Σε συναγερμό τα δυτικά Βαλκάνια για τους Αλβανούς τζιχαντιστές – Από τα Σκόπια “πέταγαν” προς τον τζιχάντ

Δημοσιεύθηκε: 13/08/2017 15:46 Τελευταία Ενημέρωση: 13/08/2017 15:46 Από: Tachydromos

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές των βαλκανικών χωρών και της Ελλάδας για την επιστροφή Βαλκάνιων τζιχαντιστών στις χώρες τους από τα μέτωπα του τζιχάντ στη Μέση Ανατολή.

Η εφημερίδα REAL NEWS, σε δημοσίευμα του Βασίλη Σκουρή με τίτλο “Συναγερμός για την επιστροφή των τζιχαντιστών”, κάνει λόγο για απόρρητη έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία αποτυπώνονται οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από τον επαναπατρισμό των εναπομεινάντων εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους στα δυτικά Βαλκάνια.

Όπως γράφει ο Βασίλης Σκουρής, είναι χαρακτηριστικό πως -σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση- περισσότεροι ξένοι τζιχαντιστές ταξίδευσαν στη Συρία από τα δυτικά Βαλκάνια, πρωτίστως από το Κόσοβο, ενώ 90 έχουν επιστρέψει στα Σκόπια και 46 στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, όπου όμως εκτιμάται ότι υπάρχουν ισχυροί πυρήνες τζιχαντιστών σε ορεινά μουσουλμανικά χωριά που αποτελούν ουσιαστικά «αυτόνομες ζώνες».

Να σημειώσουμε από την πλευρά μας, ότι έχουμε να κάνουμε με Αλβανούς και Βόσνιους τζιχαντιστές.

Η Αθήνα, συνεχίζει το δημοσίευμα της REAL NEWS, δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως για το ενδεχόμενο δράσης τζιχαντιστών στη χώρα μας όμως λαμβάνει όλα τα μέτρα, κυρίως με τη συλλογή πληροφοριών ακόμα και σε προσφυγικούς χώρους αλλά και από τις γειτονικές χώρες με τους αρμόδιους υπουργούς και τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση που διαθέτει η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο εμφύλιος στη Συρία είχε μεγάλη επίδραση στον μουσουλμανικό πληθυσμό που διαβιεί κυρίως σε Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, ΠΓΔΜ και Σερβία.

Εάν εξαιρέσει κανείς τους μουσουλμάνους της Βοσνίας, οι προερχόμενοι από τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες τζιχαντιστές είναι Αλβανοί.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για περίπου 800 τζιχαντιστές που ταξίδεψαν στη Συρία από τα δυτικά Βαλκάνια. Για τη μετάβασή τους χρησιμοποιούσαν αρχικά κυρίως το αεροδρόμιο της Πρίστινα και -μετά την αύξηση των ελέγχων- μετέβαιναν στο αεροδρόμιο των Τιράνων και στη συνέχεια στο αντίστοιχο των Σκοπίων. Οι περισσότεροι από αυτούς εντάχθηκαν τελικά στο Ισλαμικό Κράτος.

Η επιστροφή τους σε συνδυασμό με την ευρεία διαθεσιμότητα παράνομων όπλων και εκρηκτικών στην περιοχή, αποτελεί σοβαρή απειλή για την εσωτερική ασφάλεια των χωρών καταγωγής τους. Ωστόσο, απειλή αποτελεί και το κάλεσμα του Ισλαμικού Κράτους για δράση εντός των συνόρων χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν στη Συρία.

Το πλήρες και αναλυτικό δημοσίευμα του Βασίλη Σκουρή για τους τζιχαντιστές στα Βαλκάνια μπορείτε να το διαβάσετε στην εφημερίδα REAL NEWS που κυκλοφορεί την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017.

tribune.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon