Το Πανηγύρι του Αγίου Κοσμά στο Μοναστήρι του - Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Ας μιμηθούμε τον Άγιο που τόσο πολύ ευλαβούμαστε εφαρμόζοντας όσα Εκείνος μας παρότρυνε με το λόγο και κυρίως το έργο του...»

Δημοσιεύθηκε: 25/08/2017 10:18 Τελευταία Ενημέρωση: 25/08/2017 10:18 Από: Tachydromos

Με πλούσιο το πρόγραμμα των ακολουθιών και κυρίως τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών απ’ τις περιοχές της Μουζακιάς και ευρύτερα απ’ όλη την Αλβανία και όχι μόνο, στο Κολικόντασι όπου ο τάφος και η Μονή που τιμάται στον Άγιο Κοσμά, γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη ενός απ’ τους πλέον λαοφιλείς αγίους της Εκκλησίας μας.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε Εσπερινός και Αρτοκλασία πρωτοστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτη Απολλωνίας και Φίερι κ. Νικολάου, ενώ ακολούθησε και ο Μέγας Απόδειπνος καθώς και διάφορες εκδηλώσεις πνευματικού χαρακτήρα με τη συμβολή των Ορθοδόξων νέων της περιοχής.

Σήμερα, Πέμπτη, κυριόνιμως ημέρα της Μνήμης του Αγίου η ατμόσφαιρα στη Μονή ήταν πανηγυρική καθώς τελέστηκε πολυαρχιερατική Λειτουργία πρωτοστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Μπερατίου κ. Ιγνατίου, Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, Φίερι κ. Νικολάου, Αμαντίας κ. Ναθαναήλ καθώς και του Επισκόπου Βύλλιδος κ. Άστη. Πολλοί ιερείς απ’ τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Αλβανίας και άλλοι που ήρθαν απ’ την Ελλάδα μετείχαν επίσης του συλλείτουργου.

Ο Ναός που φέτος ήταν πιο τακτοποιημένος και βελτιωμένος, κατάμεστος απ’ τους πιστούς όπως και οι χώροι της αυλής. Οι προσκηνυτές προσευχήθηκαν στον τάφο του Αγίου αλλά και ασπάστικαν τα Άγια Λείψανα του που βγήκαν για προσκύνημα μετά της Λειτανία πέριξ του Ναού, της οποίας ηγούνταν ο Αρχιεπίσκοπος και οι άλλοι αρχιερείς. Συμμετείχαν στις λατρευτικές ακολουθίες και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλειος Τόλιος με μέλη του προσωπικού του Προξενείου, ο Περιφεριάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης που είχε έρθει με πλήθος πιστών απ’ τα Ιωάννινα, ο Κωσμήτορας της θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ.α.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. κ. Αναστάσιος μίλησε στους πιστούς για βασικά χαρακτηρηστικά της προσωπικότητας και της ζωής του τιμώμενου Αγίου Κοσμά. Στάθηκε ειδικά στην θυσία την οποία έκανε εγκαταλείποντας το Μοναστήρι του και μέσα από κινδύνους άναψε και πάλι το καντήλι της πίστεως που τρεμόσβηνε κάτω απ’ το σκοτάδι του Οθωμανισμού. Προσέφερε την ίδια του τη ζωή επειδή αγάπησε το Χριστό με όλη του την ύπαρξη. Παραλληλίζοντας εποχές ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι και τον αιώνα που μας πέρασε για 24 χρόνια προσπάθησαν και δια του Συντάγματος να σβήσουν την Εκκλησία μας. Και όμως με ενέργειες κατά το ιεραποστολικό παράδειγμα του Αγίου Κοσμά η Εκκλησία μας σήμερα είναι ζωντανή προσφέροντας το Φως του Ευαγγελίου σε πόλεις και χωριά της Αλβανίας. Παρότρυνε ο Μακαριώτατος τους πιστούς ώστε εφόσον θέλουν να τιμούν τον Άγιο Κοσμά να μην μένουν μόνο σε τύπους και εξωτερική ευλάβεια αλλά να προχωρούν σε πράξεις συγχώρησης των άλλων, αγάπης προς όσους έχουν ανάγκη συμπαράστασης και ειδικά θάρρους ώστε να ομολογούν την πίστη στο Χριστό σε όποιο περιβάλλον και αν βρίσκονται: στην οικογένεια, στους φίλους, στη θέση εργασίας, στο χωριό τους. Άλλη μια φορά υπενύμισε στους νέους την ανάγκη να αφιερωθούν περισσότεροι άνθρωποι στον ιερό κλήρο και οι οικογένειες να μην εμποδίζουν τα παιδιά που έχουν την κλήση αυτή.

Στη διάρκεια του Κοινωνικού διαβάστηκαν απ’ τον Αρχιμανδρίτη Κοσμά επιλεγμένα αποσπάσματα απ’ τις Διδαχές του Αγίου που τηρούν ακέραια την επικαιρότητα. Άλλη μια ευλογημένη χρονιά ο Άγιος τιμήθηκε στον τόπο των αγώνων και του μαρτυρίου και της ταφής του με όλη τη μεγαλοπρέπεια που ορίζει το τυπικό της Εκκλησίας μας. Τέλος, στους χώρους των ανακαινισμένων απ’ το Αρχιεπίσκοπο κτισμάτων της Μονής προσφέρθηκε κέρασμα ενώ οι νέοι παρουσίασαν για τους παρευρισκόμενους σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και μοιράστηκαν εμπειρίες απ’ τις κατασκηνώσεις και τις κατηχητικές τους ομάδες.

Ο Αρχιεπίσκοπος και πάλι ανείγγειλε νέες πρωτοβουλίες για σχολεία, νέους ναούς και επόμενο υδροηλεκτρικό έργο, πρωτοβουλίες με τις οποίες μακρυά από λόγια και τα συνηθισμένα τιμάται και η 25η Επέτειος απ’ την κανονική ανόρθωση της Εκκλησίας μας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon