλάνων.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:

Σε απόγνωση βρίσκονται δέκα ελληνικά μειονοτικά χωριά στους δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης στην Αλβανία. Στον δήμο Δρόπολης στο χωριό Γράψη δύο σπίτια, ένας ναός και μια αποθήκη κάηκαν και απειλήθηκε η ζωή τριών ηλικιωμένων.

Ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη. Οι πυρκαγιές έχουν φτάσει στα χωριά Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι. Εστία φωτιάς απειλεί μεγάλη αποθήκη υγραερίου και αρκετές παραγωγικές μονάδες στο Γεωργουτσάτι.

Οι κάτοικοι, με επικεφαλής τον δήμαρχο Δρόπολης Αχιλλέα Ντέτσικα δίνουν μεγάλη μάχη για να αντιμετωπίσουν τα ισχυρά πύρινα μέτωπα. Στο δήμο Φοινίκης ένα μεγάλο κομμάτι του μεγάλου φυσικού πάρκου “Γαλάζιου Μάτι” έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Τα χωριά Πετσά, Μουζίνα και Καρδικάκι απειλούνται άμεσα. Το μέτωπο της πυρκαγιάς οδεύει προς τη Δρόβιανη. Με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Αχιλλέας Ντέτσικας και Λεωνίδας Χρίστος ζητούν τη βοήθεια της Ελλάδας καθώς οι τοπικές δυνάμεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς το πρόβλημα.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ιστότοπος himara.gr η συνδρομή της αλβανικής κυβέρνησης είναι ελλιπής καθώς έχει στείλει μόνο ένα πυροσβεστικό όχημα με τρεις πυροσβέστες.

Ο ίδιος ιστότοπος αναφέρει πως οι τοπικές αρχές από την πρώτη στιγμή επικοινώνησαν με τον πρόξενο Αργυροκάστρου Βασίλη Τόλιο, ώστε να ζητήσει βοήθεια από την πυροσβεστική υπηρεσία Ηπείρου. Δημοσιεύει επίσης φωτογραφίες του Δημάρχου Αχιλλέα Ντέτσικα ο οποίος προσπαθεί να σβήσει φλόγες κρατώντας στα χέρια κλαδιά!

Ανακοίνωση Τύπου της ΚΕΑΔ Θέμα: Κρατική αυθαιρεσία εις βάρος των επιχειρήσεων και της γηγενούς κοινότητας στη Χιμάρα

Μέσα στο σκοτάδι ενημέρωσης που επιχειρείται να μετατραπεί σε στάνταρ του δημοσίου βίου στη χώρα, και επωφελούμενη απ’ την ελάττωση προσοχής της κοινής γνώμης της λόγω θερινών διακοπών, η ποικιλόμορφη κρατική μηχανή εφαρμόζει αυτές τις ημέρες την καμπάνια καταπίεσης της σειράς στην περιοχή της Χιμάρας. Με επιλεγμένες επισκέψεις, πρακτικές διακρίσεων εις βάρος πολιτών που συνεχίζουν να μην ταυτίζονται με τις κυβερνητικές πολιτικές ή αυτές της τοπικής αρχής, βάζουν προστύμματα σε επιχειρήσεις στοχεύοντας ώστε δια της οικονομικής ποινικοποίησης να ελέγξουν την συνείδηση των πολιτών.

Παραμένοντας πάντοτε συνεπείς στην ανάγκη συγκρότησης σταθερών θεσμών του κράτους δικαίου αλλά ταυτόχρονα στην αρχή της ισότητας ενώπιο του νόμου των πολιτών ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής ή πολιτικών πεποιθήσεων, καταγγέλλουμε την αυτή την έφοδο καταπίεσης της κυβέρνησης Ράμα. Η τοπική κοινωνία σε μια περίοδο εξασθενημένης οικονομικής δραστηριότητας λόγω και γενικότερων συγκυριών στη χώρα, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί και όχι παρεμποδιστεί για κάθε νόμιμη επωφελία απ’ την τουριστική κίνηση και περίοδο.

Δεν είναι εύκολο με τέτοιους αναχρονιστικούς τρόπους να ελεγχθεί η αντίδραση των πολιτών. Απεναντίας προειδοποιείται ο εμπνευστής αυτών των διαχρονικών καταπιεστικών συμπεριφορών στην περιοχή της Χιμάρας και ευρύτερα ότι η πολιτική μας αντίσταση δεν πρόκειται να καμφθεί.

Πηγή:mignatiou.com

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon