Θρησκευτική κατάσταση στην Αλβανία υπό το πρίσμα του State Department: καθυστερεί η απόδοση της περιουσίας των θρησκευτικών κοινοτήτων

Δημοσιεύθηκε: 29/08/2017 10:12 Τελευταία Ενημέρωση: 29/08/2017 10:12 Από: Tachydromos

Με εισαγωγή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τίλερσον, την Τρίτη, 15 Αυγούστου κυκλοφόρησε η Ετήσια Έκθεση του State Department, περί των θρησκευτικών ελευθεριών ανά τον κόσμο. Συμπεριλαμβάνει 200 κράτη ή περιοχές με κάποιο καθεστώς. σε όλο τον πλανήτη, και στοχεύει το σκανάρισμα της κατάστασης για το έτος 2016. Βασική παράμετρος της φετεινής Έκθεσης, που σημείωτεον δόθηκε σε δημοσιότητα αρκετά καθυστερημένα απ’ την άνοιξη που συνήθως κυκλοφορεί, είναι τα τεκταινώμενα στον Ισλαμικό κόσμο και κυρίως τις συγκρούσης και τους κινδύνους που ελοχεύουν μεταξύ των ρευμάτων μουσουλμάνων Σουνιτών και Σιητών.

Προφανώς το ενδιαφέρον μας εστιάζει στην οπτική των ΗΠΑ σε ότι αφορά στο θρησκευτικό φαινόμενο στην Αλβανία όπου όπως και η Έκθεση αναφέρει συνεχίζει να λειτουργεί η ειρην0ική συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων αλλά και ανάμεσα σε διαφορετικές ομολογίες αυτών. Επί το πλείστον σαν διαπίστωση αλλά με θετική μάλλον διατύπωση αναφέρεται το νομικό καθεστώς που διέπει τόσο το χαρακτήρα της πολιτείας με ίσες αποστάσεις από κάθε θρησκεία αλλά και τον τρόπο απόδοσης νομικής διάστασης και υπόστασης στις θρησκευτικές κοινότητες.

Η Έκθεση με διάθεση θετικής επικρότησης διαπιστώνει ότι οι θρησκευτικές κοινότητες διαθέτουν τη δυνατότητα συντήρησης εκπαιδευτικών κέντρων τόσο για την μάθηση της θεολογίας τους, όσο και γενικής παιδείας. Ως ένδειξη αντισιμιτισμού στην αλβανική κοινωνία, δεδομένου της πλειοψηφίας των μουσουλμάνων, υπογραμίζει τη συνάντηση με την αντιπροσωπευτική ομάδα ποδοσφαίρου του Ισραήλ του επικεφαλής της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας, Σκενδέρ Μπρούτσαϊ. Ωστόσο σε άλλη ειδική Έκθεση περί τρομοκρατίας είχε αναφερθεί το State Department, εκτενώς, στην απόπειρα για μεγάλο κτύπημα στην πόλη Σκόδρα, όπου αρχικά είχε προγραμματιστεί να παιχτεί η συνάντηση με την Αλβανία.

Η Έκθεση περί θρησεκευτικών ελευθερίων με ιδιαίτερη εμμονή όλα αυτά τα χρόνια, και φέτος επίσης, αναφέρει τα αποτελέσματα της Απογραφής 2011, αναλυτικά για την θρησκευτική διαστρωμάτωση. Απ’ την εισαγωγή κιόλας. Σε άλλο σημείο της βέβαια, αναφέρει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, οι καθολικοί του Βορά και οι Μπεκτασί, έχουν διατυπώσει και επιμένουν στις αντιρήσεις τους για την αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων αυτών. Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθεί ότι για μια ακόμη χρονιά οι Αμερικανικές υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη συλλογής των πληροφοριών αλλά και η αρμόδια πολιτική ηγεσία του ΥπΕξ που χαράσσει τις γραμμές στις διατυπώσεις, περιγράφουν με μελλανά χρώματα την κατάσταση σε ότι αφορά την ιδιωκτησιακή αποκατάσταση των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα. Και η χρονιά που εξετάζει υπήρξε χωρίς ουσιαστική πρόοδο στον αριθμό των περιπτώσεων που εξετάστηκαν απ’ τις κυβερνητικές υπηρεσίες, και ακόμη μικρότερος των αποφάσεων που εγκρίθηκαν. Ειδικά για την Ορθόδοξη Εκκλησία αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, τόσο για τον όγκο της ζημιάς που είχε προκύψει απ’ τις κομουνιστικές δημεύσεις, λόγω πληθώρας μονών που διαθέτει όσο και διακρίσεων που αντιμετωπίζει στη μετακομουνιστική περίοδο.

Η Έκθεση επίσης σε ειδική παράγραφο, χωρίς μάλλον να πέρνει θέση (ωστόσο και από μόνη της η αναφορά είναι θέση) επισημαίνει την επιθετικότητα έναντι του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου από μερίδα της πολιτικής τάξης λόγω της ελληνικής του καταγωγής. Οι συντάκτες υποκύπτουν στον πειρασμό να κάνουν το σχόλιο ότι του επιτίθενται λόγω σχέσεων του με το ελληνικό κράτος!?

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon