Σαν σήμερα 29 Αυγούστου… Εορτές και γεγονότα

Δημοσιεύθηκε: 29/08/2017 06:54 Τελευταία Ενημέρωση: 29/08/2017 06:54 Από: Tachydromos

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου. Οσίων Αρκαδίου, επισκόπου Σαλαμίνος εν Κύπρω, του θαυματουργού, Θεοδώρας της εξ Αιγίνης, Βασιλείου αυτοκράτορας, του Μακεδόνος. Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 29 Αυγούστου.

886 Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Βασίλειος Α,

1824 Σαν σήμερα καταναυμαχείται ο τουρκικός στόλος απ’ τον Ανδρέα Μιαούλη στο Γέροντα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ναυτική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας.

1909 Σε πολλές πόλεις της Αμερικής, Έλληνες μετανάστες καταρτίζουν εθελοντικούς λόχους με σκοπό να κατέλθουν στην Ελλάδα σε περίπτωση πολέμου.

1912 Η Ελληνική Αεροπορία θρηνεί τον πρώτο πεσόντα υπέρ του καθήκοντος, τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη, το αεροπλάνο του οποίου κατέπεσε στον Κορινθιακό κόλπο.

1922 Οι Τούρκοι πυρπολούν τη Σμύρνη.

1944 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Αττίκ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κλέωνος Τριανταφύλλου, «τροβαδούρος» της Αθήνας.

1949 Λήγει ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα. Το Βίτσι «πέφτει» στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού από τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού που το υπερασπίζονται.

1960 Εκτελείται στην Ελλάδα η πρώτη γυναίκα κατάδικος για έγκλημα ποινικού δικαίου. Είχε πνίξει την έγκυο νύφη της.

1962 Εγκαινιάζεται η νέα μεγάλη οδική αρτηρία της χώρας, η εθνική Αθηνών – Λαμίας.

1963 Σε 22 αξιωματικούς της Χωροφυλακής απαγγέλλεται κατηγορία για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.

2004 Σαν σήμερα πραγματοποιείται η τελετή λήξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα. Η αντίστροφη μέτρηση εμφανίζεται στις οθόνες του σταδίου και πάλι από το νούμερο 28 και ένα βίντεο προβάλλει εικόνες που «έχουν συλλάβει» τον ενθουσιασμό και τη χαρά των θεατών των Αγώνων. Η αντίστροφη μέτρηση φθάνει στο μηδέν… και μία έκρηξη πυροτεχνημάτων σηματοδοτεί την κορυφαία στιγμή. Η τελετή ξεκινά. Και η Αθήνα αποχαιρετά τον κόσμο, τραγουδώντας και χορεύοντας ενώ η Φωτεινή, το κοριτσάκι από το παιδικό Χωριό SOS, φυσά και σβήνει την Ολυμπιακή Δάδα.

2005 Ο τυφώνας Κατρίνα γιγαντώνεται και καταστρέφει της ακτές των ΗΠΑ από τη Λουζιάνα έως τη Φλόριντα. Σκοτώνει 1.836 άτομα και αφήνει πίσω του καταστροφές 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.

2014 Σαν σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων εψάλλη η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρού Βαρθολομαίου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Dogma.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon